Hee från Hay


Även danska Hay kommer finna på plats på möbelmässan nästa vecka. Jag gillar deras stol Hee dining chair som finns i färgerna vit,svart, gul, ljusblå, grön och grå. Hee kostar 999:- (förmodligen danska kronor) och går att handla online.
 Foto : Hay

Furniture Fair 2009

Nästa vecka på onsdagen sparkar Furniture Fair igång , som vanligt på Älvsjömässan. Om man har möjlighet att gå på fackdagarna så kan man på torsdagen kl 14 lyssna på föredrag som hålls av den internationella trendanalytikern Li Edelkoort.
Stringhyllan är ju i ropet igen och Mats Theselius har fått uppdraget att formge en jubileumsutgåva då Stringhyllan fyller 60 år i år. Den kommer finnas i 600 numrerade ex. och har gavlar i guld och hyllplan i oljad palisander, det ni ;-)

En och annan möbel kommer premiärvisas på mässan och jag visar några av dem nästa vecka.

Men idag blir det stolen Speed från Johanson Design AB som är både enkel,snygg och stapelbar. Även Speed finns med på mässan.


Foto : Johanson Design AB

Gredelins längtan

Alla har vi väl läst om Elsa Beskows Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin och deras ständige följeslagare och granne Farbror Blå. Men var deras liv verkligen så idylliskt och harmoniskt som i barnböckerna?  I Kaj Attorps bok Gredelins längtan får vi möta en helt annan och mer komplicerad värld en den vi är van vid från Elsa Beskows böcker och det är den vuxne Petter som är berättaren i boken.
Gredelins längtan är en bok om hur det är att snärjas av en livslögn och om befrielsen i att en dag följa sin egen röst.

En liten varning utfärdas : Vill du inte ha din föreställning om systrarna rubbad, så bör du kanske inte heller läsa boken. Paketet igen...

Oj glömde jag visa vad som fanns i paketet... ;-)

Ja det är ju tyger på längden och tvären som gäller just nu för min del. Så att det var tyg i paketet kanske inte var så överraskande. 1,5 m Tampellatyg designat av Harriet von Abel.

Förmodligen får det bli kuddfodral av något slag.

Jag vet ingen färg som orange som är så svår att återge rätt via datorn så jag har fixat lite med färgen för att försöka få den rätt.
 

Ett litet brunt paket förutan snören.

Häromdagen kom ett paket från Örebro. Nu har jag ropat hem något från Tradera igen.Solig tävling

Hos Solig kan man tävla om dom här fina elefanterna. Klart jag vill vara med och göra det!


 

Nyheter från your wallpaper

Hos your wallpaper kan man nu hitta en mängd nya tapeter av flera kända konstnärer och designer. Den här tapeten Layers of wallpaper formgiven av Ingela och Vi tyckte jag var lite kul. Ni som är förtjusta i Cassandra Rhodins och Lisa Bengtssons design kommer med all säkerhet inte att bli besvikna. 
Foto : your wallpaper

Madame Kury

Hos Madame Kury kan man köpa läckra kuddar och väskor online och om du har vägarna förbi Wien och Kaiserstrasse så kan du också besöka butiken. Tyget på kudden som ligger i soffan till höger har jag sett föut på en svensk retroblogg och det är jag ständigt på jakt efter. eget kollage med foton från Madame Kury
Foto : Madame Kury

Tisdagstema - Vardagsliv

Min gamla Colora-skål, som för det mesta är fylld av kvitton och annat bröte som hör vardagslivet till.


 


Floda by night

Lördag-söndag tillbringades hemma hos Linda i Floda tillsammans med Munne, Fredrika och Linda, då förstås. Stackars Ulle blev kvar i stan på grund av sjukdom. Supergod mat, drinkar och vin samt en väldigt tjusig chokladkaka med extra skönsång till och ett fint halsband som jag fick komponera ihop själv och väldigt mycket prat ända fram till 04 på morgonen, tusen tack tjejer!  

På söndagen tog vi en något halkig promenad till Lensjön.Sunny!

På språng hem till Mamma på tjejsläktträff med Mammas kusiner, mina sysslingar m.m. Lena som är i Sharm El Sheik får vi klara oss förutan.
Gör nu som Tyskarna i videon och stuffa loss till Sunny eller något annat och ha en trevlig fredag!


Vårkänning hos Åhlens

Nu till våren kommer det fullt med produkter i starka och pastelliga färger på Åhlens, här är en del av dem.

1: Kudde Oblat 179:-  2 : Muffinsformar 100-pack 50:- 3 : Tillbringare 119:-  4 : Skedar 6-pack 59:- finns i butik v. 10 5: Metervara Angelica 129:-/m, finns i butik v.6.  : Grön mugg 35:- Grön skål 49:- finns i butik v. 10.


Eget kollage av foton från Åhlens

70-talet och jag.

Ropade hem den här duken från Tradera häromdagen. Alldeles för mörkt för att fota idag så jag lånade en bild av den Danska nätbutiken Moster Anne, som har en likadan duk till salu och väldigt mycket annat fint också.Återbruk

Ja återbruk var ju en av årets stora trender. Tyvärr har jag gjort mig av med de flesta av mina gamla vinylskivor jag hade, Christer däremot som brukar skälla på mig för att jag hamstrar för mycket har nog kvar de flesta av sina. Vi får väl göra ett djupdyk i källaren endera dagen. Hur som helst Art Vinyls idé är lysande.

 


Foto : Art Vinyl


Om jag haft Anna Ternheims skiva " Leaving on a Mayday" på vinyl så hade jag gärna hängt upp den på väggen bums.
Det konvolutet gillar jag verkligen. Har ni några skivfodral hemma som platsar på väggen?
Camus

Bokstäver har ju varit på tapeten länge nu och Samuel Ho tog inspiration av Albert Camus och gjorde lampskärm av ett av hans citat. "You can not create experience you must undergo it" ( Du kan inte skapa erfarenheter du måste genomgå dem) står det.  Skärmen går att få med samma budskap i valnöt också. Se mer hos Palette Industries.Foto : Palette Industries

Snyggt och ekologiskt

Hurra för Brita of Sweden som satsar på ekologiska produkter. Utbudet för oss som gillar ekologiskt är inte enormt, så att upptäcka dom här vackra textilierna som dessutom är ekologiska gör mig varm i hjärtat.
Här kan du läsa mer om ekologisk bomull som jag bloggade om i februari förra året..    Foto : Brita of Sweden

Pilljobb

Jag är otroligt fascinerad av Su Blackwells konst som hon skär ur böcker. Vilket pilljobb!
 


Foto : Su Blackwell homepage

Hon har också varit med och gjort en reklamfilm för ett vinföretag i USA.

 

Tisdagstema - Skyltar

Klippan - Eriksberg. Jag tar risken!


Kökshanddukar

Kökshanddukar är något jag skulle behöva fylla på i skåpet med.
Gillar den vita av Rotors handdukar "trådar". Finns på Designtorget för 115:-
Foto : Designtorget

Kvarnen

Ytterligare en av årets trender är den den industriella, geometriska trenden med fabriksformer. Just det kan man väl verkligen hitta i den här lägenheten på 72 kvm som är till salu i den gamla Juvelkvarnen här på Eriksberg.

 

Foto :  Fastighetsbyrån

Marimmekko våren 2009

Två favoriter ur Marimekkos vårkollektion är Sanna Annukkas tyger; Ihmemma och Taikamylly. Se mer av vårkollektionen hos Marimekko.

Foto : Marimekko

Hildadagen!

Vad har Kevin Costner, min frisör Camilla och jag gemensamt? Jo vi fyller alla år idag. Fast Kevin är ju lite äldre än Camilla och mig, den gamle gubben ;-)
Tack för presenter och blommor,  jag ska försöka fota alla tulpaner imorgon när det blir ljust.

 

Glasunderlägg

Från Formverket


Formex - Wonderland Stories

Mellan 15-18 januari är det Formexmässa i Stockholm, Nordens största fackmässa inom inredning, design och presentartiklar. Vårens Formexmässa har sagor som trendtema. Allt från Alice i Underlandet till Trollkarlen från Oz.  

"Formgivningen styrs av dagdrömmar, humor och poesi. Proportion och skala vänds uppochned för att skapa en lätt drömsk känsla, där oväntade syner och förvillande upplevelser uppstår. Ytorna är inte platta, tyger blir tredimensionella och färgerna är fortsatt starka och klara men kanske mer skruvade och annorlunda i och med att det nästan är en vårfärgskala fastän det fortfarande är vinter."

Källa : Formex

Moderådet kommer att presentera vårens och sommarens inredningstrender som är :
 
Bergtagen : Med anspelningar till sagomiljöer. Känslan är både mystisk och skrämmande samtidigt. Djur är en stor inspirationskälla.
Ruralisering : Tillbaks till den "gröna vågen". Inspiration från naturen i trädens formspråk och pålitligt obehandlat trä blir favoritmaterial. 
Uppror : Skratt, lek, humor och överraskningar. Spår av vulgära referenser och burleska nyanser. Testa dina gränser och förvåna din omgivning. 

Källa : Formex Magazine
Foto : Formex

15 januari, Tulpanens dag.

Tulpaner! Visst är dom underbara? Krispiga, frasiga och finns i så många olika sorter och färger. I Sverige tycker vi så mycket om tulpaner så att vi varje dag mellan Jul och Påsk köper 1 miljon tulpaner. Det är ju inte konstigt att den fått en egen dag.

Ingen vet med säkerhet när tulpanen kom till Sverige men det första dokumenterade tulpanodlingen stod Olof Rudbeck d. ä. för. Han tog med sig frön och lökar från en resa till Holland och år 1685 hade han 38 olika slags tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala.

Visste ni att namnet Tulpan tulipa kommer från det persiska ordet turban?Spanska hundar

Idag kl 20.00 i SVT handlade Uppdrag granskning om Spanska hundar som kommer från organisationen Julie Rescue. Om du missat programmet men vill se det så kommer det i repris 17/1 och går även att se via SVT Play.

Spanska hundar engagerar mig då Nancy kommer från Spanien via organistionen ADA .
Att Julie Rescue har ett dåligt rykte är inget nytt, det hade hon redan på den tiden vi fick Nancy omplacerad hos oss.
ADA till skillnad från Julie Rescue kastrerar alla hundar som omplaceras via deras organisation. Hur Nancys veterinärsbesiktning och vaccinationer har gått till i Spanien är omöjligt för mig att svara på då jag inte varit på plats, men att det skulle gått till som hos Julie Rescue både hoppas och tror jag är ovanligt. Det visade sig ju också i programmet att Julies tidigare veterinär avsagt sig samarbetet med henne. 
Programmet kändes seriöst gjort och jag är ganska säker på att det inte på något sätt var överdrivet. 

När Nancy kom till Sverige via flyg där hon satt i en bur i kabinen tillsammans med den hundeskort som varit nere hos ADA i Spanien och hämtat henne (inga hundar får resa med flyg ensamma och det är flygbolagets regler för storlek på burar som gäller) så valde vi trots att hennes EU-pass var korrekt att utföra en ytterligare veterinärbesiktning som visade att hon inte var sjuk på något sätt.  

Nancy är inte heller någon gatuhund. Hon hade ett hem och en husse i Spanien och vi har hennes papper med vaccinationsuppgifter som är utförda under hela hennes liv i Spanien. Hennes husse tog sitt liv och hon blev hemlös och det var på det sättet hon hamnade hos ADA och därefter hos oss.

Jag hoppas bara inte detta program medför att folk tror att alla organisationer som arbetar med att hjälpa hemlösa hundar i utlandet är oseriösa.

Det verkar som om det kommer att komma en uppföljningsprogram om ett par veckor.


 

IKEA Post Scriptum

Var en sväng på IKEA Bäckebol för att kika på produkterna jag bloggade om häromdagen men ingen av dem fanns tillgängliga ännu, tidigast i februari sa personalen.

Om du däremot är sugen på IKEAS PS kollektion 2009 så finns den att köpa i Stockholm och Älmhult fr.o.m februari och i övriga landet fr.o.m april.

Jag tyckte Veranda för 5495:- verkar vara en trevlig produkt, Det är en säng, men jag kan tänka mig den i ett inglasat uterum med massor av kuddar och ett fint tyg hängande över.Foto : IKEA

Nina Hemmingsson, en favorit.

Jag gillar Nina Hemmingssons enrutingar och den här passar ju bra idag.


 

Tisdagstema - Stora maskiner

Dom är inte så många kvar längre, kranarna i Göteborgs hamn. Men här är iallafall två av Cityvarvets kvarvarande "dinosaurier"


Nyheter på IKEA

Tänkte ta en sväng förbi IKEA och se om dessa trevliga nyheter finns hemma. Dom har renoverat för fullt på IKEA Bäckebol den senaste tiden så det har varit väldigt rörigt och mindre roligt att åka dit. Förhoppningsvis är det klart nu.Oväntade kombinationer.

Susanns blogg på Svd kan man läsa om en del av de inredningstrender som gäller 2009. En av dem är oväntade kombiantioner. Här gäller det att mixa och matcha och göra personliga kombinationer.

På just den här bilden så tycker jag 70-talsspegeln är både oväntad och kul. Kanske just för att vi i mitt föräldrarhem under 70-talet hade en snarlik spegel med tillhörande byrå som hängde med ganska länge och mot slutet kändes ohjälpligt ful( förlåt Mamma). När jag ser den nu i denna kombination så tycker jag bara det ser bra ut. Har ni kanske några oväntade kombinationer hemma?

 

Foto : Sköna hem

Amerikanskt 50-tal

Fotografierna är från Los Angeles 1958 och Santa Monica 1950. Visst skulle dom rent inredningsmässigt kunna tas för 2000-tal.
 

Foton : shorpy.com

Gamla amerikanska foton

Om man är foto och historieintresserad vill jag rekommendera shorpy.com som är en helt otrolig sida med gamla amerikanska fotografier från 1850-1960-talet. Det är hela 582 sidor fotografier med tillhörande text. 


En hästho kan tydligen användas till mycket. Foto från 1927.
En bakgård i New York, någon gång mellan år 1900-1910.
En riktig amerikansk gran, år1923
.

Barnrum

Beckers nya hem har gjort en undersökning bland tusen svenska föräldrar och där visar det sig att rosa flickrum med teman som saga, blommor och prinsessor fortfarande är det vanligaste för flickor och för pojkar är det blå rum med mycket bilar, båtar och riddare som gäller.
Endast en av fyra föräldrar tycker det är viktigt att motverka detta. Men om en flicka väldigt gärna vill ha ett tradionellt pojkrum skulle 76 procent av föräldrarna tycka det var okej, men endast 66 procent av föräldrarna skulle tycka det var okej om en pojke ville ha ett prinsessrum.

Här kommer lite inspirationsbilder på lite annorlunda barnrum.

 

Foto : Sköna Hem

Hitomi Kimura

På Etsy hittade jag Japanska Hitomi Kimuras fina tyger och kuddfodral. 
      Foto : Etsy

Marley & me

Jag har precis läst ut John Grogans bok "Marley och jag" det tog två dagar för mig. En lättsam, rolig och sorglig bok, klart läsvärd. Den handlar om John Grogan och hans fru Jenny som skaffar labradoren Marley.
Efter att ha läst boken måste jag säga att det är lätt att ha överseende med Nancys få sämre sidor som att skälla på dörrklockan och hennes skeptism mot andra hundar, hennes tillkortakommanden är milsvida från Marleys totala oregerlighet.

Men boken beskriver också en hunds ovillkorliga kärlek till sina människor, vilket jag gissar är det skälet som gör att paret Grogan helt enkelt står ut med denna helgalna jycke, eller som John själv skriver i boken en "dysfunktionell hund"
Boken har blivit omåttligt populär i USA och legat på första plats på bestsellerlistan i 50 veckor och har nu också blivit film. 25 December hade Marley & me premiär i USA med Owen Wilson och Jennifer Aniston i huvudrollerna.Bowling

Igår kväll var vi hemma hos Anne och Tony och spelade Wee-Bowling. Det gick lite trögt för mig i början, men fjärde omgången vann jag överlägset. Jag kände mig nästan som Jesus Quintana i Big Lebowski.


>
The Big Lebowski - Jesus Quintana - Click here for more home videos

Tisdagstema - Vinter

Att det är vinter känner vi här i Götet. En dagstemperatur på - 14, bbrrr....
Måsarna står på isflaken och spanar. Vem vet kanske efter varmare tider. 

Nu dansar Julen ut!

Våran Jul varar inte till Påska, inte ens till tjugondag Knut, för idag åker den ut! Christer har klippt ner hela granen och i julgransfoten står just nu en kal pinne, stjärnor och stake bort, bort.  Vi ses nästa Jul Julius.
Vansinnig, snygg eller vansinnigt snygg?

Jag tycker den är vansinnigt snygg, även om den inte platsar någonstans här hemma. Men jag hade blivit glatt överraskad om jag sett den in real någonstans.

Basso & Brooke designade, finns hos  Graham & Brown.
Foto : Graham & Brown

The Teastick!

Tekulor som är svåra att skruva ihop och andra former av tebehållare där teet har en förmåga att sprida sig utanför behållaren har man ju provat några stycken genom åren. Kanske är Gems The Teastick bättre? Den ser onekligen bra ut på bilden iallafall.

gamilacompany.com  bla.a erbjuder den på webben.Foto : gamilacompany.com

Berömt foto

Jag vet inte om ni märkt att det tillkommit en ny kategori här på bloggen, foto. Jag antar att det har med mitt ökande fotointresse att göra och förhoppningsvis kommer det även gynna inredningsbloggandet.

"Lunchtime atop a Skyscraper" måste vara ett av världens mest berömda foton, krigsfoton borträknade. 11 män ätandes lunch på en byggbalk hängande på 69:e våningen i samband med byggandet av RCA Building i New York. Ingen visste vem fotografen var förränn i oktober 2003 när Bettmanarkivet lejt en detektivbyrå som efter månaders sökande tillslut fann att fotografen var Charles C Ebbet som fotat byggnadsarbetarna i september 1932.Foto : Charles C Ebbet

Det finns fler foton  samma serie, här är några av dem.
 

2008 blev 2009

2008 firades av med  lax och löjromsröra, vitt vin, kalvstek med chevrepotatis med tillbehör, rött vin, vit chokladmoussetårta, kaffe, likör, konjak och bubbel tillsammans med gamla gardet. Med andra ord våra mödrar, kusin Leif från Las Palmas och Morbror Curt-Roger från Stockholm ( äntligen kom han hit) 

Det var ganska mycket folk uppe på terassen som liksom oss ville räkna ner tolvslaget, se på raketerna och höra båtarna tuta i hamnen men inte så många som jag trott. Skål på dig F!

Jag hoppas av hela mitt hjärta att 2009 blir ett mer positivt år än 2008 varit. Trots att jag kanske verkat glad här på bloggen så är det långt ifrån hur sanningen varit. 

Jag håller med Isa om att detta är en riktigt cool låt och video och med den önskar jag er alla ett riktigt gott nytt 2009!  

 

RSS 2.0