Semester för dom små

Jag pratade med Amanda i telefon igår kväll och hon hade nu äntligen semester från dagis, inte dumt.
En skånsk dag

I källaren på Luxus tog dom inte kort och uttagsautomaten var stängd, så det blev att knata in på banken och ta ut för hand, det har jag nog inte gjort på över 20 år. På banken var det två kunder förutom mig och jag kände verkligen att jag var i lilla Vittsjö. Lampor blev det, två stycken och vi var inte de enda som hittat till Luxus denna dag. Mellan hyllorna skymtade jag Gröna Rum-Gunnel, hon köpte bl.a en golvlampa med lila skärm, riktigt snygg.

Färden gick vidare ner till Österlen och Buhres Fisk i Kivik, där blev det stekt sill med mos och lingon till lunch. Nancy fick lite fisk och mos tillsammans med sitt vanliga foder och det flög bruna kulor åt alla håll i jakten på det mycket mer åtråvärda bitarna.

I farten.


I Kivik doftade det tång och rosor och var vackert som vanligt.


Ser ni den fina skvallerspegeln?
En inte allt för vild gissning på tacksamma rosen New Dawn.


Jag önskar att vi haft mer tid för Stens Huvud, men det får bli en annan gång. Orkidéerna blommade för fullt och stranden var full av folk, eller kanske inte full men fler än sist vi var där.


Detta är ju en Nationalpark och hundar ska vara kopplade här. Nancy var lös högst två minuter för att ta det här kortet.


HavängsdösenDen sena timmen

Efter en dag med temperaturer över 30 grader är det ganska skönt att gå den där sista kvällspromenaden mellan kl 22 och 23.Över Eriksbergsbron och tillbaks igen.

En ros är en ros...

Just nu blommar det för fullt i Trädgårdsföreningen och rosendoften känns lång väg. Det är varmt så in i baljan och inte ett moln på himlen, inget vidare fotoväder igentligen men underbart annars. Är du i krokarna skynda och njut, snart är det över för i år.Dom här spaljerna känner vi ju igen. Det var Ulf Nordfjell som möblerade om bland dom gammeldags rosorna förra året och visst är det vackert men inte lika lättöverskådligt längre.


A Shropshire Lad, vilken kille!


Queen of Sweden


Geoff Hamilton


James Galway


Golden Blush


Golden Celebration


The Pilgrim


Underbara Helenae hybrida som doftar så man nästan svimmar av, svingar sig upp i sin klätterställning. Lykkefund i bakgrunden.

Fredagsbelysning - Scrap lights

Sugen på en brun lampa? Graypants tillverkar lampskärmar av gamla kartonger. Det finns tre för hand tillverkade former att välja på.
Balkongen

Efter mycket letande efter ett golv till balkongen hittade vi äntligen ett teakgolv som var tillräckligt tunnt för att vi skulle kunna öppna vår förrådsdörr. Känslan med det nya golvet är att det ger ett mycket varmare och mjukare intryck, vi är helnöjda. 

Trädgårdsdesign

Sveriges alldeles egna guldvinnare från Chelsea Flower Show, Ulf Nordfjell är nu aktuell med en egen kollektion för privata trädgårdar. Ulf säger till Sköna Hem att han alltid ritat produkter till de miljöer han skapat och att det nu blivit en hel kollektion. Han säger också att vårt trädgårdsintresse här i Sverige är inget mot vad det är i England där han får skriva autografer till 12-åriga killar :-D  Läs mer om Nordfjell Collektion här.  


Foto : Nordfjell Collection

Tisdagstema - Teknik

Med rätt teknik kan kan man göra mycket kul. Här är en bild från parkeringsdäcket Hill under Lights in Alingsås i höstas.


Stigs Prunus

Gustavsberg återupptar ytterligare en av Stig Lindbergs dekorer. Den här gången är det dags för Prunus som kommer att dekorera både the och kaffegods med tillhörande assietter. Prunus var tidigare i produktion åren 1962 - 1974. Nu tillverkas dekoren i benporslin och med moderna slitstarka glasyrer som tål diskmaskin.

Jag suktar fortfarande efter Gustavsbergs Eva men tycker att priset är hutlöst mycket mer än vad en kaffekopp bör kosta.


Foto : Gustavsbergs Porslinsfabrik

Grillning på Piren

I eftermiddags grillade vi nere på piren. En kille satt på Elida och spelade gitarr så vi fick lite underhållning också. Mörka moln i öster annars härlig blå himmel.

Inga barn i vattnet, tack för det!


Carlsberg till danske Svågern.


Bengt drar säkert en skröna för Amanda.


Christer, Torben och barnen fick en rundvisning på Elida av den trevlige gitarrspelaren. 

Det är inte jättegott om dem i hamnen, men dom finns.

Midsommar

Trots regntunga skyar hoppas jag att ni alla får en trevlig Midsommar.


Fredagsbelysning - Luxus

Måndagen den 29 drar Luxus i Vittsjö igång sin rea som varar ända till den 20 juli. Dom lockar med överraskningar från 50-60-talet  som plockats fram från lagret. Själv skulle jag gärna vilja ha en Globo Ring, fast med svart ring.


Freddie på Liseberg

Igår kväll var Christer och jag på Liseberg för att lyssna på Freddie Wadling och ena halvan av Fläskkvartetten, tjockt med folk var det och alla fick inte riktigt plats vid Taubescenen. Vi lyssnade och det var bra, nästan allt.

Freddie har varit med tidigare på bloggen, ni hittar honom här.
 

Sovrummet

Idag får ni kika in i Christers, Nancys och mitt sovrum. Sidenöverkastet kommer från Moko i Helsingfors och nytillskottet bland kuddarna har Sara sytt av retrotyget jag köpte på Tradera i vintras. de vägghängda nattduksborden kommer från Bolia. Byrån är en Børge Mogensen köpt via Lauritz Sovrummet vätter åt öster med en balkong utanför, vi sitter inte ofta där, men den är perfekt att hänga tvätt på.

  

Härrydas djupa skogar

Ikväll har vi gratulerat min sysslings äldsta pojk som fyller hela 20 år. Mellan mat och tårta följde Anna och kompisen Tilda med mig ut på en liten fotorunda ner till sjön.Smörblommor, humleblomster  och om en vecka är det midsommar.


 

Radhusen på platån.

Min syster och jag tog en liten extra runda bland de engelska radhusen på platån idag. Alla är inte inflyttade ännu, men en del har verkligen boat in sig och gjort så fint i sina trädgårdar.
Fredagsbelysning - Nytt hos Svenssons

Jag hade igentligen tänkt mig ett annat inlägg idag men det får vänta tills nästa fredag för igår dök katalogen från Svenssons i Lammhults upp i brevlådan och jag har kikat lite på deras belysningsnyheter.


1 Corrium pendel, design : Pernille Vea och Martin Olsen. 2 Le Soleil pendel, design : Vincent Garcia. 3 Atomheart, design : Morten Voss. 4 Lumiere XXL, design : Rudolfo Dordoni. 5 Lean Golvlampa, design : Jenny Bäck.    Svenssons kommer också att sälja Tress som jag skrev om den 22 maj.

Botaniska trädgården

Idag var det återigen dags att besöka Botaniska.

Muminpappan som huserat i rabatten ovanför stora dammen var borta och jag fick besked om att här var det en orkidéplantering på gång. Just nu finns det ljudinstallationer runt om i parken och vid stora dammen var det ljud från Luskentyre i Norra Skottland som strömmade ur högtalarna.  Ljudinstallationerna pågår t.o.m den 14/6.Framför stallet blommade framförallt pioner och iris just nu, krollliljorna var på gång.
Prärierabatten är just nu helt fantastisk!


Dahliorna var planterade och hade börjat slå ut så smått.
Jättegunneran hade blivit enorm sedan sista besöket.


Klippträdgården är så otroligt fin just nu.


Nere i perennrabatterna hittade vi lupiner, jättevallmo, rosor, styvklematis, nävor och mycket, mycket mer.
Bollmåra, en personlig favorit.


Kajorna satt och spanade över cafét som vanligt.


Den härdiga, friska och av många väldigt omtyckta pimpinellrosen Stanwell Perpetual. 
Vi satt ner på en bänk en stund i örtträdgården.
 

Bland rugosarosen Blanc Double de Couberts blomblad gömde sig en humla.Duni Top table award avgjord

...och vinnaren blev Helena med sitt bidrag strandmiddag.Andra platsen gick till Lena med bidraget Musik.


Tredjevinsten knep Gizmolina med sin fina barnkalasdukning.

Jag har tagit mig friheten att ljusa upp de tre bilderna något.

Grattis till alla de tre fina bidragen.

Badrummet

Sist jag visade badrummet såg det ut så här  Idag tänkte jag att ni skulle få kika in i badrummet och se hur det ser ut nu. Kakel på väggar och golv är standard för huset men kommoden och skåpen vid tvättenheten har vi köpt till själva. Standard i badrummet var en tvättmaskin och en torktummlare men vi valde istället en kombinationsmaskin. Det hade vi  i vår gamla lägenhet i Sannegårdshamnen och det funkade jättebra. Istället fick vi då utrymme för en liten tvättho och ett underskåp.

På hyllan framför spegeln har jag min samling med sten och sand från olika delar av världen samt mina små Coloraskålar. Framför duschutrymmet hänger ett duschdraperi tryckt med Maija Louekaris motiv Hetkiä och på tvättställskanten står min Vipp Tvålpump. Textilierna är just nu turkosa men självklart byter vi till orange ibland ;-)
   

Årets HSB projekt 2007-2008

Nu får vi sträcka på oss lite extra, vi boende i HSB Masten, som bland 6 nominerade bidrag runt om i Sverige vunnit titeln Årets HSB-projekt.

Juryns motivering är följande :

Tack vare medveten arbetsprocess i projektets alla skeden har HSB-föreningen lyckats skapa engagemang, goda idéer och kontroll över slutresultatet. Projektet kännetecknas av tydlig målformulering. omsorgsfull detaljering, hänsyn till platsens förutsättningar och medlemmskommunikation med hjälp av modern teknik. Den uttalade ambitionen att förnya HSBs bostadsproduktion har gett ett mycket gott resultat med detta spirituella och väl genomförda projekt, ett genomarbetat och egensinnigt bostadshus som lyfter vinnaren högt över den vanliga svenska bostaden idag.

Juryn för årets HSB-projekt 2007-2008 har bestått av :

Annica Carlsson, Arkitekt MSA, VD Equator Arkitekter
Sverker Thorslund, Bostadsexpert, tidigare vid Konsumentverket
Per Lagheim, Stadsarkitekt, Upplands Väsby Kommun
Kent-Olof Stigh, Förbundsordförande HSB
 
Det bjöds på choklad och cider i vår foajé när vår ordförande fick ta emot den tjusiga plaketten.


Tisdagstema - Ljus

Det här bilden är fotad 7 juni förra året. Christer och jag hade varit inne i stan och  firat vår bröllopsdag med en god middag och på väg hem med båten i höjd med Lindholmen knäppte jag den här bilden på ljuset som var på väg att försvinna för den dagen.


Inredningsutmaning hos Proforma

BÄSTA KÖPET = Jag är helnöjd med min danska skänk.

LYXIGASTE PRYLEN = Kylskåpsdörren med bubbelvatten och frysdörren som vi får is från. Hur kunde vi leva utan detta innan? ;-) 

MEST NÖJD MED = Två balkonger.

HÄLSOSAMMASTE MASKINEN = Kylskåpsdörren igen, här köps inget vatten på flaska hem. Alltså hälsosamt för miljön.

MINST NÖJD MED = Sofftyget som vi reklamerat snart ett år, men snart får vi förhoppningsvis nytt.

LÄNGTAR EFTER = En bättre IT-lösning än vad vi har nu. ( Nu pratar jag högtalare, sladdar, stora datorer brevid TV:n som måste lösas och inget annat F ;-)  )  

ÖNSKAR JAG HADE = Ett golv i industriparkett och bänkskivor i kalksten.

OM JAG KUNDE TROLLA = Hade jag gjort huset ännu några våningar högre och trollat upp oss högst upp.

SAKNAS PÅ MIN VÄGG = Har ingenting på väggarna ännu, men det är på gång. Beställde två tavlor från Pro Format i går.

CHARMIGASTE DETALJEN = Mina 70-talsdukar.

Min danska skänk.

Foto : Lauritz

Sidenbröllop

Idag 7 juni är det 12 år sedan Christer och jag stod på Skräddaröns strand och blev vigda. Efter en riktigt kall vår blev det äntligen underbart sommarväder till vår bröllopsdag och vi kunde andas ut och slapp tänka på nödlösningar och kunde ha vigseln på stranden som vi planerat. Vi har inte firat i stor stil idag men ändå haft en fin dag tillsammans.

 

Grattis Sverige!

Du gamla, du fria, grattis på din alldeles egen dag.


Fredagsbelysning - Lantern

Lantern designad för Schweiziska Belux av Ronan & Erwan Bouroullec är riktigt läcker. Finns i tre olika färgkulörer, röd/vit svart/vit och vit och är tillverkad i polycarbonat.  Den finns både som pendel och bordslampa.
Foto : Belux

Hundkex

Hundkex är faktiskt riktigt fint när man tittar lite närmre.


Svenssons i Lammhult

Svenssons i Lammhult har hittills funnits i Lammhult och hör och häpna i Göteborg! Men nu ska Stockholm få en egen butik på 1500 kvm i Sickla Köpkvarter till hösten. Nere i Lammhult har butiken inrett en visningslägenhet berättar Frida som var där på premiärvisningen, den lyckosten! Bilden är från Svenssons utställning, inte från visiningslägenheten.


Foto : Svenssons i Lammhult.

Margretheskålarna

Nu finns det lock att köpa till Margretheskålarna. Inget mer plastfolie här.


Samlingar

Jag vet inte vad jag ska kalla mig, militant samlare kanske.. Jag tycker om att samla på saker men är samtidigt orolig över att det ska bli för mycket, ingen lätt kombination. Här är iallafall en liten samling som jag inte tycker bör växa sig större längre, men man vet ju aldrig.

Det började med den större vasen längst bak till höger som jag fick av Mamma när vi fått reda på att vi skulle få en orange balkong till lägenheten. Vaserna är tre signerade PO Ström, en från Elme glasbruk och ytterligare en ännu okänd. Har jag berättat att jag gillar orange ;-) ? Hur är det med er, samlar ni på något? 


Tisdagstema - Sliten

Strax innanför Tjeckiska gränsen hittade jag det här huset. Men visst kan ett slitet gammalt hus vara vackert i sitt förfall?

 

Kvällspromenad med Nancy

Nancy, ska vi gå ut?


Alla Mödrars dag

På Mors dag hade jag turen att få vara med min Mamma, det är inte alla som har den förmånen. Mamma lagade underbar middag som bara Mamma kan laga. Tack Mamma! Solen sken och vi höll oss under parasollet, ändå hettar ansiktet och jag känner mig något solmör just nu.

Underbara aklejan Nora Barlow har precis slagit ut hos Mamma.


RSS 2.0