Årets favoriter

Det har kommit en utmaning från Mikaela med bloggen WoopsieDaisy som jag går på fotokurs hos och snart även photoshopkurs. Hon visar sina 10 favoritfoton från året som gått och tycker vi ska göra det samma. Så här kommer mina favoriter med viss omprioritering då jag inte kunnat tillfråga vissa personer ännu om dom vill vara med här.

Inga foton är bildbehandlade mer än möjligtvis beskurna.

Ett år har gått med Nancy and I

30/12-2007 gjorde jag mitt första inlägg på min nyskapade blogg och nu har ett helt år passerat sedan dess. Ibland har idéerna sprutat och ibland har det verkligen varit bloggtorka, men hur som helst har det varit ett roligt år. En del av dem som besökt mig under året och som jag själv besökt ser jag mer som mina "bloggvänner" än "bloggkollegor"  också ni har hjälpt till att förgylla det här året. Visst bloggar man mycket för sin egen skull men vad vore en blogg utan läsare och kommentarer, inte alls lika rolig tycker jag.    

Fotat med julklappsstativet. 

 

Mellandagspromenad

Jag håller mig så långt från hetsiga reor jag kan under mellandagarna och tar istället en promenad bort till nybyggandet på Västra Eriksberg.

Bron över Eriksbergsdockan är klar men ännu inte öppnad. Undra om det blir en lika tjusig invigning som för bron över Sannegårdshamnen?
Gatubelysningen har Julstrumpor ;-)
Den gamla Kinesiska Trädgården som finns kvar sedan Ostindiefararen byggdes vintervilar.

 God Jul!

Tomten och jag önskar er en rikigt God Jul!


Tisdagstema - Julpynt

Granen, det absolut viktigaste i julpyntväg för min del. Vi har haft två stendöda kungsgranar 2 år i rad nu. Dom har slokat så bedrövligt så kulorna till och med trillat av grenarna, förmodligen huggna flera månader före försäljning. Så i år blev den en nyhuggen fin svensk rödgran istället. Julkort och Albatrosser

Jag skickar inga julkort alls i år, utan har istället valt att skänka mina julkortspengar till organisationen Save the Albatross.

Jag vet att många tycker jag är helskum som bryr mig om en fågel som i det flesta fall inte ens lever i samma hemisfär som mig själv. Men jag tycker Albatrossen är en fantastisk fågel som helt i onödan är hotad och därför är värd all ansträngning för att räddas.

För dem som orkar läsa, kommer här lite fakta om Albatrossen, varför den är hotad och hur den går att rädda.

Vandringsalbatrossen och Kungsalbatrossen är de största levande fåglarna på jorden med ett vingspann på 3,5 meter och kan väga upp till 10 kg. Trots detta kan dom segelflyga 1000-tals kilometer.

Albatrossen håller sig till en och samma partner hela livet och om en av dem förolyckas kan det ta år för den kvarvarande att hitta en ny partner, om den överhuvudtaget gör det.

Albatrossen  får endast en unge högst vart annat år och först vid en ålder av 12 år. Dom kan bli upp till 60 år men det är ovanligt idag på grund av att dom ofta helt i onödan dödas.

Albatrossen kan flyga upp till 10 000-tals kilometer för att hitta föda till sin unge.

En gråhuvad Albatross flög jorden runt på 46 dagar.

När ungen flygande lämnar boet kan det ta upp till 5 år innan den återvänder till land igen.

Det finns 22 arter av Albatrosser så vissa undantag från dessa fakta finns.

100 000 Albatrosser och 200 000 andra havsfåglar dödas i onödan varje år på grund av långrevsfiske. Dom hugger efter betet som är fästade på revar upp till 130 meter, fastnar på krokarna och drunknar släpandes efter båtarna. En tredjedel av Albatrossarna som dör gör det på grund av illegalt fiske. 

Det finns flera enkla metoder för att undvika massslakten av Albatrosser.

Linor med plastremsor efter båten som skrämmer bort fåglarna, tyngder som gör att reven sjunker snabbt, tinat bete istället för fruset gör också att reven sjunker snabbare, blåfärgat bete vilket är svårt för fåglarna att se i vattnet. Lägga ut reven på natten då de flesta fågelarter inte jagar.

19 av 22 Albatrossarter är hotade och var 5:e minut dör ännu en helt i onödan.

Det finns mycket mer att läsa om arbetet för att rädda Albatrossen hos Sveriges Ornitologiska Förening som Stödjer BirdLifes kampanj Save The Albatross.Fjärde advent

När vi nu tänder fjärde ljuset så är också granen på plats, inte alla julklappar är köpta ännu men julmatslistan är skriven och Christer röjer med dammsugaren ute i hallen. Jo vi ska nog hinna ändå.

Trevlig fjärde advent på er!

 


Blossa + Rörstrand

Först läste jag om dem hos Tinaminastina och sedan läste jag hos sara vill fara att dom eventuellt som sista butik i landet skulle finnas hos Josephsson i Göteborg och det gjorde dom.

Pia Törnell designade i ett samarbete mellan Blossa och Rörstrand 2004. Ibland tar det tydligen tid att få upp ögonen.


 

Ett livstecken ;-)

Tack snälla ni för alla krya-på-dig hälsingar! Jag har haft en riktig dunderinfluensa som gick över  i en ruggig ögoninflammation, samt två hål på ena hornhinnan. Tre dagar blundandes i ett mörkt rum med salva i ögonen fem gånger om dagen blev ordinationen, fattar ni hur trist det är! Helst när man redan legat där med feber och halsont i en vecka. Jag ser fortfarande lite halvsuddigt men lyxar till mig med att sitta vid datorn en liten stund. Så om jag inte besöker era bloggar i brådrasket så vet ni vad det beror på.

Det är inte bara bio med Christers bank och glöggträff hos Munne jag missat, utan också trevliga tisdagstemat som hade Röd  som tema denna veckan. Så här kommer lite rött nu, några dagar försent.
   


:-(

Jag ligger nedbäddad med feber, ont i kroppen och en hals som knappt går att svälja med, sedan i tisdags eftermiddag. Återkommer så fort jag bättrar på mig.

 


Tisdagstema - Uppmärksamhet

Om man är uppmärksam när man är ute i Sinaiöknen och vandrar så kan man se att klippan är formad som två Beduiner som sitter tätt brevid varandra. Ser ni dem?De röda kommer fram

Nu när julen börjar närma sig har mina röda och granatfärgade Kivilyktor fått komma fram ur skåpet.

Kivilyktorna är formgivna av Heikki Orvola född i Finland 1943. Marimekko gav år 1988 Orvala i uppdrag att tillverka en Nordisk ljusstake, samma år började Kivi tillverkas vid Iittala-koncernens glasbruk i Nuutajärvi. Några år senare ingick den i Iittalas eget sortiment. Så i år fyller Kivi 20 år och finns idag i följande färger och prisklasser : 

Klar, blåbär, grå, grön, ljusblå, marinblå, mossgrön, sand, turkosblå och vattenblå, 79 kr
Brun, frostad, hallon, lime, oliv, pomerans och turkos, 179 kr
Granat, gul, lila, rosa/lime, röd och syrenlila, 319 kr

De olika prisklasserna har att göra med att olika färger är olika svåra att framställa.
Jag köpte mina röda och granatfärgade Kivi på Silja Line och fick dom till ett mycket bra pris utan att det för den skull skulle vara andrahandsortering. 
Spännande möten

Ja det kan man väl säga om Norske fotografen Rune Guneriussens foton. Skrivbordslampor som stämmer träff vid tjärnen nere i skogen, jordglober som dansar i snön vid havet och skärmlampornas gåsmarsch över det snöiga gärdet i månskenet. Det är sällsamt och det fascinerar mig.
Ett sött kort med posten.

Hos Purple Greeting Cards kan man köpa dom här helt underbara pop-up korten från Gagatree i Singapore. Dom finns i sex olika färger och kostar £ 4.95.


Foto : Purple  Greeting Cards

Ännu en ros!

Tack snälla Proforma som gett mig denna fina ros!Reglerna är så här:
1. De som mottagit awarden ska lägga upp en bild på den.
2. Länka till den bloggen du fick den ifrån
3. Ge den vidare till sju andra bloggare & länka till deras sidor.
4. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så de vet att de fått awarden

Men jag håller med Proforma och tar mig friheten att ändra på reglerna om ni skulle få den av mig.
Man måste inte skicka vidare utan kan bara ta åt sig äran och sola sig i glansen. 

Nyligen fick jag ju en ros av Lissen också. Den har jag bara skickat vidare till två stycken bloggar hittills,
detta innebär att jag idag skickar vidare till tolv fina, roliga och intressanta bloggar.

Utan inbördes ordning. Jag gillar verkligen era bloggar! 

Mias värld

Rubens Rabatter

Fröken Inredningsnörd

Inspiration och design

little miss fix it

Living Like Linda

Min Inspiration

Theas rum

Hemmabloggaren

Johanna. B

Gardenlife

Tankebubblor

På burk

Stockhome säljer dom här förvaringsburkarna i porslin. Jag tycker dom är både lite roliga och fina, 129:- för den lilla och 249:- för den större. Synd att det är så långt till Stockholm bara.
Foto : Sköna Hem

H&M Home

För ett par dagar sedan släppte Frida bilder från H&M:s pressvisining i Berlin där dom visade upp sin senaste satsning, heminredning. H&M kommer rikta in sig på fyra stilar : Designstilen med mycket svart och vitt, grafiska mönster och siffror. En så kallad ungdomlig stil med galna mönster och mycket färg, en klassisk marin stil och en naturstil med oblekta material.   

I februari slår H&M Home upp sina portar på nätet. Vill ni kika på en del av produkterna? Klicka här så kommer ni till Fridas inlägg.
String har hörts av!

Efter lite påtryckning fick jag tillslut följande svar från String gällande ev. nedböjning av hyllplanen.


Som svar på din fråga så bågnar 78 cm hyllplanen fr extremt lite till något
mer om man belastar dom med 20 kg eller mer.
Nedböjningen ligger normalt mellan 0-2 mm men kan vara större om
belastningen överstiger 20 kg.


Nu har ju vi valt 58 cm hyllplan till vår hylla så risken bör ju vara ännu mindre.


Min Stringhylla


Tisdagstema - Nära

En fin höstdag på väg hem från Gunnebo fångade jag dessa båtar vilande nära varandra i väntan på våren.

 

Böcker, ett kärt besvär.

När vi äntligen fick upp vår Stringhylla här i lägenheten så insåg vi att den rymde endast en bråkdel av våra böcker, eller ja det hade vi nog fattat innan. Just nu huserar den endast vår inbundna skönlitteratur. Faktaböcker har vi stående i fem pappkassar och pocketböckerna som rymdes i tre pappkassar ligger tillfälligtsvis i Börje Mogensenbyrån. Inte nog med detta så rensade vi ut fyra pappkassar med böcker som jag åkte bort och skänkte till bokcafét i Sannegårdshamnen.

Ja vi gillar böcker men det har blivit många med åren. Undra vad Christer skulle tycka om det här förslaget.


Foto : Adam Chinitz

Julkalendernostalgi

Idag startar SVT:s Julkalender "Skägget i brevlådan" det verkar vara en spännande och modern kalender i år och jag hoppas alla barn tycker den är bra.

1972 när jag var 4 år sändes "Barnen i höjden"  Den blev utskälld och anklagad för att vara deprimerande och utan julstämmning. Jag minns den inte, däremot minns jag kalendern som man fick bygga ihop till ett höghus  där fönstren var luckor.

Minns ni den? Jag gillar Pyttan som verkar ha en mössa som kliar väldigt ;-)Ett skåp med orange överaskning

Från Danska Design By Us kommer det här läckra skåpet. 


Foto : Design By Us

RSS 2.0