Tack sommaren 2010!


Foto : Anna-Karin Sten

Nytt i köket

Det blev en pinnsoffa till slut, en ommålad vit från Bröderna Wigells införskaffades via Blocket. Nu är den istället blank och svart efter ett par dagar hos proffsen på N:son Bolagen i Grimmered.I soffan har jag kudden jag köpte på Up-market under kulturkalaset. Mönstret heter Kung Bore blåser nordanvind över staden  och är begåvade Anna Backlunds verk. 

Kung Bore blåser nordanvind över staden.

Foto : Anna Backlund

Intressant hos Lauritz

Kurt Østervigs reoler gick för 6054 SEK hos Lauritz alldeles nyligen. Så fina, tycker jag som är galen i teak.

 

Arne Vodders matbord är inte klubbat ännu och nästa bud hamnar på 3406 SEK.
 
Foto : Lauritz


Recycling

Om man inte vet vad man ska göra med sina gamla stolar så kan man ju alltid göra som Antonello Fusè. Eller så köper man av hans serie Abitudini hos Resign.

 
Foto : Resign 


Boktipset - Borta bäst

Jag har precis slagit igen sista sidan av Sara Kadefors senaste roman Borta bäst. Den var en av tre kandidater som nästa bok i min bokcirkel men blev aldrig vald. Jag läste den ändå och fann den både intressant och tänkvärd.

" Ingen lägger märke till bilen som står parkerad i den lilla dungen utanför Ikea. Ingen reagerar på kvinnan som kommer ut mellan träden och promenerar mot ingången. Hon är elegant klädd och har ett vackert leende. Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar och äter upp folks kvarlämnade mat.

Kvinnan heter Sylvia. Vem är hon? Vad har hon varit med om? För bara några månader sedan levde hon ett annat , etablerat liv. Efter ett misstag har hon förlorat allt. Nu handlar det om att överleva. medan Sylvia kämpar för att upprätthålla den perfekta fasaden kommer hon i kontakt med en helt ny värld som förändrar hennes världsbild. Tillslut går det inte att fly längre. Hon måste tillbaka till sitt gamla liv, gör upp med den hon en gång var och med dem hon en gång lämnat
." 

Med humor och stort allvar ställer Sara Kadefors frågor om valen man gör i livet. vem bestämmer igentligen hur man ska leva? Och är det ena mer rätt än det andra?    

Provläs lite av den hos Bokus. 


  

Sensommarbröllop

Jag är så glad över att jag fick vara med och föreviga Isabelle och Martins stora dag. Här kommer några smakprov från bröllopet. 


Foto : Anna-Karin Sten


Sommarens sista dag?

Kanske var gårdagen sommarens sista dag. Så känns det idag iallafall. Var kan man tillbringa den på ett bättre ställe än på Botaniska? Lite vemodigt känns det, men ännu finns det mycket vackert att njuta av.

För den färdigfikade som önskar visa omsorg om sin cafégranne rekommenderas att plocka bort brickan efter sig, annars kan man råka ut för de här halvtama, matglada trutarna som inte drar sig för att flyga så lågt att fötter och vingar släpar i huvudet på kaffedrickarna. Mig gör det mindre, jag gillar ju trutar, men för de andras skull då :-)

 


Foto : Anna-Karin Sten

Sagaform

Keep, en nyhet från Sagaform som jag är lite nyfiken på.

Foto : Sagaform

Minnenas IKEA

Bege dig ut på retrosurf bland IKEAS kataloger från 50-talet till och med nu. Vilket år är det första som du känner igen dig från pappersvarianten? För egen del blev det 1983. Fåtöljen "Virus" från 1973.. det namnet hade nog inte varit lika katchigt idag, eller vad tror ni?  


Worldwide Photowalk

Med kamerorna i högsta hugg slöt den 24 juli 33497 personer upp i 1112 grupper världen över och gick ut och fotade sin omgivning. Nu är tävlingen Worldwide Photowalk avgjord för tredje året och vinnaren blev i år Rhys Lewis från South Wharf, Australien.

Visst är det ett fantastiskt foto!

Foto : Rhys Lewis

Hus som sticker ut - Never Neverland

På en av Ibizas sluttningar  har den spanske arkitekten Andres Jaque skapat ett högst speciellt hus delvis stående på styltor där flera av byggnaderna är förbundna med broar. Arkitektens främsta mål var att anpassa huset till den befintliga vegetationen. 


Foto : Miguel de Guzmán

Snett och vint på Tjörn

Det kanske var tur att jag inte var ensam på den här Tjörnutflykten för jag hade förmodligen stannat vid varenda krök och fotat och aldrig kommit hem igen.

Sneda, vinda och alldeles underbara.
Bakom en annan krök.


Vackert och lite sorgligt.

Pilane

Ett av Sveriges vackraste belägna gravfält hittar man på Tjörn. Här i Pilane bland ett 90-tal domarringar, resta stenar och stensättningar från järnåldern omgivna av ett uråldrigt kulturlandskap med spår från stenåldern kan man sedan 2007 också uppleva och se skulpturer av både svenska och internationella konstnärer.

Brittiska Laura Fords "Weeping Girls" blev en av dagens favoriter.


Isländska konstnärinnan Steinunn Thorarinsdottirs "Borders" – en installation bestående av fjorton människofigurer i gjutjärn och aluminium som jag tyckte kändes lite läskiga, könslösa var dom hur som helst.


I scratch your back, if you scratch mine?


Ett av naturens egna små konstverk "Stor svamp", fast jag kan inte mycket om svamp så jag har ingen aning om vad det är för sort.
 

"Damaski Czepeks" vilket betyder (Bahytt). Hmmm.. Badhytt läste min Morbror som var med på utflykten. Badhytten förvandlades några minuter senare till en duschkabin i följande dialog.

Mamma - Vart ska vi gå nu?
Ingemar - Vi ska ta till höger om duschkabinen.

Hur som helst Ursula von Rydingsverds skulptur i plast har tidigare ställts ut i Madison Square Park i New York och då passade flera par på att gifta sig inne i skulpturen.  


Efter lite bergsklättrande nådde vi upp till Leo Petterssons "Ur" i brons.  

Jonas Holmquist "Svart konstruktion" en 216 kubikmeter mångtydig kub. Fanns det någonting innuti? Jodå, men det får ni åka dit och kolla in själva, jag kan ju inte avslöja allt.
 

En fika under en kastanj på Sundsby säteri blev det också denna varma augustidag.
 
Foto : Anna-Karin Sten


Kulturkalaset 2010

Min sista dag på kalaset avslutades med fotoutställningen Planket som i år flyttat från Majorna till planket mellan allén och Trädgårdsföreningen. Mycket fint foto och en och annan bekant. Filmerna för dagen blev : En sydfranks affär,  ett ganska klassiskt kärleksdrama med passion, svartsjuka och ond bråd död som inte ville beröra riktigt på djupet trots allt. Andreas Öhmans långfilmsdebut I rymden finns inga känslor var däremot en söt feelgoodfilm som jag kan rekommendera. Mycket fint retrorekvisita. Bland annat såg jag min egen barndomssänglampa på väggen i Simons rum. Ett måste är att kolla in kaffeautomaten på Simons chefs kontor.


Kulturkalaset 2010

Ann och jag inledde fredagen med lite shopping på årets UpMarket i Trädgårdsföreningen. Ann shoppade fin tekopp av en annan Anne som sålde Anna-Lena Dancys fina produkter. I år finns en särskild avdelning med tio nya, begåvade studenter från HDK, Högskolan för Design och konsthantverk. Där gjorde jag mitt fynd, som ni ska få se en annan dag.

Ann och Anne har mer än bara namnet gemensamt :-)


Gårdagens utomhusfilm In the loop, regnade ju dessvärre bort för oss vilket vi tog igen idag då vi avverkade två förhandsvisningar efter idogt köande utanför Roy. Vi började vår filmkväll med den hysteriska komedin "Get him to the greek". Gillar man filmen Forgetting Sarah Marshall så gillar man garanterat denna film också. Dagens sista film blev Johan Klings "Puss". Ett realtionsdrama med förvecklingar på en liten teater i Stockholm. Puss har premiär redan om en vecka och Get him to the greek om en månad.

Tack för ikväll Roy, imorgon blir det två nya filmer. Och ifall någon undrar över skylten:


"Roy
, före detta Royal, är en biograf i Göteborg ägd av Folkets Hus och Parker. Det nuvarande namnet Roy kommer dels av en hyllning till Roy Andersson och dels av att Folkets Hus och Parker, efter ägarbytet, inte fick behålla namnet Royal. De nya ägarna fick dock, med hänsyn till gatubildens bevarande, inte plocka bort neonskylten med texten Royal, men däremot tilläts de släcka ner de sista bokstäverna i namnet." Källa : Wikipedia.
Foto : Anna-Karin Sten


Brita Sweden

Jag gillar Brita Swedens nya mönster.


Foto : BritaSweden

Kulturkalaset 2010

Då var det dags för årets kulturkalas här i Göteborg. En klart trevlig happening med något för alla smaker och åldrar. För egen del blir det mycket film den här gången och under gårdagens eftermiddag och kväll avverkades de två första. Tillsammans med snälla Ann som köat för biljetterna utanför Roy såg jag Ond Tro, en mörk thriller regisserad av Kristian Petri. Fotot av Hoyte Van Hoytema var mästerligt, men manuset kändes tunnt, vilket var så himla synd då vi satt brevid manusförfattaren själv på denna världspremiär. Hur ofta har man möjlighet att direkt tacka manusförfattaren för ett riktigt bra jobb? Hur som helst går Ond Tro upp på biograferna under september.

Kvällens sista film blev The Queen med Helen Mirren i huvudrollen som drottning Elisabeth som hon välförtjänt fick en Oscar för. Den visades på Kronhusgården och som dom proffs ;-) vi är från förra årets filmvisning på samma plats, så kröp vi ner i varsin sovsäck på våra spaghettistolar, jag tyckte nog det var en och annan borta från träbänkarna som sneglade lite avundsjukt på oss.

Nu håller vi bara tummarna för att det utlovade torsdagsregnet inte blir av så vi kan se "The loop" på Kronhusgården på torsdag kväll.  

På stan träffade vi också den pussglada Primus med matte och Husse.

På Gustaf Adolfs Torg såldes både blommor och mat.


Bakverk från Beligien tror jag den här herren sålde.


Big Glenn snurrade på som vanligt. Lite ocharmigt hjul tycker jag som gillar Lisebergs gamla fina bättre.
 

Här ska det visas film snart.


Snart så!Foto : Anna-Karin Sten


Speglar

I juni 1997 blev jag ägare till en jättestor spegel cirka 1 x 2 meter med krussidullig guldram. Man ser en bit av den här. För varje bostad vi därefter flyttat till har blicken sökt plats för spegeln när vi studerat plaritningar. Får spegeln plats? För det är viktigt, denna spegel kommer jag behålla för alltid, hur malplacerad den än kan tyckas i vårt numera retro/moderna hem. 

Så därför lite spegelinspiration.

 

Jasons undervattensvärld

Jason de Caires Taylor har skapat världens första undervattens skulpturpark. Tanken med parken är att belysa ekologiska processer och undersöka det komplicerade förhållandet mellan modern konst och miljö. Genom att använda skulpturer för att skapa konstgjorda rev vill konstnären främja återvinning och understryka vårt behov av att förstå och skydda naturen. En sida helt klart värt ett besök.


Foto : Jason de Caires Taylor


Retro hos Eva

DN skriver om Eva Johansson, formgivaren bakom Renée Voltaires bok Salig blandning. Eva gillar 60 och 70-talsprylar som mig, kanske lite mer än mig till och med ;-). Läs artikeln och se fler bilder här.


Foto : DN

Kärt besvär

Jag har vare sig rest bort eller glömt av min blogg. Däremot har jag fotat ett bröllop och varit fullt upptagen med redigeringen där efter.

Jag som mest har för vana att fota miljöer och barn antog denna utmaning som jag är så jätteglad över att få lägga till erfarenheterna och jag lärde mig massor under den här dagen. Redigeringen börjar nu bli klar och fotona ska levereras till de nygifta, därefter blir det smakprov från den stora dagen.
Foto : Anna-Karin Sten

RSS 2.0