Tack!

Jag använder mig av möjligheten att genom min blogg tacka er alla.

Tack för alla snälla och vänlig kommentarer jag fått här på bloggen och tack Camilla, Martin, Gun och Benny för vackra blommor till mig och Mamma i samband med överfallet jag råkade ut för samt min Pappas bortgång nu i måndags.
Camilla och Martin ert besök hos oss var guld värt, vi är båda så glada över att ni dök upp.

Tack till Linda, Ulle, Munne och Fredrika, mina snälla kompisar som skickade så vackra blommor .
Jag vill fortfarande att vi ses hemma hos mig den dag vi bestämt sedan innan och jag längtar efter att få träffa er.
Tack till Zenita och Ann, goa vänner som också ni skickade så underbara blommor och tack till mina kära bokcirkelvänner Katarina, Catharina, Erika och Annika för dom otroligt söta blommorna.
Och stort tack till mina arbetskamrater som tänker på mig och sände en så ljuvlig bukett.

Just nu bor jag hos Mamma och kommer göra så åtminstonde fram till begravningen den 4/3.
Om ni känner att ni vill ringa så var inte rädda för det. Jag har ingen mobil just nu men C vet numret till min Mamma.

Och ja nu förstår ni alla som inte känner mig personligen vad jag igentligen gjorde där uppe på Östra Sjukhuset när jag blev överfallen, kidnappad och rånad på min bil. Jag kom från min älskade Pappas sjuksäng som vi vakade vid fram till i måndags morse när han till vår stora sorg gick bort från oss.

Tillfälligt avbrott.

Jag skriver här och nu för att ni ska veta att jag finns kvar men inte orkar blogga just nu, men jag hoppas att vi snart ses igen.

Se vidare artikel i GP.  I samband med artikeln vill jag bara passa på att korrigera lite. Där det står dumpades och lämpades av borde det stått lyckades fly.

Kram på er alla och ta hand om varandra, det är en hård värld vi lever i. 


image113
 
Foto : Rashisas

Alla Hjärtans dag.

Jag önskar er en trevlig Alla Hjärtans dag och hoppas att ni alla har någon att krama och pussa på idag.


image112

Bokrea

Ja då var det dags för årets stora bokrea igen. Nu förtiden går iallafall inte jag och knör i affärer utan sitter hemma vid datorn och shoppar, om det nödvändigtvis inte är något jag känner att jag måste bläddra i innan köp.
Jag tänkte ta tillfället i akt att rekommendera några böcker som jag läst och tyckt om och som finns med på årets rea.


Svinalängorna av Susanna Alakoski

Leena har två bästa vänner. Åse är nästan den enda hon känner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full så det jämnar ut sig. Riittas pappa är full nästan varje dag.

Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna.

De brandgula trevåningshusen blir en samlande plats för Susanna Alakoskis roman om Leena, som klarögt och fartfyllt berättar om sig själv, sina föräldrar och grannar och alla de dråpliga och drastiska händelser som utspelar sig runt henne. Men skrattet fastnar i halsen när denna barndomsskildrings verkliga karaktär börjar skönjas. Leena, hennes syskon och vänner kastas i skrämmande ryck mellan perioder av skenbar ordning och fullkomligt kaos, och när boken är slut har vi tagit del av en skakande berättelse om klassamhälle och barns utsatthet och överlevnadskraft.


image108

Flyga Drake av Hosseini Khaled

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han. När Sovjetstyrkor invaderar Kabul och Amir och hans far flyr landet för att skapa sig ett nytt liv i Kalifornien tror Amir att han har gjort sig fri från sitt förflutna. Men han kan inte lämna minnet av Hassan bakom sig. Flyga drake är en gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Den handlar om banden mellan fäder och söner och fädernas makt över sina söner - deras kärlek, uppoffringar och lögner. I bakgrunden står historiska händelser som inte tidigare berättats på detta sätt, boken tar oss från ett vackert och välmående Afghanistan rikt på kultur till det ödelagda land som det är idag. En underbar bok.
 

image109

Damen med enhörningen av Tracy Chevalier

Jean Le Viste, en adelsman i 1400-talets Frankrike, uppdrar åt en parisisk konstnär att skapa tapetmönster för sex vävnader till husets Grande Salle. Han vill på detta sätt markera släkten Le Vistes stigande status och betydelse.
Nicolas des Innocents, konstnären, är en kvinnokarl och rumlare, tvekar inför den krävande uppgiften. Men inspirerad av Jean Le Vistes unga dotter Claude, som han förälskar sig i, skapar han en rad målningar som ska komma att förtrolla en hel värld.
Georges de la Chapelle, vävmäster i Bryssel, inser att arbetet med de sex vävnaderna blir hans livs utmaning. Aldrig förr har han åtagit sig ett uppdrag som sätter så mycket på spel inte bara för honom och hans vävare, utan också för hans hustru och dotter. Och när målaren från Paris stiger in i Georges verkstad, blir han en medelpunkt för dem alla som frestar, förför och förskräcker.


image110

Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist

Stockholm en dag i mitten av augusti: Det är onaturligt varmt fast det är sent på kvällen och överallt klagar människor på huvudvärk. Det känns som om ett elektriskt fält lagt sig över stan. Ett omvänt strömavbrott. Inga lampor kan släckas, inga maskiner stängas av. Paniken ligger i luften. Så plötsligt är allt över. Ingenting har hänt ...

Den pensionerade journalisten Gustav Mahler är trött på livet. Allt har gått fel och allra värst är att hans älskade barnbarn Elias nyligen dött i en olyckshändelse. Nu får Mahler plötsligt ett samtal från en gammal kontakt på Danderyds sjukhus som påstår att de döda vaknar. Det måste vara ett skämt. Ändå tar han sig dit för att undersöka saken. Han möts av en lika ofattbar som skrämmande syn. Läkare på sjukhuset bekräftar: massor av människor som avlidit under den senaste tiden tycks ha vaknat till liv. Mahler slås av en tanke. Elias. Men han är ju begravd. Mahler vet ändå att han måste åka till kyrkogården.


image111


Denna bokkasse kostar på Bokus 206:- och är fraktfri vid en order över 400:- annars 19:- i frakt . På Adlibris kostar kassen 246:- Fraktavgift 19:-                                                                   

Vinnaren blev jag!

Var med i en tävling på bloggen levaleende.blogg.se och tänka sig, jag som aldrig brukar vinna något
gick faktiskt och vann. I går på posten kom ett kuvert med en jättefin förvaringspåse som var egenhändigt
skapad av blogginnehaverskan själv och hur söt som helst.   image107

Sov gott och giftfritt.

Jag vet att det finns en mängd vackra sängkläder att välja på, men hemma hos oss sover vi helst i vitt.
Våra påslakan och örngott kommer från Coop och är tillverkade av bomull som är odlad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel och dessutom utan genmodifiering.

Bomull är en av världens mest besprutade råvaror och det krävs ett kilo bekämpningsmedel för att framställa ett kilo konventionell bomull och av de 700 000 ton DDT som produceras varje år, används hälften i textilindustrin. 

Coops Änglamarksängkläder är både Krav  och Svanenmärkta och jag hoppas att dom snart ska börja sälja stora underlakan i denna serie också.image106

Foto : flickr.com


Neighborhood Mugs

Dom här söta muggarna hittar man på Urban Outfitters . Man får ett set med två muggar för 18 $image105

Produktfoto : Urban Outfitters

Snygga väggar!

Scandinavian Surface är ett norskt företag som jag tycker gör riktigt snygga fondtapeter.


image96


image97


image98


image99


image101


image102

Produktfoto : Scandinavian Surface

Låg förvaring på Norrgavel.

Vad fin den är Norrgavels nya möbelserie Låg förvaring. Svanmärkt och tillverkad i massiv ek. Säljstart 7/3.


 


image95

Fotograf Pelle Wahlgren för Norrgavel.

Tisdagstema - Okänd

Ett för mig helt okänt och svanslöst djur, stort som en hare ungefär. Detta såg vi ofta hålla till i vår hotellträdgård i Mexico. I utbyte mot en bit banan lät det sig fotas med viss skepsis.


image93

Färgglatt.

Nu börjar vårt kommande hus äntligen likna ett hus och balkongerna har börjat komma upp. Jag vet att det är många som tycker att just dessa färgglada balkonger är jättefula men jag gillar dem. 

C och jag hade turen att få en orange balkong, detta visste vi inte när vi bokade lägenheten. Vi kommer också
att få en balkong mot öster.  Framsidan som vätter mot söder. Det är vår orangea balkong i bild.


image92
Baksidan av huset mot norr.


image91

Lyxig fredag.

När jag kom hem från Mexico väntade ett spännande brev på mig från Zenita och Ann som ville fira mig.
Jag skulle bege mig till Zenita  fredag den 8/2 för en fördrink och sedan skulle vi gå vidare till....ja det fick jag veta först i fredags.

Vi hamnade på River Café som inte alls är något café utan en väldigt fin restaurang som tidigare hette Westra Piren, ett mer passande namn tycker jag. Det var spännande att komma hit på kvällen då jag bara varit här på lunch tidigare.

Här bjöds jag på en otrolig god middag bestående av pilgrimmsmusslor till förrätt, slätvar och risotto till huvudrätt och en chokladskapelse till dessert samt ett väldigt gott franskt vitt vin.

En riktigt höjdarkväll med andra ord, tack mina snälla vänner.image89   

Lampval

Läste hos inspirationsdesign att F/ LY Iconlampan är både en riktig dammsamlare och väldigt lättrepad.
Attans! Jag som varit sugen på den här lampan så länge. Jaja, jag har 6 månader på mig att bestämma mig.
Hade det inte handlat om priset hade jag iofs inte tackat nej till en Louis Poulsen Collage Pendel men en
sådan går loss på i runda slängar 10 000:-.


F/LY Icon

  image87
Louis Poulsen Collage Pendel

image88

Produktfoto : louis-poulsen.se

Unga artister.

När jag tittade på Melodifestivalen igår kunde jag inte låta bli att fascineras av Amy Diamond. En urgullig tjej men ändå så slipad för sina unga år. Jag gissar att hennes föräldrar håller hårt i henne i den tuffa branch hon befinner sig i. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på mina egna första tonårsidoler.

I mars 1980 medverkade Noice i programmet Måndagsbörsen och slog då igenom i hela Sverige över en natt. Hasse var då nyss fyllda 15 år. Under sin storhetstid som varade i 1 och 1/2 år gjorde dom närmare 150! spelningar, vann en rockbjörn den 3 februari 1981 som årets bästa grupp, spelade in 3 LP-skivor och det var tumult och hysteri vart dom än kom.

Att under en sådan kort men ändå så viktig tid i sitt liv bränna sitt ljus i båda ändarna och därefter försöka landa efter cirkusen var förmodligen allt annat än lätt. Freddie berättade själv i en intervju från 1992 hur dom introducerades i drogvärlden av äldre ljud och ljustekniker som följde med på turnén. Idag är både Hasse och Freddie döda dom blev 37 respektive 38 år gamla och dog båda i drogrelaterade sjukdomar.  Så otroligt onödigt.Ett klipp från Ritz 20 December 1981, Noice sista stora framträdande.  Jag vill ha en Kobra.

Det är inte bara Telia som bestämt sig för att skaka liv i den gamla men allt i genom så populära kobran.
Ohlsson & Lohaven erbjuder den i fler färger än Telia, bland annat i orange och den är också mer snarlik orginalet. Frågan är hur stor kvalitétsskillnaden är? 


Telias Kobra  


image85

Produktfoto : Telia

Ohlsson & Lohavens Kobra


image86

Produktfoto : Ohlsson & Lohaven

och jag som bara hållt på sedan i december!

Hittade det här sanningssägande testet hos  Linneas Skafferi.


70%How Addicted to Blogging Are You?


Låt den rätte komma in

Jag kommer ihåg när jag första gången hörde talas om John Ajvide Lindqvists bok Låt den rätte komma in. Den skulle handla om en vampyrhistoria i Blackeberg. Hur töntigt lätt inte det tänkte jag och bestämde mig genast för att inte läsa den. 2006  hörde jag John i hans sommarpratarprogram på P1 och omvärderade mitt beslut. 
Låt den rätte komma in följde med på båtluffen i Grekland och lästes ut i en hast och jag var fast.

Jag vill påstå att Låt den rätte komma in är den bästa skräckroman som någonsin skrivits på svenska .Är du inte rägghågsen av dig tycker jag du ska ge boken en chans. Om du lyssnar på den via ljudbok får du ännu större behållning för John Ajvide Lindqvist har en säregen och ovanlig språkmelodi som är värd att höra.

I vår kommer Låt den rätte komma in på bio regisserad av Tomas Alfredson. Den tänker jag inte missa även om filmerna sällan slår böckerna. 


image84
Här kommer ett smakprov på filmen.

      


C min kaffeman.

Idag kom C hem med dessa spännande påsar. Han hade varit på möte på Kahls Kaffe.
Jag kommer ihåg när jag under gymnasietiden praktiserade inne i Linnéområdet och gick Nordhemsgatan upp varje morgon. Det luktade helt ljuvligt från Kahls som då fortfarande låg kvar på Nordhemsgatan.
Även om jag inte drack kaffe på den tiden så uppskattade jag doften. Än idag dricker jag bara ett par koppar kaffe i veckan till skillnad mot C som hinkar i sig minst 5 koppar om dagen. image82


  

Fettisdag.

Vi fick semla på jobbet idag. Mums! Min första för i år.


image80

Foto : Tasteline

Tisdagstema - Cirkel

Mitt bidrag till veckans tisdagstema är en bollplan från ruinstaden Coba i Mexico som fortfarande är täckt av djungel till 80%.
Här spelade man spelet Pok-a-tok med 1-15 spelare per lag. Bollen var av rågummi, stor som ett manshuvud och vägde 3-4 kilo. Man spelade med knän, höfter och armbågar.
Detta var ett spel som bokstavligt handlade om liv och död, där offer av spelare skedde efter avslutat spel. Vem som offrades vet man inte idag, men jag sällar mig till dem som tror att det vinnande lagets kapten offrades, då enbart det bästa offrades till gudarna.    image79

Världens bästa strand.

 DN:s läsare har utsett Tulum till världens bästa strand  Lite kul när man precis kommer därifrån.
Visst ligger den spektakulärt med Mayaruinerna i bakgrunden, men jag tycker nog den var lite väl pluttig och lite för full med folk för att jag skulle rösta fram den som världens bästa strand.

Vinnare i DN:s tävling är Linnea Hanning. Hon skickade in den motivering som fick DN:s reseredaktion att mest längta dit.

Här är hennes motivering:

"Den vackraste stranden i världen ligger på Yucatanhalvön i Mexico. Det finns flera att välja på längs den spektakulära kuststräckan som vetter mot Karibiska havet, men min absoluta favorit är Tulum, några mil söder om de mer välkända turistorterna Cancun och Playa del Carmen. Ovanför stranden tornar en av mayaindianernas otroliga slott, idag i ruiner, upp sig. Tulum var ett av de ställen där spanjorerna steg iland 1518. Och jag kan inte klandra dem. Sanden är som vitt socker mellan tårna, vattnet är turkost och blandningen mellan naturen och platsens historia gör att man aldrig tröttnar på stranden i Tulum. Själv kom jag dit 479 år efter spanjorerna och jag fortsätter att återvända..."

Källa : DN

Här kommer ytterligare ett foto jag tog i Tulum.

image70 
Min bästa badplats, ja jag säger badplast för jag är igentligen mer av en klippbadare, den ligger
på Amorgos. C och jag båtluffade 2006 och besökte då ön.
Amorgos är en fantastisk ö som jag hoppas att ni någon gång får möjlighet att besöka om ni
inte redan varit där. I så fall förstår ni nog vad jag pratar om.
När jag la upp planen för resan hade jag stor hjälp av den helt oumbärliga sidan  Kalimera  Vårt klippbad på Amorgos.

image71Klostret Panagia Chosoviotissa

image73Vid Aiga Anna. Här spelades scener till filmen Det stora blå in. Runtom här vet jag att det är många
Greklandsfantaster som har sina favoritbad.

image74Stranden Mouros. I mitt tycke den bästa stranden på Amorgos.

image75Blomsterprakt på Amorgos.

image76


image77Det stora Blå.

image78

Eskimåkvinnans Skinnbyxor...

Förra veckan tittade min Mamma och jag på Antikrundan. Där fick man reda på att Alvar Aalto designat
sin Savoyvas 1936 till en världsutställning i konsthantverk som skulle hållas i Paris 1937.
Medans vasen fortfarande befann sig på skissstadiet kallade Aalto den "Eskimåkvinnans skinnbyxor"!
Jag vet inte riktigt hur han fick ihop det, men Savoy känns bättre.

Den här vasen fick C och jag i bröllopspresent 1997. Blommorna fick jag i lördags av Carina och Sissi.


image69  

Hemmasnickrat.

När vi flyttade från huset till lilla lägenheten så blev det så att vi gjorde ett litet hemmakontor med datorvrå av
platsen där vår hatthylla igentligen skulle vara. Vi blev  verkligen jättenöjda med detta eftersom det innebar att vi slapp ha datorn inne i sovrummet, men samtidigt hade vi ingenstans att hänga våra ytterkläder.

Precis innanför dörren finns en liten, liten "smutt" där jag kom på idén att vi kunde hänga upp en T-hylla

En T-hylla skulle inte bli så väldigt dyr att införskaffa men jag tyckte ändå att 425:- för två brädbitar med två krokar var onödigt. Därför införskaffades en brädbit i ek och två krokar och C byggde raskt en nästan likadan som orginalet men mycket billigare.

Vår T-hylla

image81Orginalet

image68

Produktfoto : designonline.se

Favoritmöbel.

Har ni någon favoritmöbel? En sådan där som är helt onåbar på grund av att priset helt enkelt är allt för högt.
Det har jag, min möbel heter Ari och är en fåtölj som Arne Norell designade 1966, den är helt underbar att sitta i.  Nypris för en fåtölj med fotpall är svindlande 45500:- . Arne Norell levde 1917-1971 och erhöll postumt British Furniture Manufacturer´s främsta utmärkelse "Showpiece of the year" år 1973 för Ari. När jag är inne på Svenssons brukar jag alltid provsitta en liten stund och det är ju helt gratis :-)
 

image65

image66

Produktfoto : miljogarden.se


En produkt i tiden.

Var är min mobil? Var är min i-pod och var är min laddare? Man kan knappt fatta att dylika saker kan komma bort  en liten 2:a. Jag inbillar mig att med en laddningsstation skulle allt bli så mycket bättre och enklare. Tyvärr kostar dom ju en del, speciellt då multipot som också är en lampa. C säger att han eventuellt skulle kunna bygga en, det hade ju varit jättebra det. Någon av er där ute som har en multiladdare?image61


image62


image64  

RSS 2.0