EFIT eller lite mer ;-)

Idag blev det älvsnabben till stan med påstigning vid Slottsberget. Där står en stor hägg som redan kommit så här långt.Borta vid Lindholmen kunde jag inte låta bli att ta några kort på pirhuset "Örnen" ritat av Cullberg Arkitektkontor för Chalmers och färdigbyggt 1995. Ett urhäftigt litet hus längst ut på piren.och självklart blev det ju ett kort över den här favoritvyn ;-) Just nu är det  Norska Marinex som ligger i dockan.Väl framme på andra sidan blev det en sväng in i Älvrummet för att se hur planerna med Backaplan fortskrider. En ombyggnadsplan som sträcker sig tjugo år framåt. Jag antar att det bör ta tid att utveckla och bygga om en så sorgligt trist plats.Därefter blev det soppa och tårtbuffé på Steinbrenner & Nyberg och vi konstaterade att den vita chokladtårtan med blåbär var godast. Det blev dock en mörkare chokladvariant som fastnade på bild.En sväng in på Chilli och där visade det sig att man numera kan matcha sina Margretheskålar med burkar i olika storlekar, trevligt.
Vid Domkyrkan blommade Silverpäronträdet så här vackert.
Eurovision Song Contest 2009

SVT sänder nu Inför Eurovision Song Contest och har i och med andra programet gått igenom alla semifinalplatserna. Thomas Lundin är som vanligt med och tycker ( tack och lov) påläst, rolig och går sin egen väg som vanligt.  Nu återstår finalplatserna i de två sista programen. Jag kunde inte hålla mig utan blev tvungen att lyssna igenom dem redan nu och jag får säga att Alexander Rybak lyser fortfarande klarast av dem alla, jag kan inte ens minnas om jag någonsin hejat på Norge. Så i år - Heja Norge!! 

Tyskland har en ganska bra låt i år och jag hade gärna velat se Alex Christensen sjunga den tillsammans med hela symfoniorkestern i finalen, men förhoppningsvis går det bra ändå.

  


Serbien deltar med låten Cipela framförd av Marko Kon och Milan Nikolić. Ett av de mer udda bidragen och absolut den roligaste frisyren :-D.
Vad  Cypern tänkte på när dom valde att skicka Christina Metaxa till Moskva i år har jag ingen aning om.  Döm själva om ni klarar av att lyssna på hela låten.Tisdagstema - Stor och liten

Vårt lilla soltält på en favoritklippa i den stora Grekiska ö-världen.


Nancytjejen

                                                        Världens bästa Nancy!


Skogen brinner!

Det brinner i Vättlefjäll, bara någon kilometer från där vi bodde en gång i tiden. Om det stämmer i tidningarna så verkar ingen behövt evakueras som bodde just i vårt gamla område och folket borta i Bönabo har tydligen fått återvända hem igen.  Det har inte uppdaterats något under kvällen i GP så förmodligen är branden inte under kontroll ännu.

Det brinner inom de tre rödmarkerade områdena och i det grönmarkerade en dryg kilometer ifrån bodde vi.

20090427 Branden är under kontroll nu.


Karta från GP  

Vårt gamla hus inne i reservatet.


Kroksjön, än så länge en bra bit från elden.
 

Nimana

Via Isa hittade jag nyöppnade webbutiken Nimana med ekologiska tyger och de är Isabelle själv som formgivit det fina tyget Trollskog.


Foto : Nimana 

Miss Kim

Jag tror inte jag behöver oroa mig för Miss Kim i år, hon tänker blomma.

Så här vackert blommade hon år 2007 borta i Sannegårdshamnen.

 

Nothing to Worry About

Hittade den här via LeiaMia Den är ju helt underbar!Bröllopsfotografering i hamnen

Ann och jag tog en fika i hamnen idag men missade precis bröllopsfotograferingen. Men jag smygfotade från balkongen :-) 
Härligt för alla lyckliga par som gifter sig idag att dom får ett så fantastiskt väder. Vi hade själva ett sådant här pangväder efter en riktig kall vår på vår egen bröllopsdag, Christer och jag den 7 juni 1997.


Lite mer Fagerås

Ja har ju svårt att låta bli att blogga mer om Fagerås. Igår blev det ju lite som Ernst brukar säga "Åh, kära nån, vilken dag. Jag är så full av intryck." Här är en bild över provrutorna som dom odlar, vilket verkar vara en smart idé när man sätter 20 000-30 000 lökar per år. Här är det ju ingen som går runt och pysslar med blommorna och nyper av fröhuvudena när dom blommat ut eller hjälper dem upp om dom har för tunga blommor som inte orkar hålla sig uppe. Jag räknade aldrig provrutorna, men jag uppskattar dem till runt 150 sorter, alla hade inte kommit när vi var där igår.Jag blev speciellt förtjust i den lilla smäckra Ice Wings som böjde sina kronblad långt bakåt som den smidigaste gymnast.Cassata är en gammal favorit som jag vet står i rabatten på Botaniska i år.


Fagerås

Om du åker via Tranemo, Ambjörnarp till Sjötofta så hamnar du i Sydöstra Västergötland inte så långt från Småland. Följer du sedan skyltarna till Fagerås så hamnar du i narcissernas paradis på jorden. Det gjorde vi idag, Mamma, Leif, Nancy och jag.

Allt började 1978 när Arne och Birgit Andersson mest av en slump kom över 500 narcisslökar. Idag vet ingen hur många narcisser som blommar varje år på gården men att det passerat en miljon lökar det är iallafall säkert och det var många år sedan nu. I detta paradis mitt ute i skogen njöt vi idag av överflödet av blommor, stillheten, tystnaden och kaffe med våffla på logens altan. Jag rekommenderar alla ett besäk på detta fantastiska ställe. Hundar är också välkomna.


    

På väg mot Narcisserna

Idag ska jag åka till ett ställe jag velat åka till i flera år, men det har aldrig blivit av. Men nu äntligen händer det!

Det kommer att bli mycket av den här varan under dagen.


Uppe på Slottsberget.

Idag tog Nancy och jag vägen upp över Slottsberget, det var längesedan nu. Det är verkligen en härlig miljö att ströva runt i som omväxling mot Eriksberg och Sannegårdshamnen. Jag blir så glad när jag tänker på att det räddades undan rivningshotet en gång i tiden.   

En idyll
På väg ner mot LindholmenDukning och servettbrytning

När jag flyttade hemifrån för 20 år sedan så följde den här boken med mig. Den är från 1969 och förutom dukningsförslag och servettbrytningar så finns det ett ABC med tips för värdinnan (lite mossigt idag kanske)
Men servettbrytningarna är hur kul som helst.

Här kan man lära sig att bryta raketen och kuvertet.
Mon Amie var helt klart heta 1969.


Ni har väl inte missat Dunis dukningstävling?  Vad säger ni, ska vi bryta en raket och delta?

Tisdagstema - Trä

Av trä är Dykdalben i Sannegårdshamnen. En dykdalb är för dom som inte vet  "en bottenfast förtöjningsanordning eller avbärare bestående av en grupp sammanfästa pålar eller fundament." Ordet Dykdalb kommer ev. från den spanske fältherren hertigen av Alba (Duc d'Albe) (1508-1583). Denne tillskrivs att ha uppfunnit denna förtöjningsanordning under det nederländska frihetskriget men detta är inte på något sätt bevisat.

En annan idé om var namnet kommer ifrån är följande: Det tyska ordet för dykdalb är Dalbe (eller Duckdalbe); dalbe är det holländska ordet för påle. En möjlighet är att dykdalb härrör från detta holländska ord. En annan teori hänför namnet till de holländska orden "duken" (sänka) och "dallen" (bjälkar). Samtliga förklaringar om ordets ursprung pekar därför mot att dykdalber först börjat användas i Nederländerna som tidigt hade en stor handelsflotta.

Källa : Wikipedia


Nya vårtecken i Botaniska

Var en sväng på Botaniska idag.  En hel del har hänt sedan jag var där sist för två veckor sedan.

Magnolian har börjat slå ut.
Gunnars Nilssons Vårens Huldra från 1954 gömmer sig bakom Katsuran.
 

I Rhododendrondalen är snöklockornas tid förbi men istället har dom tidigaste Rhododendron börjat blomma.
Skenhasseln står i blom.


I det halvöppna växthuset blommor Kejsarkronorna.


Stallet. Ända fram till 1960-talet användes hästar i trädgården.

Vådan med ett teakbord

Vårt Johannes Andersenbord åkte tillsamman med en slipmaskin en tur ut till Mammas uteplats igår och fick sig lite slipning. Nu är det tillbaks och hela lägenheten luktar svagt av Danish oil. Gunåde den som inte använder glasunderlägg i fortsättningen.

 


Annas Hug

Stolen Hug skapades 2002 av Anna von Schewen som vann Sköna Hems utmärkelse "Årets möbel" i år med sin stol Twist.  Hug är just nu en av mina absoluta favoriter bland stolar, den är fräst ur massivt trä och produceras av Gärsnäs.  
Pris får man efter förfrågan hos Gärsnäs, det låter inte som jag har råd med den ;-)


Foto : Gärsnäs

Jonsereds herrgård

Ännu en svart prick på min karta har ljusnat något. Idag gjorde vi en guidad vandring runt Jonsereds herrgård och därefter blev det fika och vacker kammarmusik framförd av tre tjejer från Högskolan för scen och musik inne på herrgården.


Herrgården från baksidan.


Linden i bakkant är från 1600-talet.


Herrgården ligger på en höjd med fantastisk utsikt över sjön Aspen. Här är vi på väg ner mot sjön.
Ekarna är så glittriga och vackra nu när dom håller på att slå ut.Malö på gång

Idag har vi varit borta på Västra Eriksberg och kontrollerat utsikten från HSB Malös 14:e våning med en skranglig bygghiss. Lite läskigt var det allt högst upp.Även en viss markstudie från parken gjordes.En del tyckte att räckena i parken var mer intressantaoch andra tog en fika i lugn och ro.Där har någon somnat på gruset, sa Amanda. Men nej det var bara den stackars dockan som suttit i Eriksbergskranens styrhytt som någon kastat ut. 


Theo 3 år

Ikväll har det varit kombinerat 3-årskalas och 36-årskalas för Theo och min syster. Kycklingklubbor, rostade rotsaker, limetzatsiki och smarriga tårtor bjöds det på. Theo visade glatt upp sin nya trehjuliga sparkcykel för moster.

 

Bodoni från Voice

Voice senaste stol Bodoni beskriv av dem själva på följande sätt  - Bodoni har ett visuellt lätt och spänstigt uttryck som gör att den fungerar både som ett solitärt utropstecken liksom i en café- och restaurangmiljö där stolen kan upprepas i mängd. Stolen erbjuder ett utmärkt sittande och är självklart stapelbar. Bodoni är en modern tolkning av en klassisk trästol" Snygg i all sin enkelhet tycker jag. Finns att få i svart eller vitt.


Foto : Voice

Almedahls Björnlunda

Almedahls nyproducerar fina 70-talstextilen Björnlunda. På Åhlens finns dessa två färgställningar för 225:-/m
Foto :  Anna-Karin

Från en orange balkong


Ett loft i Tribeca

Vad sägs om en loftlägenthet i Tribeca på Manhattan? Kanske blir närmsta granne Harvey Keitel eller Robert DeNiro.
Foto: Amanda Martocchio

tasty suite

Kika in hos tasty suite på Etsy och se fler roliga, kluriga och fina väggdekorationer.


Foto : Etsy

Mölndals Kvarnby - Gunnebo

Idag har jag varit på en liten fotoutflykt. Först till Kvarnbyn i Mölndal där jag inte varit på över 20 år.
 
Här har det funnits kvarnar sedan 800-talet och på 1300-talet var Kvarnbyn ett känt begrepp med 40 kvarnar. I slutet av 1800-talet utvecklades Kvarnbyn till ett av Sveriges viktigare industriområden. Pappersindustri, textilindustri och oljeslagerier dominerade. De gamla fabrikslokalerna inrymmer numera företag, museer, hantverkare och konstnärliga verksamheter. De 15-tal fallen har en sammanlagd höjd på 48 meter vilket är högre än Trollhättefallet och tar sig dånande fram genom Kvarnbyn.

Kanske tar jag mig hit en kväll för att få möjlighet att fota forsen när den är belyst.

Därefter blev det en sväng till Gunnebo slott för god lunch och promenad. En och annan satt utomhus, men nej vi tyckte det var för kallt idag. Om du vill läsa mer om Gunnebo Slott så finns det mer att hämta i inlägget från 2:e November.

Orangeriet är vackert året om.Lite grönt hittade vi även här.

  

Kul utmaning

Vad sägs om att designa ditt bands nya skivomslag? Hittade den här kuliga utmaningen hos Krickelin-Krickelin

1. Klicka på http://en.wikipedia.org/wiki välj random article till vänster och den första Wikipedia-artikeln du får upp är namnet på ditt band.
2. Klicka på http://www.quotationspage.com välj random Quotes till vänster. De sista fyra-fem orden i det sista citatet är titeln på bandets första album.
3. Klicka på http://www.flickr.com/explore/interesting/7days  välj ett foto från första sidan, det är ditt skivomslag.
4. Använd Photoshop eller liknande och sätt ihop allt.
5. Lägg upp det på din blogg.
6. Utmana tre personer att göra samma sak. Jag utmanar den som känner sig manad. Kommentera här om du antar utmaningen.

Tisdagstema - Godis

Även en liten pudeltjej behöver en godisbit då och då. 


Don't keep calm and carry on.

Proforma visade för ett tag sedan en variant på den brittiska Keep Calm postern. Här kommer ännu en, som jag hittade här.

Keep Calm var en av tre propagandaposters som formgavs år 1939 för att stärka folket under kriget. Keep Calmpostern blev aldrig officiel utan hölls som reserv ifall England skulle bli invaderat. I 60 år var den bortglömd, men återfanns av Stuart och Mary Manley i en låda köpt på auktion. Stuart och Mary äger antikbokaffären  Barter Books i Alnwick, Northumberland. Den nyfunnena röda postern ramades in och hängdes upp i bokaffären och därefter har postern spridits över världen och fått en enorm popularitet. En av orsakerna är kanske att det inte finns någon copywright på postern, även om en del påstår sig inneha det.  
 

Påskafton

Varmrökt lax med potatis och romsås hos Mamma och därefter Påskbrasa. 

Caught in action!

Jag är som kusin Leif, avskyr att vara med på bild. Så lite förvånad blev jag allt när jag hittade mig själv på fotosidan idag. En man, okänd för mig har fotat mig och två väääldigt fotointresserade småttingar idag. Om ni visste hur många vrålsuddiga bilder jag fått radera nu ikväll :-) men dom tyckte det var väldig roligt att fota och det tar sig säkert med åren om dom får chans att öva lite.


Blåsippan ute i backarna står...

Efter färjetur och lång promenad kom vi äntligen fram till blåsipporna. Jag har aldrig sett så mycket blåsippor på en och samma gång, men enligt Ann som härstammar från ön så var det betydligt mer förr om åren. Vädret har ju varit helt underbart, men ni vet hur det är, samma regler gäller inte riktigt vid fotografering. Hårda skuggor och blåsippor som envisas med att vippa i vinden. Vi gjorde dock vårt bästa :-)Solglitter


Utsikt

Fortsatt Glad Påsk

Långfredag och solen skiner lika fint idag. Vi ska ge oss ut på blåsippsjakt med kamerorna idag. Vi får väl se om någon blå raritet fastnar på bild. Här hemma har riset slagit ut helt och hållet nu.


De första vitsipporna


Skärtorsdag med sol

Uppe i Färjenäsparken hittade vi idag dom första vitsipporna, även scilla och vårlök var i full blom.En påsklilja i ensamt majestät. Kvarleva från de gamla trädgårdarna som låg här förr.

 

Det händer saker i träden också.


Nancy and I

Det finns tydligen ett Punk-Rockband från Göttingen i Tyskland som heter Nancy and I,  kul!


Dessa linslusar!

Pappas kusin Leif har nyligen anlänt till Göteborg direkt från Las Palmas och han har redan varit här och bett att jag ska fota honom. Suck, han är helt hopplös! Så fort kameran åker fram så vill han vara med. Eller nej, så kanske det inte är alls. Jag har verkligen fått rota djupt i mitt arkiv för att hitta några bilder över huvudtaget på Leif. Ni har väl inte missat den roliga sidan Photofunia ? Där finns det mycket kul att leka med.


Pyssel för en regnig dag

Det gamla blå och prickiga i ganska uselt tunnt bomullstyg har åkt av till fördel för orangerandiga Sofia från IKEA.
Tisdagstema - Vardagslyx

Att unna sig en bukett tulpaner är vardagslyx för mig.


Vårrapport från Botaniska

Vädret blev tillslut riktigt bra idag och Botaniska Trädgården visade sig från sin bästa vårsida. Mycket vackert i blom redan och ännu mer på gång.

Olvonen stod i blom.


Snöklockor i mängder.


Amerikansk Buskrosling


Kinesisk Rhododendron
Att njuta i vårsolen på cafét är inte så dumt det heller.


Joe Colombo

Just nu finns den här godingen på Tradera, men den verkar bli hiskeligt dyr.


Foto : Tradera

Balkongplantering och 9 av 8000

Nu har jag varit och köpt lite blommor till balkongen och det blev lite penséer och tre sorters Narcisser : Carlton, Bridal Crown och Van Sion, den sistnämnda fick jag tag i på Kungstorget. Lite besviken känner jag mig över att det är så svårt att få tag i ett bredare utbud av Narcisser på ett mer lätttillgängligt sätt. På Blomsterlandet och Plantagen, vilket är vad som bjuds idag står långa rader med Carlton. Hur svårt kan det vara att ta in ett lite större sortiment? Det finns ca. 8000 registrerade sorter av Narcisser varav 300 odlas kommersiellt. Måste jag specialbeställa via postorder för att få andra sorter? Ni får gärna tipsa mig om en vettig plantskola i Göteborg eller dess närhet som har ett bättre sortiment. 

 

Ni hao!

Direkt från Beijing tillsammans med min Mamma kom den här fina lilla Cloisonnetuppen för en vecka sedan. Han kamperar just nu med min lilla gula P-O Strömskål. Xièxie, Mamma!

Träden framför huset

Nu har jag fått reda på att träden framför huset är Prunus Umineko/ Prydnadskörsbär. Christer har dekorerat med kristallhänge som någon tappat eller vädrat ut från balkongen eller något.  


Äntligen tussilago!

Idag hittade vi äntligen tussilago på vår runda, Nancy och jag. 
Snart är det Påsk

Nu är det inte långt till kvar tills det är Påsk och vad passar väl då inte bättre än lite inspirationsbilder från den stora pysseldrottningen Martha.Foto : Martha Stewart


RSS 2.0