En katt i natten

Just nu lyser vi upp våra fönster med ljusstakar och stjärnor men ni vet ju hur tomt det brukar bli när vi väl plockar ner julsakerna. Vad sägs om en en sådan här liten katt från Casmania som vaktar i januarimörkret?


Foto : Casmania

Julkalender på Signerat.

Ni missar väl inte att Signerat har en julkalender med dragning varje dag? Igår tjuvstartade den, vilket jag tyvärr själv missade och det var den fina kalendern urbnCal från jollygoodfellow som fanns i luckan. 


Foto : jollygoodfellow

Glögg och 1:a advent

Hade Linda, Munne, Ulle, Ingrid, Camilla, Kicki och Carina hemma på lite glöggmys i fredags. Tanken var ju att fota lite också men glömde helt av det. Idag har lugnet lagt sig över sjunde våningen på 73:an och vi har bara slappat. Stake, stjärnor m.m är på plats och årets Blossa Clementine är uppdrucken och förvandlad till ljusstake.  

Kolla in auktionen på Tradera där det just nu säljs sex tomma Blossaflaskor. Auktionen är uppe i 500 kr men ännu inte slut. Tänk, fem tomflaskor för kanske över 500 kr. Varför tänkte man inte på det ;-)  

Trevlig 1:a advent på er alla!
Foto : Anna-Karin Sten


Hus som sticker ut - Nova Lima

I Nova Lima, Brasilien finns detta hus designat av Morato Arquitetura. Jag gillar speciellt den röda väggen som sträcker sig ända ut i trädgården.
Foto : Daniel Mansur


Roosmark fotar i kampen mot våld.

Caroline Roosmark fotar för sjunde året i rad en kalender med kända kvinnor och män. Från och med 2009 tillägnas kalenderprojektet Fryshuset och deras arbete med att bland annat förebygga och motverka gatu- och ungdomsvåldet. Detta år går 15 kronor per såld kalender till deras verksamhet ”Barn till ensamma mammor”.
Passa på att kika in på Carolines sida och se alla kalendrarna sedan 2004. 

Petra Mede ur årets kalender.


Foto : Caroline Roosmark 

Lite rosa toner också..

Fick inte plats med rosa kuddar i det förra kuddinlägget, så dom får ett eget litet inlägg och älskar rosa det gör jag väl inte, men det finns det många andra som gör :-) Appropå kuddar är det någon mer än mig som minns att det fanns kuddhav på IKEA i Kållered en gång i tiden? Minst lika spännande som bollhavet tyckte jag när jag var liten.


Foto : Eget kollage med kuddar från Mimou, Ceannis, Clarissa Huls och Esprit.

Kalimeras Fototävling 2009

Nu är det färdigröstat på kategori "dörrar" och det är nu istället dags för kategorin "Mitt Grekland" vilket är en något friare kategori och kanske inte lika tjatig för dem som ska vara med och rösta. Här bidrar jag med ett foto bland 192 andra och lustigt nog har jag samma nummer som i förra omröstningen (trodde detta slumpades fram). Besök gärna Kalimera och rösta på din favorit.

Detta foto från Skiathos hamn tävlar jag inte med :-)

Foto : Anna-Karin Sten

Fotosidans Mosaik

I samband med Fotomässan hade Fotosidan en tävling som innebar att bilden som vann skulle visas i jätteformat i deras monter på mässan. I år vann Andreas Edman med sin fina bild av Öresundsbron. Bilden är en jättemosaik av 2507 bilder där alla 422 bilder som deltog i tävlingen finns representerade en eller flera gånger. 


Foto : 422 medlemmar på Fotosidan.


Ett helt hav av kuddar

Eget kollage med kuddar från Ceannis, Bo Concept, People will always need plates, Hunky Dory Home, Clarissa Hulse, Bolia och Mio


Julmarknad på Gunnebo

Idag har jag tillsammans med en kompis och hennes kids varit på Julmarknad på Gunnebo Slott. Här är det inte en bråkdel av marknadsstånd mot vad det är på Tjolöholms marknad. Däremot slipper man betala inträde, på Tjolöholm kostar det 75:- för alla över 14 år. Har man dessutom barn med sig så är detta en marknad som förmodligen går mer hem hos dem. Fikan eller lunchen är dessutom hästlängder bättre.

Mot slottet!


Vi njuter av att solen skiner en liten, liten stund.I Trollmors stuga kunde man lyssna på saga, men det kostade 50:- per barn!På berget brevid stugan hittade man gårdstomtarnas värld som alla barn verkade uppskatta.


Tomtar på loftet och ankor på taket.


Hoppla hästen!


Efter fikan så var det dags för hemfärd, solen börjar redan gå ner.Foto : Anna-Karin Sten


Julmarknad Tjolöholm Slott

Tjolöholm Slott, ett av de sista stora slott som byggdes i Sverige. Det ritades av arkitekt Lars Israel Wahlman och byggdes mellan åren 1898-1904. Ägaren James Fredrick Dickson avled kort efter att slottet påbörjats till följd av blodförgiftning som han fått genom att vira stanniolpapper från en flaska om ett skadat finger. Inte heller hans fru Blanche hann bo särskilt länge i sitt fina slott. Hon avled mitt ute på Indiska Oceanen av dysenteri efter ett besök på Ceylon hos sina bröder som drev theplatage där. 

I sitt renässansskal döljer slottet en komfort på toppen av sekelskiftets förmåga. Slottet värmdes upp genom ett rikt förgrenat varmluftssystem - de många öppna spisarna till trots. Badrummen utrustades med snillrika, rundspolande duschar som fru Dickson sett på Hotel Bristol i Berlin. Eftersom flera av rummen redan från början hade heltäckningsmattor tillverkade Göteborgs Mekaniska Verkstad en hästdragen dammsugare som drogs runt slottet. De tjocka slangarna stacks in till rummen genom fönstren.

Julmarknaden pågår från onsdagen den 18/11 till söndagen 22/11. Dagens inköp : Kardemummaostkaka och romrussinmarsipan.Porten till havet.
Inte ätbart men väldigt sött.Foto : Anna-Karin Sten  

Hus som sticker ut - Merry go round

I stugbyn Lanka i Ruinen, Nederländerna finns det här huset på 55 kvm tillgängligt att hyra. Bureau Ira Koers ligger bakom arkitekturen. Huset har en såpass ovanlig planlösning så den här gången lägger jag med en översiktsbild på denna också.

 
Foto : Bureau Ira Koers

Lyx eller budget?

Det är mycket lyx eller budget nu och här kommer mitt bidrag till det.

Den första klockan är George Nelsons Sunflower Clock från 1958 tillverkad i björk och mäter 75 cm i diameter. Det lägsta pris jag lyckats hitta den för på nätet just nu är 7500:- 

Budgetalternativet är Infinitys Sunflower i plast, 74 cm i diameter. Den kan köpas för 500:- 

Vad säger ni lyx eller budget?

   

Europas bästa julmarknader


Foto: Times

Times listar Europas 20 bästa julmarknader:

Tallin 29/11-7/1 : På det pittoreska stadshustorget håller man julmarknad för åttonde gången och väntar över 200 000 besökare. Fotot här över är från julmarknaden i Tallin.
 
Berlin 23/11-31/12: Här finns det mycket att välja på, hela 60 marknader i bara Berlin. Dom tre Times nämner är Wilhelm Gedächtniskirche ( med fyra miljoner besökare per år), Charlottenburg Castle och WeihnachtsZauber på Gendarmenmarkt.  

Cologne 27/11- 23/12 : Här hålls det sex julmarknader årligen och den största är Neumarkt.

Nürnberg 27/11-24/12: Den största och kanske den bästa i Tyskland med pepparkakor som specialitet för regionen.

Munchen 27/11- 24/12: Christkindlmarkt, en klassisk julmarknad med stark anknytning till alperna. 

Valkenburg i Holland 21/11-21/12 : Här hålls marknaden i Fluweelengrot (Ett grottsystem under den gamla stan).

Brugge 20/11-3/1 : Medeltidsstad som kan erbjuda både fin choklad och ett legendariskt utbud av ölsorter.

Brussel 27/11-3/1 :  Här finns den populära Winter Wonderlandmarknaden vid plats Sainte Catherine.

Paris 5/12-31/12: Här hålls marknad på Boulevard Saint Germain och Place Saint-Sulpice (December 10-24). Möt Père Noël och ta en vin chaud (varmt rödvin med socker)

Strasbourg 28/11-31/12 : Har hållt julmarknad länge, ända sedan 1570 och det är den största julmarknaden i Frankrike och är känd som Christkindelsmarik.

Reims 20/11-26/12 :  Champagnens huvudstad.

Lille 18/11-30/12 : Marknaden hålls vid plats Rihour i centrum av staden och tomten deltar fram till lördagen innan jul då han "faller" från Chamber of Commerce'st 80 meter höga klocktorn.  

Köpenhamn 20/11-30/12 : Julmarknad på Tivoli som är upplyst av 1800 ljusslingor.

Göteborg 13/11-23/12 : Sveriges största julmarknad med ca. 80 bodar och butiker att handla från.

Luxemburg 27/11- 24/12 : Här är julmarknaden en del av Vinterljusfestivalen och håller till på d'Armes plats.

Wien 22/11-26/12 : Times rekomenderar marknaden framför stadshuset, den traditionella Viennese Christmas market på Freyung och Spittelbergmarknaden. 

Basel 26/11-23/12 :  I Basel hittar man julmarknaden på Barfüsserplatz och det är den största och traditionellaste av alla i Schweiz.

Prag 28/11-1/1 : Här hålls ett flertal julmarknader och den populäraste håller till på torget i Gamla stan. 

Budapest 20/11-29/12 : Torget Vörösmarty Förvandlas till en stor marknadsplats.

Ljubljana 3/12-2/1 : Marknaden hålls på flodbanken i centrum av den pittoreska medeltidsstaden Cirka 50 marknadsstånd.


Design House Stockholm - Vårnyheter

Idag förhandsvisade Design House Stockholm ett flertal nyheter som kommer i butik i februari/mars. Snygga stegen Step var en av dem. Karl Malmvall står för designen och färgerna blir i högblankt rött, svart och vitt.


Foto : Design House Stockholm


Tisdagstema - Accessoarer

Jag vet inte om Nancy är så mycket för accessoarer, men matte tycker det är kul ibland.

Foto : © Anna-Karin Sten


Goda råd inför ett lyckat traderande

Jag har traderat en hel del och lärt mig av mina läxor. För att ni som inte är lika varma i kläderna skall slippa göra samma läxor delar jag nu med mig av mina bästa råd här: 

- Läs mellan raderna. Står det inget om skick och eventuella skador så maila säljaren och få besked. Det är inget kul att få hem en textil full med hål eller tvättblekt när inget nämnts om detta i objektbeskrivningen.

- Om säljaren enbart vill skicka med Post, överväg att få det skickat rekommenderat om du betalt mycket för varan. Jag ropade en gång hem en Viola Gråstenpläd som aldrig kom fram..

- När det gäller glas och keramik, är varan signerad? Står det inget i beskrivningen så maila och fråga säljaren. 

- Produkter som säljs i handeln, vad kostar dom där? För det är väl onödigt att betala mer på Tradera när det är billigare i butik? Jag har sett både plattanbrickor och kakoögonaffischer m.m ropas hem för mer än vad varan kostar i butik.

- Ska du sälja själv? Var en god traderare och berätta så mycket du kan om ditt objekt, det lönar sig alltid i slutändan. 

- Innan du sätter ett negativt betyg försök att lösa problemet med säljaren eller köparen först. Det uppskattas i regel alltid.

Fyll gärna på med fler goda råd under kommentarer om ni vill.


Ett underbart helt oanvänt påslakan från 70-talet som brakade iväg långt över min smärtgräns, 425kr.


Foto : Sunebrune  

Kanske en ny ljusstake till advent?

1 Light Bow - Design House Stockholm 2 Julius - Krypton Form 3 SMD Design  4 Granar - Åhlens 5 Ljusnan - Markslöjd 


Blinka lilla stjärna där

Nu är det inte många veckor kvar till advent.  Kanske dags att fundera på om det behövs något nytt i fönstret. Hur vill ni ha era stjärnor? Bulliga, många eller få uddar, kanske inte alls i papper utan i något helt annat material. 

1 Julhem 75 cm - Markslöjd  2 Julhem 45 cm - Markslöjd  3 Saari 45 cm - Markslöjd
Josabeth - Åhlens  5 Anemon 60 cm eller 90 cm - Åhlens  6 Högaberg 75 cm - Markslöjd
7 Rödgul stjärna 60 cm - Seagren 8 Dala/handgjord 55 cm - Happy Store 9  Woodstock 55 cm - Happy Store  10  Svart stjärna 55 cm Happy Store 11 Röd stjärna 70 cm - Seagren 12 Svartvit Spets 55 cm - Happy StoreFoto : produktbilder i eget kollage.    


Eksell & Kumlien‏

Mellan den 19 november och 28 mars 2010 kan man se utställningen Eksell & Kumlien på Vin & Sprithistoriska Museet i Stockholm. Olle Eksell mannen bakom Kakaoögon engagerades under 50-talet av Vin & Spritcentralen att formge etiketter. Många av etiketterna ansågs dock för vågade och kom aldrig i bruk. men nu finns chansen att se dem i denna utställning. 

Bertil Kumlien tecknade vingårdar och vinslott åt Systembolaget på 80-talet. Han är också upphovsman till Vino Tintos klassiska etikett.

Två etikettförslag av Olle Eksell från 1952 som refuserades.

Foto : Vin & Sprithistoriska museet  


Hus som sticker ut - Bu Yeon Dang

Bu Yeon Dang beläget i Sungmam, Gyeounggi-do i Korea är ritat av HyoMan Kim - Iroje KHM Architects. Ett ordentligt stort hus på 330 kvm som rymmer både kontor och bostad.

 
Foto : Iroje KHM Architects

Kalimeras Fototävling 2009

Nu drar äntligen Kalimeras fototävling igång med den första kategorin som är dörrar. Jag bidrar med en bild från Skopelos på en dörr till ett övergivet bageri, men enligt tävlingens regler får jag inte tala om exakt vilket bidrag som är mitt. Jag tycker det vore roligt om ni ändå ville delta och rösta på en favorit. Fast man blir rätt trött på dörrar när man stirrat på 162 stycken ;-)

Här är några dörrar som jag inte tävlar med.

Foto : © Anna-Karin Sten

Johannes Andersen igen...

Johannes Andersen har inte bara designat mitt soffbord och det mer välkända Smilebordet utan även detta trebenta njurformade bord med två rejäla utdragbara lådor i sargen, någon gång under 60-talet för Trensum. Det auktioneras just nu ut av Lauritz och är värderat till 15 000:-. Ska bli spännande att se vad slutpriset landar på.
Foto : Lauritz


Två dagars Formforum


Söndagen började på Designhotellet Avalon med att juristen Jakob Nortoft Från Nordic Law föreläste om bloggjuridik och gav oss goda råd och rätade ut ett och annat frågetecken. Därefter fick vi en inspirerande föreläsning av Trendspecialisten Stefan Nilsson från Trendgruppen om kommande trender inför 2010.

Varför har jag aldrig besökt det här fina hotellet förut?


Snabbt tog vi oss sedan ut till Cult Design i Almedal där Marita och Camilla tog hand om oss, bjöd på härligt glöggbord och Marita berättade om Cults framgångssaga och deras produkter. Vi fick kika på vårkollektionen, men inte fota. Så ni får hålla tillgodo med en bild på de fina julprodukterna istället.

Hos Cult Design


Gemensam middag åt vi på Lipp, innan vi avslutade kvällen på Avalon Hotel med mingel i baren.

Några av bloggerskorna och en Mr bloggare på väg till Borås.


Måndagen startade med ett besök på Eco-Boråstapeter i Borås där vi bland annat fick lära oss om tapetens uppbyggnad, olika kvalitér och trycktekniker, det här är långt mer komplicerat än vad man kan tro.  Vi fick göra ett besök i fabriken och se tillverkningen samt besöka designavdelningen. Ett otroligt lärorikt och intressant besök sammanfattningsvis. 

Björn, designchef på Eco-Boråstapeter pratar tapeter.
 

En superfin tapet som kommer lanseras till våren.


Fler vackra vårlanseringar.


Supergod lunch åt vi gemensamt på fina Ellagården som jag defentivt kommer besöka igen när jag är i Borås nästa gång.


Avslutningsvis blev det ett besök på Brand Designcenter i Göteborg där vi fick en rundvandring bland allt vackert.


Det här kaklet som heter Home och kommer från Brix blev jag väldigt förtjust i.


Fabulous Frida som inte hade möjlighet att vara med under dag två, men ändå kom ner till hotellet för att vinka av oss.


Jag känner mig så otroligt privilgerad över att fått möjligheten att vara med under dessa dagar och fått träffa alla härliga människor som delar samma intresse som jag själv. En möjlighet att se människan bakom den där proffsiga bloggen, en röst, ett skratt, en personlighet, helt fantastiskt! Tusen tack till makalösa Frida som tagit intiativ till detta möte och som tillsammans med Stefan på Trendgruppen och Anna på Milk planerat detta digra och perfekt planerade program som vi fått vara med och uppleva. Och tack till alla sponsorer som gjort det hela genomförbart. Bl.a Cult Design, Eco-Boråstapeter, Indiska, Avalon Hotel, Danskdesign.nu, Rörstrand, Erik Bagger, Kähler, Georg Jensen, Bagaren&Kocken, Sagaform, Recidense, Yankee Candle.  Jag vet, det här blir värre än ett Oscarstal ;-)  men det är lite så jag känner mig just nu, som en vinnare :-)     


Inredningsbloggträff i Göteborg

Från norr till söder kommer inredningsbloggare till Göteborg i två hela dagar för att träffas och ha aktiviteter tillsammans. Det är Stefan Nilsson på Trendgruppen som tillsammans med Frida Berglund och Anna Reynold bjudit in till träff. Jag hoppas och tror det ska bli två innehållsrika och spännande dagar.

  


Alltid hittar man något att fira :-)

Om man bortser från Karl IX första Göteborg här på Hisingen mellan åren 1603 och 1611, så var det hans son Gustav II Adolf som grundade Göteborg 1621. Igår 6/11 så firade en och annan Göteborgare detta med en baklese.  Tack Gurra för staden och tack Mamma för de smaskiga bakelserna.


Hus som sticker ut - Maison Biscuit

Masion Biscuit strax utanför Lyon är ritat av franska Pierre Minassia (AUM). Huset är tillverkat i betong, stål, glas och de speciella trägardinerna som ger huset dess karaktär är av obehandlat afrikanskt irokoträ.


Foto : AUM 


60-tals badrum

Ett bevarat 60-talshus i Herrängen i Stockholmsområdet har ett så här fint badrum. Trädetaljer i teak, dubbla duschar och ett vackert badkar.De inbyggda skåpen och fönsterramarna är orginal. Sköna Hem, jag vill se mer av det här huset!


Foto : Fredrik Sweger för Sköna Hem


Metro Global Photo Challenge

Nu är 30 svenska finalbilder i varje tävlingskategori utsedda i den stora fototävlingen Metro Global Photo Challenge. Kategorierna som gäller är följande, platser, människor och klimatförändring. Du kan själv vara med och påverka resultatet genom att rösta här, du får bara rösta på ett foto i varje kategori.  De tre svenska vinnarfotona går sedan vidare till den internationella finalen. Extra glad blev jag när jag fick se att Birgitta (en arbetskamrat till min Mamma)  vars foto Strömstad-Svensk jämlikhet var ett av 45 000 utvalda foton och tävlar i kategorin platser. Heja Birgitta!

Min favorit bland kategorin människor är fotot : "Making a wish" av signaturen Monia1971. Besök Monika på hennes egen hemsida här.


Foto : Monia1971


Tisdagstema - Belysning

Jag tycker stora industrier i mörker med belysningen flödande kan vara både läckert och häftigt. Min fantasi sätter igång och framför mig ser jag istället ett stort rymdkomplex på exempelvis månen. Jag vet, det är lite strange :-)

Här är iallafall Eka Chemicals i Bohus. 


Kyrkobostad

Om man kikar in på Jan Jörnmarks sida och ser vilket öde Maglarps vackra kyrka fick så kanske man ändå kan tycka att det här med att bygga om kyrkor till bostäder inte är en så dum idé när ingen annan vill eller kan ta sig an byggnaden och det sista alternativet är rivning. Den här kyrkan finns i Utrecht i Nederländerna.


Foto : Zecc Architecten

XOX

Jag tycker nog jag bloggat tillräckligt om skräck under veckan som gått ;-) så nu när det igentligen gäller så blir det soffbord istället. Bordet XOX designat av Josh Owen kommer från italienska Casamania och finns i färgerna orange, brunt, vitt och svart. Finns just nu att köpa på Svenssons i Lammhult till kampanjpriset 4500:-. Min favorit är ju så klart orange. 

Foto : Casamania


RSS 2.0