Myra 3 år

Tre och ett halvt kilo kärlek. I dag fyller du tre år min lilla Myra.
 
Foto : A-K Sten

Mjuk chokladkaka

Just nu borde man väl satsa på rabarber eller något annat säsongsbetonat, men jag blev så enormt sugen på mjuk chokladkaka och testade den här då jag händelsevis hade lite mandelmassa hemma. Den blev alldeles lagom och gott kletig i mitten. Receptet hittade jag hos Mästerkocken.
 

Ingredienser:(12)

 • 3 ½ dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • ¼ tsk salt
 • 1 ¼ dl kakao
 • 125 g rumstempererat osaltat smör
 • 2 ½ dl strösocker
 • 2 ägg
 • 1 ½ dl mjölk
 • 2 msk mandellikör, tex amaretto
 • Fyllning:
 • 150 g mandelmassa
 • 100 g smält smör
 • 2 msk mandellikör, tex amaretto
 • Garnering:
 • 50 g flagad mandel
 • Instruktioner:
Steg 1 Sätt ugnen på 175°C. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao i en stor bunke. Ställ åt sidan.Steg 2 Vispa smör och socker poröst med en elvisp. Tillsätt äggen.Steg 3 Häll ner mjölken i äggblandningen. Rör sedan ner de torra ingredienserna och likören. Vispa tills allt är ordentligt blandat.Steg 4 Gör fyllningen: Riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassan med smör och likör till en smet.Steg 5 Smöra och mjöla en form, ca 1 ½ l. För-dela hälften av smeten i formen.Steg 6 Fördela fyllningen över smeten i formen. Täck sedan med resten av smeten.Steg 7 Garnera med flagad mandel. Grädda kakan mitt i ugnen ca 45 min.

Foto : A-K Sten

Fredriksbergs Pappersbruk

Om Fredriksbergs Pappersbruk finns mycket mer att säga än att det är stort, jättestort, övergivet utan juridiska ägare sedan 20 år och rätt farligt att besöka numera. Mer går bl.a att läsa här och här. Trots att det var så rått och kallt att jag inte kände mina fötter längre mot slutet blev det många bilder och några av dem är dessa.
 
Klockan har stannat, Eivor jobbar inte här mer och naturen har sin gång.
 
Foto : A-K Sten

Fredriksberg

På söndagen åkte vi till Fredriksbergs gamla bruk på vägen hem. Mer om det imorgon.
 
Foto : A-K Sten

Fulufjället och Njupeskärsfallet

Jag vet inte vad det är för fel i skallen på en när man åker från blomande hägg och vår till bitvis en halv meter snö, med uppstigning kl 04 lördag morgon. Nåja det var barmark på sina ställen med. Jonas, Bella, Bosse, Leanne och jag åkte förra helgen till norra Dalarna för att kika på Sveriges högsta fritt fallande vattenfall Njupeskärsfallet. Vi blev dessutom snöade, haglade och regnade på under vår vandring upp till fallet. Jag kände mig som en riktig fjällräv ;-)
 
Foto : A-K Sten

Hemnethemmet

Är det vad vi alla vill bo i, från norr till söder, ett falurött funkishus?
 
"Våra hem ligger oss svenskar varmt om hjärtat. Varje månad besöker över 2 miljoner människor Hemnet för att köpa, sälja eller drömma om ett nytt hem. Och nu tar vi det sökandet till nästa nivå. HemnetHemmet är projektet där vi förvandlat ettor och nollor till murbruk. Tillsammans med 2 miljoner människor och två av Sveriges främsta arkitekter, har vi översatt 200 miljoner klick som gjordes på Hemnet under förra året, till ett hem. Tillsammans har vi skapat hemmet som flest vill ha mest. Det nya folkhemmet – byggt av alla, för alla. Och kanske just för dig?"
 
Citat : Hemnethemmet.
 
Tham och Videgård har ritat det nya "folkhemmet" Eller?
Jag gillade flera detaljer som t.ex. det runda takfönstret i badrummet, formen på klinkersen i badrummet, vägghängd toa, terassen och exteriörens utformning. Men ett falurött hus, trädäck, inga skydddade vinklar och vrår. Liten miniho brevid stor ho (verkligen blä på det), öppna hyllor i köket. Nej det är nog inte mitt hus iallafall. Dessutom, bygger man inte efter hur tomten ser ut? Hur vind och solförhållandena är?  Intressant projekt, men jag kanske inte är som flesta är mest, trots allt.
 
 
 
 
 
 
Foto : Hemnethemmet

Övergivet på Kinnekulle

Så klart att vi fotade nere vid gamla transformatorstationen med. Någon som vet var det varit i plåthuset?
 
Foto : A-K Sten

Majlördag på Kinnekulle

Ok jag hade kanske inte räknat med sol, men iskallt och snöfläckar... nej. I lördags gjorde jag Kinnekulle med analogherrarna Bosse och Jimi. Vi började på Ekornavallen och hamnade mitt i ett får och lammsläpp, eller dom var inte jätteystra för dom var ju ute redan innan som fårbondmoran berättade. Men ny hage och småförvirring rådde då inte alla fått med sina lamm i första vändan. Värmlandsfår by the way. Fikapaus under vinrankorna bland alla andra (då det var vårrunda på Kinnekulle i helgen) på Hellekis.
 
Kalkbrottet var mäktigt och vackert. Hannus trädgård får bli en annan gång. Jag såg honom skynda runt i trädgården bland alla besökare när vi åkte förbi. 
 
Foto : A-K Sten

RSS 2.0