Jämngrått VS Färgsprak

Ute regnar det, är jämngrått och gruset ligger i högar man nästan får vada fram i. Inne tröstar jag mig med gula tulpaner som samsas med sammetslena mörkvioletta anemoner, påskliljor med björkris och underbara papegojtulpaner som är fådda av min blomsterhandlare. Hon hade tänkt på mig när hon såg just denna färgen sa hon.
Foto : A-K Sten

Badrum för Axor

Talangfulla Patricia Urquiola har designat ett badrum för Axor. Perfekt för den som vill ha sällskap i badrummet, men ändå ha sitt eget badkar. Njut och inspireras.
Foto : Axor

Älskade Pinnsoffa

Om jag haft plats någonstans här hemma så hade jag mer än gärna tryckt in en pinnsoffa där. Man kan väl i och för sig säga att jag redan har en pinnsoffa ståendes i en källare någonstans i Göteborg. Men nu är det inte min sekelskiftssoffa i avlutad furu jag tänker på, trots att det finns pinnar i ryggen på den med, utan den där smäckrare modellen på höga ben som började tillverkas någon gång på 50-talet (tror jag). 

Wigells Möbelfabrik som är still going strong var ett av de företag som tillverkade just sådana här soffor och än idag tillverkas bord och stolar i samma serie. Bilden är från Allt i Hemmets majnummer 1958.

  

Just nu kan man hitta just en sådan här soffa hos Retro Modern Design, fast jag tror nog att den går att hitta billigare på annat håll.

Fantastiska Pinnsoffebilder att inspireras av:


Foto : Spira


Foto : Sammy Rose                                                      Foto : Hus & Hem


Foto : Alvhem


Lördag 20.30-21.30

Var det någon mer än Christer och jag som tyckte det var rätt att släcka en timme och reflektera över miljön och energin vi förbrukar? Här på Eriksberg var uppslutningen lika kass som förra året. Men vem vet, kanske är folk bara mörkrädda.


Bokkonst

När jag ändå är inne på böcker så kommer här några bilder från Paul Octavious. Något att pyssla med en grå söndag kanske ;-) 
Foto : Paul Octavious 


Mc Nally Jackson Café

Front Studio har designat bokcafé för Mc Nally Jackson i New York. Jag måste säga att jag gillar verkligen idén med lamporna.
Foto . Front Studio 

Hemliga viken

Saras hemliga badställe, fast en och annan känner nog till det ändå ;-)
Foto : A-K Sten


Franska färger

Svenssons i Lammhult säljer nu franska färgklickar från Fermob i hela 24 olika kulörer. Det var inte svårt för mig att hitta en och annan favorit där, speciellt inte just nu när det fortfarande är marsgrått ute.


Foto : Fermob

Private Moon

Visuell poesi kallar Leonid Tishkov sitt och Boris Bendikovs fotoprojekt Private Moon. Det har några år på nacken vid det här laget, men nog står det sig ändå.

 
Foto : Boris Bendikov

Runda och vita

Jag har en person i bekantskapskretsen som är på jakt efter ett vitt, runt soffbord. Så här kommer några förslag från mig. Att lämna in ett bord köpt via auktion och få det sprutlackerat i vitt kan kanske resultera i det finaste och personligaste bordet.
 

1: Aspa, Vicarbe 2 : Fidel, Homeline 3 och 4 : Round Coffee, MDF Italia 5 : Danskt antikt, Lauritz  

Hus som sticker ut - Euclid Avenue House

I Toronto Canada hittar man compaktlivinghuset Euclid Avenue House, skapat av Levitt Goodman Architects. Utan  någon större möjlighet till gröna ytor runt huset har man låtit husets tak bli desto grönare istället.


Foto : Levitt Goodman Architects 

Kamelior

I söndags var Christer och jag i Trädgårdsföreningens Palmhus och såg Tage Andersens Kameliautställning. Ljuvliga Kamelior högt och lågt, men mest för högt för mig och min kamera. Hur som helst, vackra var dom.
Foto : A-K Sten

Vitriini

Vitriini designad av Anu Pentinen för Ittala. Underbara askar i glas som även går att variera med trä och metall.


Foto : Ittala

Blandade färger

Med tanke på hur mycket tulpaner jag unnat mig den här iskalla och snöiga vintern är det lite märkligt att det hittills inte blivit någon blandad bukett. Men i fredags kom Mamma med just en sådan underbar bukett.


Foto : A-K Sten

Solsidan

Följer ni Solsidan på tv4? En serie helt i min humorsmak. Det mesta kretsar kring de två paren Alex (Felix Herngren), Anna (Mia Skäringer) och Fredde (Johan Rehborg) med Mickan (Josephine Bornebusch) och deras liv i Saltsjöbaden.

Kika på några klipp här : 

                                  Fredde bjuder på onsdagsmiddag.                                   Mickan tänker inte missa Schutermanrean.

            Foto : tv4 play

I väntan på klippning

Nancy är varm nu. Hon orkar inte ligga hela natten i sängen utan hoppar ner på golvet och lägger sig på fårfällen istället. Jag tror hon kommer tycka att det blir skönt att bli klippt på tisdag.


Foto : A-K Sten

Everything I have

Kanske borde man inte ha fler prylar än Simon Evans.
Foto : Simon Evans


Hus som sticker ut - Ring House

Jag är nog lite inne på torn just nu ;-) I Karuizavaskogen inte långt från Tokyo har Takei-Nabeshima-Architects skapat det här lilla minitornet med 360 graders utsikt. Man får väl hoppas att det inte finns så många "Peeping Toms" runt om i Karuizavaskogen.
Foto : Daici Ano


Fisklunch och Siirtolapuutarha

I måndags var Sara här och vi gick ner till River Café och åt Långa med Sandefjordsås smaksatt med rökt kaviar, serverad med inkokt purjolök samt rågbrödskrutonger. Hur gott som helst. Sedan tog vi plats hemma i soffan tillsammans med Siirtolapuutarhakuddarna som nu är färdiga och fikade efter en mycket hal promenad.

Det var ganska tomt på River Café denna lunch, vilket är synd, för det är varken något fel på maten eller utsikten.
Jag är helnöjd med de nya kuddarna.

Farsan

I går kväll roade Munne, Ulle, Linda och jag oss med goda drinkar och filmen Farsan.
Josef Fares har använt sin pappa i biroller i flera av sina filmer men den här gången fick Pappa Jan Fares spela huvudrollen. Om man ser de intervjuer som finns med Jan Fares så förstår man att han är sig själv i mångt och mycket i rollen. Filmen har fått blandad kritik, men gillade du Jalla Jalla så kommer du säkert ha roligt med Farsan också. Bästa scenen är nog ändå när Torkel Petersson blandar en sallad på machovis. Var beredd på 97 minuters lättsmält underhållning.Hus som sticker ut - Chamelon House

I en för övrigt relativt orörd omgivning med utsikt över Lake Michigan ansåg Anderson Anderson Architecture att ett klassiskt hus skulle göra ett för stort intrång i miljön och kontrastera allt för mycket. Med detta i tankarna skapades Chamelon House, ett torn klätt i galvaniserad plåt. För att ytterligare maskera huset löper genomskinliga polythylenetrådar lodrätt en bit utanför fasaden. Det dubbla  fasadmaterialet ger också en positiv inverkan på husets inomhusklimat. 
Foto : Anderson Anderson Architecture 


Ett av Göteborgs äldsta Landshövdingehus

Just nu pågår en utställning som heter Oktanten - en utställning om hus och folklig opinion på Stadsmuseet fram till den 14 april.  Museet beskriver utställningen på följande sätt: "Majorna, Gårda och Haga är tre områden där göteborgarna har engagerat sig i kampen för att bevara den äldre bebyggelsen. I Stadsmuseets nya utställning ser vi närmre på vilken roll bevarandekamp och folklig opinion spelat. Med affischer, foton, film och berättelser från engagerade beskrivs kampen om husens bevarande från 60-talet till idag."

Byggnadsvårdsbloggen länkar till en intressant artikel i GP publicerad precis innan renoveringen kommit igång.  Jag citerar Madelene Axelsson som skrivit artikeln : "Alla inblandade i fallet Oktanten verkar i intervjuer rörande överens om att bevarandet av huset är viktigt och att byggnadshistoria i allmänhet är viktigt. Men är det något som den 20 år långa processen gjort klart så är det att byggnadshistoria bara är viktigt så länge som någon annan står för notan"   

Värt att se är också JM:s film om renoverandet av Oktanten.

   

  
Foto : JM


Att smälta in

Att få till en naturlig look på sin trädgård som gör att den smälter in med omgivande natur är en utmaning. Ketchum Residence i Wood River Valley, Ketchum, Idaho har just en sådan trädgård, designad av Lutsko Associates vinnare av ASLA 2008 Residential Design Honor Award
Foto :  Marion Brenner Photography and Ron Lutsko, Jr.


Ett kök att inspireras av

I ett gammalt 1800-tals hus på Söder i Stockholm finns det här fina köket. Se hela lägenheten och läs mer på Hus & Hem


Foto : Johan Carlson


Vår inne

Vår inne men ute snöar det lätt och idag drar Viveka med Humlebacken igång sin vårteckenutmaning. Pratade precis med Lillemor som fyller år idag och nej det brukar inte vara snö den här dagen utan både snödroppar och en och annan krokus. Mamma har gjort det ända rätta och flytt snön och åkt till Las Palmas som har 21 grader idag. Tror jag börjar bli väderfixerad... 
Foto : A-K Sten


RSS 2.0