Favoriter 2010

Liksom 2008 och 2009 så summerar jag nu mina tio favoritbilder från året som gått. Det här året har varit det hittills mest produktiva året så urvalet har varit större och bredare än någonsin. Har du själv lust att hänga på idén så skriv gärna en kommentar om det, så länkar jag dina favoriter här i inlägget.

Här hittar ni LeiaMias och Solveigs fotoår.

Theo, stolt i sitt första alldeles egna rum nu i våras.


De tre okända tjejerna som njuter i lugnet och kvällsolen bland den helt överdådiga blomsterprakten i Botaniska Trädgården. Det är också blomprakten som är i fokus på bilden.
 

Jag fuskar lite och väljer en diptyk från seglatsen i Turkiet. Familjen i Genovese bay blev nog ganska förundrade när jag började fota deras gamla rostiga och avskavda bänk.  


Iris med kvällsolen som bryter igenom. Min absoluta favoritblombild från hela 2010 och jag som inte ens gillar lila något vidare :-)
 

De nyfikna hästarna på Backåkra. Rent tekniskt inte alls lyckat på grund av mitt-på-dagen solen med kraftiga skuggor och det av solen brända gräset, eller kanske just därför ;-) Jag gillar hur som helst uttrycket och vinkeln och inga störande stängsel fanns att behöva ta hänsyn till under fotningen vilket underlättade mycket.


Stockholm, en stad jag har väldigt lite erfarenhet av att fotografera i, men just här blev jag nöjd med både färger, molnens form och linjerna i stort. Även mulna dagar har sin charm. 
 

Mitt allra första bröllop ur fotosynpunkt (jag hoppas på fler). Det här blev en av favoriterna bland bilderna från Isabelles och Martins fina bröllop. Jag skulle gissa att bruden själv tycker att hon skrattar lite för stort här, men jag tycker bara det är härligt, ärligt och hjärtligt.


Bilden från Kvarnfallet blev det absolut första mörkerfotot med Canonkameran, eller nåja från den första mörkerserien i allafall. Fullt med folk under kulturnatta på en konstant gungande och vibrerande träbro med 13 sekunders exponering. Hur detta foto ändå blev skarpt det är jag fortfarande förundrad över.
 

Vid Färjenäsparkens invigning körde den gamla Färjan 4 skytteltrafik över älven. Jag såg först efteråt att jag valt helt fel exponering för tillfället, men det visade sig senare i RAW-verktyget att det var just denna misslyckade bild som blivit bäst i slutändan.


Ytterligare en bild som igentligen rent tekniskt är helt förkastlig då den fräter ut ordentligt borta vid horisonten. Men jag tycker ändå om den, be mig inte förklara varför.

Foto : A-K Sten


Vitt med lite vitt


 
Foto : Alexander van Berge


I dessa kalender-bytar-dagar-tider


Julafton

Så kom han då tillslut. Julaftons mest efterlängtade.


Foto : A-K Sten

Dan före dopparedagen

Fyra små koncentrerade bagare med Munne som arbetledare tillverkade pepparkakor i parti och minut. Själv höll jag mig till kameran och njöt av julmusiken och glöggen.  Tack för att vi fick komma och baka!


Foto : A-K Sten


Jul på Liseberg

Ja men så blev det då äntligen även en Jul på Liseberg för Christer och Anna-Karin. Måndag kväll bjöd på kyla men den där allför jobbiga trängseln uteblev, perfekt när man släpar runt på ett stativ. Vi handlade både päroncognackorv och marsipan. Trots att vi värmde oss med varm Valrhonachoklad med vispgrädde så blev det kallt om både tår och fingrar och DesignTornet får vänta tills på torsdag då jag kanske tar en extra sväng dit igen.   Att åka slänggunga i cirka -10 är ganska strongt.

Bergbaneplockepinn och en nästan full måne.
 

Att Lisebergs Julmarknad räknas in bland en av Europas bästa är inte konstigt alls tycker jag.  


Den fina ljusgranen som lyser över hela stan varje jul.
 

Tack för i kväll.Foto : Anna-Karin Sten


Fjärde Advent

Så var det då fjärde advent och nu är det inte långt kvar till självaste dopparedagen. Kom att tänka på att trots att jag snart bloggat i tre år så är det första gången jag bloggar under hela december. Olika händelser har satt käppar i hjulet under tidigare år och jag har tvingats ta paus.

I veckan har vi som ambition att ta oss till Liseberg och julmarknaden där. Det är samma med den, flera år sedan jag var där, så det ska bli riktigt trevligt och jag hoppas på lite fina bilder också.

Men idag har vi just bara andats ut efter en ganska hektisk vecka och slappat. Theo har varit här och adventsfikat med oss och jag drog honom sedan hela vägen hem på pulkan. Det är då man önskade att man hade en större hund som kunnat hjälpa till som draghjälp :-) Hoppas ni alla har haft en fin fjärde advent.


I år blev det bara en liten gran som står på brickbordet i hörnet, men det blev en gran iallafall.

Foto : A-K Sten

Bridle Road Residence

Vid foten av Taffelberget i Kapstaden hittar vi på Bridle Road ett av arkitekten Antonio Zaninovics verk. Trädgården som Reese Roberts & partners skapat blev ASLA nominerad i år, vilket inte är svårt att förstå alls.

Foto : Scott Frances  


Julmusik

Klicka här eller på bilden så kommer du till min egen smöriga julblandning ;-)

Foto : Steve Barnett

Julens vackraste

Just nu blommar småblommiga Queen of the night här hemma.

Foto : A-K Sten

Hela gänget bland amaryllisarna 1927.

Foto : Shorpy

Årets mosaikbild

Fotosidan har numera en tradition att i sin monter på Fotomässan låta en mängd bilder (i år 3098 bilder av 683 fotografer på en eller flera ställen) bilda en enda jättemosaik. Årets bild blev Danne Erikssons fantastiska färgfulla bild med fina speglingar från New York. En underbar bild som jag var säker på att jag sett tidigare och det hade jag, här.

 
Så här ser bilden ut som mosaik.


och om du zoomar så ser du detta.

Foto : Danne Eriksson och 683 andra fotografer.

Hello stranger!

Solveig har ett projekt där hon fotar främlingar på stan. Jag är riktigt imponerad över hennes mod och önskade att jag kunde tuffa till mig lite och också våga göra något liknande, för hur många fina, spännande och intressanta människor finns det inte där ute. Via Fubiz hittade jag Benoit P:s serie med "strangers". Här nedan visar jag ett fåtal av dem.


Foto : Benoit P


Grenar till jul

Det känns som det är mer grenar än någonsin den här julen, framförallt av lärk. Lärk är absolut inget favoritträd för min del då dom ser otroligt trista, skräpiga och nästan lite spöklika ut på vintern, men en eller annan kottklädd gren hade varit fin som dekoration inomhus.


Foto : Sköna Hem, Allt i Hemmet, Tine K, Okänd via Lotta Agaton, Walter & Co, Sköna Hem.

Pantone 2011

Pantone har nu utsett Honeysuckle 18-2120 till 2011 års färg. Följande är saxat ur deras pressrealese :

Energizing Honeysuckle Lifts Spirits and Imparts Confidence to Meet Life's Ongoing Challenges

Honeysuckle emboldens us to face everyday troubles with verve and vigor. A dynamic reddish pink, Honeysuckle is encouraging and uplifting. It elevates our psyche beyond escape, instilling the confidence, courage and spirit to meet the exhaustive challenges that have become part of everyday life.

“In times of stress, we need something to lift our spirits. Honeysuckle is a captivating, stimulating color that gets the adrenaline going – perfect to ward off the blues,” explains Leatrice Eiseman, executive director of the Pantone Color Institute®. “Honeysuckle derives its positive qualities from a powerful bond to its mother color red, the most physical, viscerally alive hue in the spectrum.” 

Vad tror ni, blir ert eget 2011 varmt rosa?


Foto : Fritz Hansen, Ballingslöv samt Pantone.

Tre nyanser i brunt

Eller nåja, mest brunt i två av de tre nytillskott som "Runda Almedahlsduksamlingen" har utökats med i höst. Duken i mitten kom helt oanvänd med etiketten kvar, så nu vet jag att den heter Bukett och just denna duk har jag även i orange sedan tidigare.


Foto : Anna-Karin Sten

Nyppylä från Nuutajärvi

Saara Hopeas knoppskål Nyppylä (Krokus) från Nuutajärvi passar jättebra att plantera både det ena och det andra i, just nu är det hyacinter. Mina två egna gröna skålar hittade jag på Tradera. Förutom i grönt finns dom i färgerna turkost, brunt, grått, koboltblått och klarglas (vad jag känner till).
Winter Song

Tyvärr fanns det ingen inbäddning, men klicka på bilden så kommer ni dit jag vill :-)


Göteborg i December

I lördags kväll körde Ann och jag en liten småkylig fotorunda i ett kvällsvintrigt Göteborg. Vi tog en välbehövlig paus och tinade upp med en Irish Coffee och en öl på Bishops Arms någon gång efter halva tiden.  En lördagkväll är ingen dum kväll alls att välja när man vill fota staden för folk är lite extra glada och trevliga just då. Mot slutet började det snöa lite lätt och väl hemma på Eriksberg igen vräkte snön ner så det blev en riktig  snöväderspremiär för kameran.

Ett Göteborgskt lejon klagar inte över lite snö på ryggen.


Det är is på kanalen, men om den bär det vågade jag mig inte på att testa.


Christinae kyrka eller Tyska Kyrkan som den också kallas. Visst blir himlen och ljuset väldigt speciellt sådana här snökvällar.


Gustav II Adolfs torg


Spökgöteborgare på väg från bion kanske.


Vallgatan mot Kungsportsplatsen


En viss julkänsla hade infunnit sig även nere på Maritiman.
Masten mitt i snövädret.
 
Foto : Anna-Karin Sten 

Andra Advent

Fullt med snö och en och annan plan fick ställas in, men det gjorde inte så mycket. Efter fika med Lena, Torben och Theo så pulsade Nancy och jag iväg till affären och köpte mjölk och så blev det lite lussekatter bakade istället, Ann var här och penslade dom lite för mig :-) Christer bakade skurna pepparkakor som vi testade Mias glasering av valnötter och gorgonzola på och det gillade vi.
Foto : Anna-Karin Sten 

Fototavlor i begränsad upplaga by A-K Sten

Nu kan man köpa mina fototavlor på Nellys Café på Sörhallskajen 16 och ännu fler finns att välja på hos Miss Lo som huserar tillsammans med Anyhow på Östra Skansgatan 3 i Haga.

Alla foton som finns på plats är 30 x 40 cm stora och inramade med passpartout i 40 x 50 cm stora ramar.  Dom är tryckta på standardpapper hos ett proffstryckeri, men om man önskar så finns möjlighet att välja lyxigare papper, större storlekar, Canvas eller Plexi. Prislista finns på plats både hos Nellys och hos Miss Lo.   

Hela upplagan är begränsad i 10-30 exemplar och alla foton är signerade.

Varje adventshelg är det julmarknad i Haga, så varför inte kika in hos Anyhow och Miss Lo om du är där?


Foto : Anna-Karin Sten

Tavelväggar

Just nu är det mycket med tavlor i skallen på mig. Varför det är det tänker jag berättar mer om imorgon. Tills dess får ni ta del av lite olika varianter av tavelväggar.


Foto : De tre översta Alvhem. resterande Stadshem. 

Världens dyraste foto

Tyska Andreas Gurskys diptyk 99 Cent II såldes på Sotheby's Londonauktion den 7 februari 2007 för 3,34 miljoner dollar. De har sålts ytterligare två tryck i New York under 2006 för 2,25 respektive 2,48 miljoner dollar. De hela 207 cm x 337 cm stora bilderna är monterade på plexi. Upplagan är sex set men vad som hänt med de tre övriga seten har jag ingen aning om. 

Jag visade Gurskys foton för Mamma idag.

Jag - Mamma titta här, detta är världens dyraste foto, det har sålts för 3,34 miljoner dollar!
Mamma - Oj!!! Varför då!!

Underbar reaktion tycker jag :-D

Här är dom iallafall i en tyvärr ganska dålig bildkvalitet. 99 Cent II.

En bild från en av auktionerna. Mäktiga tavlor!

Foto : okänd

När jag ändå är igång så visar jag även det näst dyraste fotoverk efter Gurskys som sålts.

The Pond--Moonlight
fotat av Edward Steichen 1904 såldes på Sotheby's New York auktion februari 2006 för 2,928 miljoner dollar.

 
Foto : Edward J Steichen 

På en fotografs önskelistaEtt coolt 50 mm och ett 24-70 mm Lens Bracelets från Photojojo.
Ett par superbra fotovantar.
Ett svindyrt 135 mm Canonobjektiv.

RSS 2.0