18 Januari

Tack alla som ringt på C:s mobil och kusin C och Linda som grattat mig här på bloggen och tack till er killar för att ni sjöng så fint för mig och serverade mig en så smarrig tårta.


image60

Tillbaks från Mexico.

Ifall någon undrar vad jag har pysslat med de två senaste veckorna så kommer här en snabbresumé.

Jag har klättrat upp och nerför pyramider i Coba, strövat bland dem i Tulum och i Chichén Itzá, skådat El Castillo ett av världens sju underverk, lärt mig en massa nytt om den spännande Mayakulturen, varit hemma hos Vincente och ätit hembakade majstortillas, besökt den helt fantastiska stranden Akiin utanför Tulum, varit på Xcaret och snorklat genom en lång cenote och sett en helt otrolig show, simmat med delfiner, snorklat utanför Isla Mujeres och sett baracudor för första gången, seglat med en Katamaran, ätit och druckit fantastiskt gott , liggandes i bikini sett två par bli fru och herr på stranden, träffat på en del djur som jag inte ens vet vad dom heter, lyssnat på ett riktigt duktigt mariachiband med tillhörande sångare, badat och läst sju böcker under min kokosnötspalm och en massa annat trevligt.

Efter som mina kunskaper i photoshop (än så länge) är 0 kan jag inte göra något fint kollage utan presenterar  här lite bilder rakt upp och ner från resan.

Vackra Tulum.

image43


Turister vågar livet i Coba.

image44


Fyra meter lägre än pyramiden i Coba är El Castillo, ett av världens sju underverk. Här får man
sedan tre år tillbaks inte längre klättra då en amerikanska förolyckades då hon trillade ner.

image45


Offercenote i  Chichén Itzá. 

image46


Tjusiga ryttare på Xcaret. 

image47

image48


Innan man gjorde sin snorklingstur i den långa cenoten på Xcaret kunde man klä om i det här
 tjusiga omkläddningsrummet .

image49


I orkidéhuset på Xcaret.

image50


En annan snygging på Xcaret.

image51


Tortillasfabriken i Mayabyn. Familjerna turades om att sköta den två veckor i taget. Dom
hembakta hos Vincente var godare.

image52


Mayaflicka på väg hem från skolan. Japp det är en krokodil ni skådar till höger i bild.

image54


Vad vore Mexico utan sina gamla "folkvagnar".
 
image55


Pelikaner över Akiin.

image56


Dom här "mysdjuren" fanns det gott om.

image57


Så här kan tydligen en drink också se ut.

image59

 

Mot Mexico!

Jag tar en liten paus nu för att åka till Mexico och fira min 40-årsdag tillsammans med C. Nancy kommer att bo hemma hos C:s Mamma så henne ska det inte gå någon nöd på.

Cirka den 30/1 är jag tillbaks igen något brunare och något äldre. På återseende! 

image42

Foto : Okänd

Bokcirkeldags

I måndags hade jag möte med min bokcirkel hemma hos Erika. Denna gången var vi fulltaliga + två små eventuellt blivande bokcirkeltjejer som varvade med lite Pettsson och Pippi.

Den här gången hade Annika valt att vi skulle läsa Tätt intill dagarna av Mustafa Can. Jag hörde honom sommarprata 2003 vilket var ett av de bästa sommmarpratarprogram jag hört. Växeln på Sveriges Radio brakade samman efter programmet och han fick senare Ikarospriset och Stora Journalistpriset för detta program.

Mustafas program handlade om hans Mamma vilket även hans bok gör. Güllü Can föddes i Kurdistan någon gång i slutet av 30-talet, födde sju barn som dog och åtta som överlevde. Hon utvandrade till Sverige på 70-talet och dog på Skövde lasarett januari 2005.    

Jag tycker Annika har gjort ett bra val och jag ser fram emot att läsa boken. 

image41

Nancy, mi bonita Española del 2

C var med på tåget och nu väntade vi bara på att ADA skulle höra av sig. Efter ett par dagar hörde vi av Lilian som berättade att Candys vaccinationer var i ordning och att hon var kastrerad, vilket alla hundar som ADA förmedlar är. Om vi fortfarande var intresserade så skulle vi bestämma tid med en representant från organisationen som skulle göra ett hembesök hos oss, det var vi. Hembesöket avlöpte väl och vi fick tid och datum när vi skulle möta upp på Arlanda. 

på dagen D åkte vi på eftermiddagen mot Stockholm. Planet från Malaga skulle landa runt 01.00 på natten. Vi var tidigt på plats så det blev en lång väntan. Framåt 02.00 så kommer då Trissan ut ur tullen med fyra hundar. Två lite större hundar fortfarande i sina burar med en liten chiuwawa uppe på toppen och i koppel efter sig en liten rufsig sak med vilt viftande svans (det var vår hund). 

Candy som vi hela tiden trott att hon hette visade sig i själva verket heta Nancy! Detta namn hade hon haft hela sitt liv så varför hon blivit Candy på ADAS hemsida vet jag inte. Av alla tusentals namn så heter min Nancy redan Nancy , är det inte konstigt så säg?

C mutade henne med köttbullar för att få med sig henne ut på en liten kisserunda och hon följde så gärna med. ( Hon är ju den värsta mattok man kan tänka sig, vilket vi inte visste då.) 

Trissan hade med sig ett brev från Vivien, Nancys engelska fostermatte som berättade hur mycket hon tyckte om henne och hur mycket hon skulle sakna henne. Det kändes bra att höra hur omtyckt hon varit i sitt fosterhem.

Nu började den långa resan hem till Göteborg igen. Nancy låg utslagen på rygg i mitt knä med alla benen i vädret hela vägen hem. Så jag gissar att hon var tröttast.

En bild på en rufsig tjej tillsammans med fostermatte.


I valet och kvalet.

Det har varit ganska mycket val i samband med den nya lägenheten och visst är det roligt men ibland väldigt svårt. Av någon anledning hade vi svårt att välja när det gällde bänk och ho i köket. En stenskiva hade varit väldigt fint och stod högt upp på önskelistan men en sådan i vårt kök skulle gå på 40 000:- det kändes lite onödigt dyrt. Tillslut efter mycket övervägande valde vi en rostfri skiva över hela köket och hon som ni ser på bilden. Vi har alltid haft två hoar så det det ska bli spännande att se hur vi kommer att trivas med en enda stor. Det blir förmodligen lättare att diska ugnsplåtar iallafall ;-)  


image39

Bild : Marbodal

Tisdagstema - Flytt

Nu har även jag hittat till http://tisdagstema.se/ tack vare Sara http://saravillfara.blogg.se/ Kul idé. Veckans tema är flytt vilket är högst aktuellt för mig. Önskar att jag hade kunnat visa lite av mitt nya hus, men det är fortfarande inklätt i presseningar från topp till tå så det blir en bild på det vi kommer att flytta ifrån istället.

image38

   

Banankaka

På bloggen http://gladjeamnen.blogg.se/  hittade jag kompisen Fias favvokaka. Den här banankakan liknar inte den banankakan jag brukar baka så i helgen testade jag detta nya recept som blev väldigt smarrigt med en klick vaniljglass.

image37

Från Göteborg till Turin with love.

C åkte till Italien idag och kommer inte hem förrän på fredag. Jag saknar honom redan och lägger ut en liten musiksnutt med Thin Lizzy som jag vet att han gillar och hoppas han ser där nere i Turin.Library of Fragrance

Jag brukar inte använda parfym utan använder istället parfymerade kroppslotioner. Men nu har jag i flera web-butiker sett parfymerna från Library of Fragrance, vilka gör mig lite nyfiken.

Skulle kunna tänka mig att prova  Laundromat,  Wet Garden eller kanske Rain, sedan finns det märkligare dofter så som Chocolate Chip Cookie,  Fuzzy Navel och Marshmallow. Det känns ändå som man skulle vilja testa parfymerna i verkligheten innan köp eftersom det är såpass ovanliga dofter. Någon som sett dom ute i affärerna?

image36

The Darjeeling Limited

Jag har aldrig sett någon av Wes Andersons independentfilmer förrut men nu har jag sett The Darjeeling Limited. Det är en underbar liten film som fick mig att både le och skratta. Filmen handlar om tre bröder, Francis (Owen Wilson), Peter (Adrien Brody) och Jack (Jason Schwartzman) som inte setts på ett år och nu på den äldste broderns intiativ ska göra en andlig resa genom Indien med tåg.
 
Det finns många roliga detaljer att titta på och förutom det häftiga tåget så spelar bl.a 16 galna matchande Louis Vuitton-väskor, tillverkade enkom för filmen en viss roll. Filmen skrevs till stor del under en månadslång resa i tågkupeér Indien runt som Wes Anderson gjorde med dom övriga manusförfattarna. Många roliga biroller och kul filmmusik utlovas. Jag ger filmen en klar 4:a.  

image35

"Vi svullar ut oss!"

 Vi har bott i vår 2:a i Sannegårdshamnen i dryga 5 år nu. Det var inte meningen att vi skulle bo här i hamnen så värst länge alls men olika omständigheter har gjort att det blev som det blev och att vi trivdes bättre än vi trodde.
Detta resluterade i att vi i sommras köpte en  3:a borta på Eriksberg.

Tyvärr flyttar vi inte in föränn 18/8 vilket känns som en lååång tid och detta har gjort att jag för tillfället  tappat lite sug vad gäller inredning här hemma(vi ska ju ändå flytta snart, bäst att vänta). Hur närmare vi kommer inflyttningen, desto mer inredning här på sidan skulle jag gissa.
 
Här nedanför presenterar jag dom bobilder HSB inspirerar med inför tänkta spekulanter. 

Vår lägenhet ser nästan ut som planen förutom att vi inte kommer ha någon gästtoalett, hallen är lite mindre och lägenheten spegelvänd och nej Kerstin vi ska inte ha rött kök även om det vore häftigt ;-).  

image29

image30

image31

image32

image33

image34

Ostindiefararen Götheborg

1995 var jag och min Mamma med vid köldragningen av den nya Ostindiefararen som skulle byggas. 2:e oktober 10 år senare stod C och jag på en av Eriksbergs pirer för att tillsamman med alla andra vinka av Götheborg på hennes långa resa till Kanton i Kina. Vi väntade och väntade och plötsligt var det som om havet kokade och det var båtar överallt och mitt ibland dem seglade tuffade Götheborg fram. 

18 juli 2006 var hon väl framme i Kanton och kom åter till Göteborg den 9:e juni 2007. Den dagen var det om möjligt ännu mer folk och vi stod uppe på Sörhallsberget i hettan för att se ännu bättre denna gång. Inga privatbåtar tilllätts följa henne längre än till Älvsborgsbron och det kan man ju förstå när man ser hur det såg ut vid avfärden i oktober.

Just nu ligger hon avriggad och vintervilar borta på Eriksberg.

image24

image25

*Brrrrrrrr*

Idag är det riktigt kallt i Göteborg vi har just nu -2 grader. Det kanske inte låter så farligt men samtidigt
blåser det 8 m/s vilket innebär en upplevd temperatur på - 9 grader.
Jag hade tänkt att åka en sväng förbi tapetbutiken på hemvägen från jobbet men för första gången i vinter satt jag i bilen och längtade efter mina vantar.
Tapetbutiken får vänta, jag åkte hem och vi åt god pasta med ett glas rött till. Nu tänker jag krypa ner i sängen under mitt vintertäcke och lyssna på en ljudbok.

image21

Foto : Okänd

Nancy, mi bonita Española

Vi hade funderat på att skaffa hund ett bra tag. C är uppvuxen med hund och har även haft hund i vuxen ålder men jag har aldrig haft hund, däremot kanin, fåglar, katter, höns och får. Hursomhelst ville vi helst ha en vuxen hund, helst en lite mindre, gärna en pudel och den skulle heta Nancy hade jag bestämt efter att ha läst Nancyböckerna av Elsie Johansson.
 
En kväll när jag satt och surfade hamnade jag på  http://www.ada-hundar.org/ och där var hon! Fast hon hette Candy. Den lilla gråsvarta pudeln som tittade tillbaks på mig från skärmen hade blivit ensam efter att hennes husse tagit sitt liv, ingen annan kunde eller ville ta hand om henne. Hon fick komma till hundhemmet men där var hon så olycklig att hon vare sig åt eller drack och fick istället flytta till en jourmatte med 9 andra hundar. Även detta måste ha varit ganska jobbigt för den här lilla tjejen då hon inte är direkt stormförtjust i andra hundar.

Jag slängde iväg en intresseanmälan på stående fot...forts. följer. 

image20

Foto : ADA Malaga

Brødpose

C fick en väldigt fin Brødpose från någon av företagets leverantörer i julklapp i år. Jag gillar den skarpt. Men roligast var det när C berättade om kollegan som klagade på att mössan Brødposen dom fått var alldeles för stor för hans huvud.

image19

Foto : Stelton

Knopp kom opp!

Vi fick en amaryllis från min Mamma och Pappa strax före Jul och nu är den första knoppen äntligen på väg att slå ut. Jag tycker den är otroligt fin så här också.

image18 


Miss Kim, vi ses väl till sommaren igen?

2005 köpte jag en liten dvärgsyren vid namn Miss Kim. Hon salufördes som Kanadensiska men jag undrar om hon inte är Koreanska igentligen. I två vintrar har jag pytsat över henne i en stor plastkruka och grävt ner henne i backen. Men denna vinter står hon kvar på balkongen. Förhoppningsvis klarar hon detta och blommar så här fint en bit in i Juni som vanligt. Det är underbart när syrendoften fläktar in från balkongen under sommarkvällarna. Resten av sommaren är hon vackert grön och klagar inte på det ogästvänliga klimatet här på vår ibland så rätt blåsiga hamnbalkong.

image17

Något att kura med i skumtimmen

Det har blivit en hel del läsande i Julhelgen och ännu mer lyssnande. Den här boken som är Johan Theorins debutroman lyssnade jag på. Den är inläst av skådespelaren Magnus Krepper.

Johan Theorin säger i en intervju till SVD att han redan hade pratat med ägaren till närbutiken ett par hundra meter bort. Om inga förlag ville ha Skumtimmen - vilket han räknade kallt med - skulle han trycka upp boken själv och sälja den i affären. Han tänkte att folk i byn skulle kunna uppskatta den.

-Jag tror att författare är väldigt dåliga på att bedöma sina böcker. När jag läst igenom Skumtimmen har jag tänkt att det bara är en massa farbröder som snackar hela tiden. Det kan ju ingen tycka är spännande. Men tre förlag var intresserade av att ge ut Skumtimmen och nu har den sålts till åtta länder . 


"En kort stund funderade pojken på att vända om , gå tillbaka över ängen och klättra över muren igen. Han hade ingen klocka och exakta tider betydde ingenting för honom, men himlen ovanför hans huvud var mörkgrå nu och luften omkring honom hade kallnat ännu mer. Han visste att dagen började ta slut och att natten snart skulle komma.
Han skulle bara gå en liten bit till över den mjuka marken. Han visste ju var han var; stugan där hans mormor låg och sov fanns bakom honom, även om han inte längre kunde se den. Han fortsatte framåt över den platta marken, fram mot den suddiga väggen av dimma som gick att se men inte att fånga; som på ett magiskt sätt hela tiden förflyttade sig en bit bortåt, som om den lekte med honom.
Pojken stannade. Han höll andan.
Allt var tyst och ingenting rörde sig, men plötsligt hade pojken fått en känsla av att han inte var ensam.
Hade han hört ljud i dimman?

Skumtimmen är en säregen debut som dröjer sig kvar hos läsaren långt efter bokens sista sida. Det är en berättelse om sorg och oändlig saknad och en historia där skuggorna från det förflutna sveper in i nutiden - från Ölands karga natur och befolkning, bakåt till andra världskriget, bort till Karibiska havets hamnar och tillbaka igen.

En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet på norra Öland försvinner en liten pojke utan några som helst spår. I dagar letar familjen, polisen och frivilliga efter honom. Tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat telefonsamtal från sin far, den åldrige sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han ber henne komma till Öland för att hjälpa honom med efterforskningar kring dottersonens försvinnande.
Julia återvänder till sin barndomsö och tillsammans börjar de söka i det förflutna. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann. Ändå sägs han ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I skumtimmen."


Utdrag och info om boken samt foto : Wahlström & Widstrand

image14

 
 

Nyår i hamnen.

C och jag började som vanligt kvällen med att titta på GP:s Nyårsfyrverkeri  kl 17 tillsamman med var sin glögg uppe på Lindholmen.

Årets nyårssupé bestod av Lax, räk och avocadoröra på pumpernickel till förätt, Viltkryddad oxfile med chevrèpotatis och lingonsås till huvudrätt samt vit chokladmousse till dessert. Inte dumt alls. Tack C som kokade ihop det mesta. 

Tusen tack till Camilla och Martin för att ni ville fira årsslutet med oss och för den vackra tulpanbuketten vi fick..  

12-slaget upplevde vi bland raketer och vilt tutande fartyg nere på kajen. Inga löften gavs från min sida utan jag har snarare förhoppningar och önskningar inför 2008.

Nancy har varit coollugn och klarat raketer och smällare utmärkt.

image12

Foto : GP 

  

RSS 2.0