Tisdagstema - Vild

Det vilda har tagit över i de gamla trädgårdarna uppe i den blivande Färjenäsparken. Frågan är hur tämjd parken kommer bli när den är klar?


  


Göteborgs-Postens Litteraturpris 2008

Göteborgs-Postens Litteraturpris 2008 går till John Ajvide Lindqvist.

Juryns motivering:
GP:s litteraturpris 2008 går till den litterära magikern John Ajvide Lindqvist för att han med vampyrens utsatthet och de överlevandes ensamhet väckt den svenska skräckromanen till liv och öppnat famnen för dem som dinglar över existensens bråddjup.

Jag har tidigare rescenserat Johns bok Låt den rätte komma in, som jag fortfarande tycker är hans bästa roman. Nyss läste jag hans senaste bok Människohamn, som delvis är mästerlig men i min smak något för långdragen. Den är hur som helst boken igenom språkligt välskriven och för mig som är jämngammal med John så är det alltid kul med gamla tillbakablickar som exempelvis de små korten man fick med i päronsplitten. Är du lättskrämd?  Då bör du stå över! 

Om Människohamn:

Pappa, vad är det där? På isen?

Det är en strålande vinterdag. Högst upp i Gåvastens fyr står Anders med sin sexåriga dotter Maja. Isen ligger snötäckt så långt ögat kan nå och Anders kan inte se något speciellt där hans dotter pekar.
Maja går för att undersöka och fem minuter senare börjar mardrömmen. Trots att det inte finns någonstans där Maja kan försvinna, är det just det som händer. Hon försvinner. Spårlöst. Anders och hans hustru Cecilia har inte längre något barn.
Det lyckliga livet på ön Domarö i Roslagens skärgård är slut. Bara förtvivlan och skilsmässa återstår.

Ett par år senare återvänder Anders till ön, nersupen och deprimerad men fast besluten att leva. Då nås han av ett meddelande som tänder ett vansinnigt hopp: Maja finns ännu i världen, på en plats där han inte kan nå henne.

Ett sökande tar sin början. Det kommer att föra Anders till Domarös hemlighållna förflutna, mot havets mörka hjärta. Genom avgrunden måste han gå för att finna den han älskar. Om det nu verkligen är hon.
En mopedmotor hörs i skogen om nätterna. Brevlådor vandaliseras och hus brinner. Havet kastar sig mot klipporna. Någon hatar oss.


John var sommarpratare på P1 2006 och det går fortfarande att lyssna på programmet från P1:s mp3-arkiv.


 

Foto : svd


Gatenhielmska Kulturreservatet

I Majorna finns ett litet reservat med byggnader fr.o.m 1720-talet och det är idag den äldsta friliggande trähusbebyggelsen som finns kvar i Göteborg. I början av 1930-talet ville staden riva och bygga nytt men efter protester från Göteborgs invånare bildades reservatet 1936.

Om du kommer till Göteborg är reservatet väl värt ett besök. Styr kosan mot Pölgatan och passa på att besöka en av  Göteborgs äldsta stadsdelsföreningar Gamla Majgrabbar som håller till i stugan "Gavanna" . Här finns någon dagligen mellan kl 10-12 som kan berätta mer om stugan och reservatet.   Är "Majornagrabben" Göran där kan ni hälsa från mig :-)  

Lars Gatenhielm eller "Lasse i gatan" som han också kallades för är en väldigt spännande person som det finns mycket intressant att berätta om. Under sommaren kan man följa med den historielärde James Holm, alias Lars Gathenhielm, som på gammal svenska berättar episoder ur Gathenhielms fascinerande liv.  Vandringen börjar vid Gustav Adolfs torg och slutar bakom Tyska kyrkan och tar en timme.
Stora och Lilla Klämman.Dahlior i Gavannas trädgård.I Gavannas trädgård.


Påhälsning från Decoscope

I lördags flyttade den här godingen in för att vi skulle kunna se om den gick in under bordet ordentligt. Det var svårt att mäta sig till det eftersom det var på håret, men tyvärr det funkade inte riktigt så idag bär det av tillbaks till butiken. Stolen är tillverkad i USA i i glasfiber och finns i 16 valbara färger. Att det blev en beige vi lånade var en slump och inte den färg vi hade valt om den passat. 

Som ni ser så är det en Eames"kopia" Decoscope skriver ganska intressant om det här med orginal v/s Kopior. Det här hade jag iallafall inte någon riktig koll på.


Tisdagstema - Barnslig

Jag är så barnslig så att jag fortfarande "leker" med nallar ;-) 


Ytterligare en 50-åring.

Det är inte bara Virrvarrmönstret, PH lampan och Äggetfåtöljen som jubilerar i år. Arne Jacobsen designade 1958 ytterligare en fåtölj till SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Både Ägget och Svanen anses vara världens första snurrbara stoppade stolar.

Fritz Hansen som producerar båda fåtöljerna firar detta med att framställa 1958 exemplar av Svanen som kommer vara klädda i vitt läder, ha en pärlvit fot och alla bär en silverlänk runt foten, graverade med ett individuellt nummer. Jag vågar inte ens drömma om vad dom kommer att kosta.


Foto : Fritz Hansen 

Designtorget 15 år

Idag fyller Designtorget 15 år och firar det med 15% rabatt till alla kunder. I Göteborg håller dom öppet till kl 20:00 idag. Jag passade på att köpa en kryddlåda. Nu ska vi äntligen kunna se vad vi har för kryddor här hemma. Just nu är det 3 gamla glasslådor som kryddorna förvaras i och som åker in och ut i skåpen och det tar alltid en himla tid innan vi hittar rätt.Foto : Designtorget

Tisdagstema - Höst

Idag har Nancy och jag varit ute och letat efter hösten. Visst är det kallare i luften men de flesta träd är rätt så gröna fortfarande, så sådär jättehöstigt tycker jag inte att det känns ännu.

Vi hamnade tillslut borta i Färjenäsparken där vi hittade både nypon och förvildade äppleträd. Det får bli vårt höstbidrag från Eriksberg.
Svarta fåret?

I entrén på Svenska Hem i Mölndal står denna läckra Lamino helt i svart. Enligt personalen på Svenska Hem är det svartbetsad bok men jag finner ingen info om den alls hos Swedese.

Hur som helst så gillar jag denna versionen omåttligt!

  


Vårt badrumsprojekt.

När vi satt och filade på vilka tillval vi skulle göra till lägenheten så bestämde vi oss för att dels välja bort duschvägg och dels välja en kombinerad tvättmaskin/torktumlare så som vi hade i Sannegårdshamnen och var jättenöjda med. Varför väljer man bort en separat torktumlare då kan man fråga sig. Jo då får vi istället plats med ett skåp till och en liten tvättho för handtvätt.

Möjligheten till tillval när det gällde eventuell kommod var väldigt begränsad, det fanns en enda att välja på, från Ifö. Därför väntar vi just nu på vår kommod från Ballingslöv och resten av produkterna vi köpt därifrån till badrummet. Eftersom vi valt att gå utanför ordinarie val så får vi helt enkelt sätta upp detta själva. Låter det krångligt? Ja det är det men vi hoppas det blir bra i slutändan. 

Nu klingade det precis på dörren och handfat samt täcksida dök upp. Nu är det bara toppskivan som fattas. 

Så här ungefär ser ett standardbadrum  ut.Foto : HSB

Sommarens sista?

På söndagspromenaden bort till Färjenäs, en bit in från vägen mot skogen till, stod den här solen mitt i en grushög bland sly och tistlar. Hon fick följa med hem till mitt fönster och lysa upp där istället.Första..andra..tredje! (Fast på danska då.)

Just nu auktioneras dessa två sängbord i teak ut på Lauritz. Auktionen löper ut i övermorgon kl 11.40.

Visst är dom läckra?

080917 : Sängborden gick för 2220:- svenska kronor. Foto : Lauritz

Guldkort, man tackar!

Jag har fått ett tjusigt guldkort av självaste Designtjejen. Jag tackar ödmjukast och delar det vidare till fyra duktiga bloggare.

Carina med bloggen Infing funderar : Jag vet ingen som har så mycket roliga och kluriga saker för sig. Att hon har ett kreativt yrke är ju bara självklart på något sätt.

:.sara med bloggen Little Miss Fix it : Sara inte bara jobbar med inredning hon tycker såpass mycket om det så hon bloggar om det på fritiden också, bra är det också.

Ann med bloggen Vardag i Paradiset : Ann tog hela familjen med sig för att leva för en tid i Thailand, hur underbart är inte det att läsa om? Och inredningsintresset hängde med ända ner till paradiset. Jag hoppas hon har tid att fortsätta blogga även efter hemkomsten till Sverige.

Proforma : Är trevlig, inspirerande och säker. Hon bloggar om inredning rent allmänt och hemma hos sig själv, med mera.

Annika med bloggen Rubinara  får med lite god vilja representera den nya bekantskapen ;-)
En superduktig fotograf som låter oss ta del av sina otroligt fina foton. 

Det är meningen att man ska skicka guldkortet till fyra bloggare som brukar besöka ens egen blogg samt en nyfunnen blogg.Frilly

Jag är sedan tidigare smått förtjust i Kartells produkter och nu kommer Frilly designad av Patricia Urcuiola.
Frilly finns i åtta färger och på arkitekt.se beskrivs den som selleriinspirerad :-D


Ett paket till Christer, eller kanske inte...

Häromdagen åkte Christer upp till affären för hämta ett paket som väntade på honom. Lite senare kommer han med en mycket frågande min, hållandes i ett stort tygstycke in till mig och undrar om jag vet vad detta är? Jo, javisst det var ju mitt paket egentligen.

Jag hade något tidigare glömt mitt lösenord till Tradera och kunde inte beställa en påminnelse av det till mailen eftersom vi flyttat och mailadressen som jag registrerat mig med inte längre existerade. Så för att inte missa denna godbit registrerade jag snabbt en behörighet i Christers namn ( ja, jag vet. Det kanske inte var helt rumsrent men det var vad jag kom på som nödlösning just då) Jag vann auktionen och glömde mer eller mindre av det där sedan, tills tyget dök upp då... Ett helt underbart tjockt frottétyg från 70-talet som det är tänkt att det ska bli en kudde av.


Spaghetti på sjunde våningen.

Den 11/6 så bloggade jag om hur jag suktade efter ett par spaghettistolar, men 1395:- kändes lite över smärtgränsen. Tack vare att uppmärksamma Proforma hade sådan koll på att spaghettisarna var med på Walk On Waters rea så fick jag bara inom ett par få dagar två svarta spaghettistolar i var sin kartong hem till mig och för dessa fick jag betala 790:- styck, något billigare helt enkelt. Visst kostade frakten lite, kommer tyvärr inte ihåg hur mycket, men lönsamt blev det trots allt.

Nu när övriga utemöbler har fått flytta in för sommaren så står dessa kvar ett tag till på balkongen. Vädret får väl utvisa hur länge.  Det är inte så dumt att sitta i dem, surpla kaffe, se Ostindiefararen och en och annan Stenabåt fara förbi i orange ;-) Favoritblomma i favoritfärg

Hemma hos Mamma blommor Dahliorna i härligt orange. En av alla mina favoritblommor ;-)


Norm 03

Efter mycket pillande och tungorna rätt i munnen fick Christer och jag ihop vår Norm 03 lampa som kom i 39 delar. Jag vann  den på Tradera. 608:- med frakt, det blev en liten vinst där ;-)

Upphängningsanordning, sladd och glödlampa får man ordna själv och vi valde en svartvit textilsladd till vår.


 
 

Duschdraperistång

Idag försökte jag köpa det sista exemplaret av Sagån på IKEA, men se det gick inte för sig eftersom det var det allra sista och utställningsexemplaret så skulle det bli minus i deras system. Hmm. jag tyckte det var bättre att dom sålde det till mig istället för att ha det upphängt och skylta med en vara dom inte har hemma. Det är väl bara att hänga upp ett nytt när och om det kommer in några nya i en okänd framtid. Men tyvärr det gick inte för sig :-(

Av en slump hittade jag via scrolla.blogg.se  en amerikansk sida som för 39:99 $ sålde den perfekta duschdraperistången! Visst är det smart med en extra stång på utsidan där man kan hänga handduken.
Tänk om någon sålde denna i Sverige. Tisdagstema - Humor

Kan man ha roligt i regn? Kanske blir det lite roligare med ett sådant här paraply, fotat på ett varuhus i Paris i somras.Radhusen på Västra Eriksberg.

Vi var länge ganska övertygade om att vi skulle flytta till ett av radhusen uppe på platån längst bort på Eriksberg. Dom skulle bli i tre våningar med säckskurade fasader.
Visserligen låg dom tätt men det var inget som bekymmrade oss nämnvärt då. Men av olika anledningar hoppade vi av det projektet.

I söndags knatade Mamma, Amanda och jag upp på en visning för att se vad vi missat. Vi konstaterade att näe.. det var inte mycket vi missat. Dom låg tätt, tätt, alltför tätt. Det såg vi nu när vi fick se dem i verkligheten och fönstret i köket var mer än trist, litet och högt placerat. Lite synd för övriga radhusområden Egnahem byggt i området har blivit jättefina.Gunvor från IKEA.

När jag syr kuddfodral blir det örngottsversionen ( hoppas ni fattar vad jag menar med det). Fixa och trixa med dragkedjor och sy fina kanter, nej sådant brukar inte jag försöka mig på. Så tack snälla Sara för att du sydde så fina kuddfodral av Gunvor från IKEA.


Provsmakning på hög nivå.

I söndags hade vi en liten provsmakning här hemma av Daims version, Forest Fruits.
Resultatet blev på följande vis:

Gunilla och Anna-Karin : Ganska ok, men vi föredrar den klassiska orginalversionen.

Christer : Nej tack, den var inget vidare.

Amanda : Jättegod!


Från Sannegårdshamnen till Eriksberg.

Nu har vi med våra underbara Mammor Gunilla och Lillemor, Christers kollegor Anders, Thomas, Krister, Dhruv, Åke och vår vän Tony  lyckats förflytta oss några hundra meter från våran 61 kvm stora lägenhet i Sannegårdshamnen till vår 90 kvm stora lägenhet på Eriksberg. Martin hjälpte till och ordnade så att vi fick låna en flyttbil och våra Mammor hjälpte till att flyttstäda. Paret som flyttade in i Sannegårdshamnen var mer än nöjda. Vi är er alla evigt tacksamma vi hade aldrig klarat detta på egen hand. Vår snälle svåger Torben fick hjälpa till att få upp våra soffor som fick monteras isär då dom inte gick in i hissen.


Hej då Sannegårdshamnen, vi kommer sakna grillkvällarna på din brygga!
 


Hemma X 2

Igår blev jag utskriven från sjukhuset och är nu hemma, det känns bra. Även Götheborg kom hem igår från sin Baltic sea tour. Jag väntade in henne uppe på  Älvsborgsbron för att få ett kort från ovan. Vid Pir 4 väntade folket och det blev salut, skålande i champis och sång av besättningen. Nu kan jag hålla koll på henne hemma från fönstret tills hon seglar iväg nästa gång.

Hej på er därnere besättningen!


RSS 2.0