Bokrea

Ja då var det dags för årets stora bokrea igen. Nu förtiden går iallafall inte jag och knör i affärer utan sitter hemma vid datorn och shoppar, om det nödvändigtvis inte är något jag känner att jag måste bläddra i innan köp.
Jag tänkte ta tillfället i akt att rekommendera några böcker som jag läst och tyckt om och som finns med på årets rea.


Svinalängorna av Susanna Alakoski

Leena har två bästa vänner. Åse är nästan den enda hon känner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full så det jämnar ut sig. Riittas pappa är full nästan varje dag.

Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna.

De brandgula trevåningshusen blir en samlande plats för Susanna Alakoskis roman om Leena, som klarögt och fartfyllt berättar om sig själv, sina föräldrar och grannar och alla de dråpliga och drastiska händelser som utspelar sig runt henne. Men skrattet fastnar i halsen när denna barndomsskildrings verkliga karaktär börjar skönjas. Leena, hennes syskon och vänner kastas i skrämmande ryck mellan perioder av skenbar ordning och fullkomligt kaos, och när boken är slut har vi tagit del av en skakande berättelse om klassamhälle och barns utsatthet och överlevnadskraft.


image108





Flyga Drake av Hosseini Khaled

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han. När Sovjetstyrkor invaderar Kabul och Amir och hans far flyr landet för att skapa sig ett nytt liv i Kalifornien tror Amir att han har gjort sig fri från sitt förflutna. Men han kan inte lämna minnet av Hassan bakom sig. Flyga drake är en gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Den handlar om banden mellan fäder och söner och fädernas makt över sina söner - deras kärlek, uppoffringar och lögner. I bakgrunden står historiska händelser som inte tidigare berättats på detta sätt, boken tar oss från ett vackert och välmående Afghanistan rikt på kultur till det ödelagda land som det är idag. En underbar bok.
 

image109





Damen med enhörningen av Tracy Chevalier

Jean Le Viste, en adelsman i 1400-talets Frankrike, uppdrar åt en parisisk konstnär att skapa tapetmönster för sex vävnader till husets Grande Salle. Han vill på detta sätt markera släkten Le Vistes stigande status och betydelse.
Nicolas des Innocents, konstnären, är en kvinnokarl och rumlare, tvekar inför den krävande uppgiften. Men inspirerad av Jean Le Vistes unga dotter Claude, som han förälskar sig i, skapar han en rad målningar som ska komma att förtrolla en hel värld.
Georges de la Chapelle, vävmäster i Bryssel, inser att arbetet med de sex vävnaderna blir hans livs utmaning. Aldrig förr har han åtagit sig ett uppdrag som sätter så mycket på spel inte bara för honom och hans vävare, utan också för hans hustru och dotter. Och när målaren från Paris stiger in i Georges verkstad, blir han en medelpunkt för dem alla som frestar, förför och förskräcker.


image110





Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist

Stockholm en dag i mitten av augusti: Det är onaturligt varmt fast det är sent på kvällen och överallt klagar människor på huvudvärk. Det känns som om ett elektriskt fält lagt sig över stan. Ett omvänt strömavbrott. Inga lampor kan släckas, inga maskiner stängas av. Paniken ligger i luften. Så plötsligt är allt över. Ingenting har hänt ...

Den pensionerade journalisten Gustav Mahler är trött på livet. Allt har gått fel och allra värst är att hans älskade barnbarn Elias nyligen dött i en olyckshändelse. Nu får Mahler plötsligt ett samtal från en gammal kontakt på Danderyds sjukhus som påstår att de döda vaknar. Det måste vara ett skämt. Ändå tar han sig dit för att undersöka saken. Han möts av en lika ofattbar som skrämmande syn. Läkare på sjukhuset bekräftar: massor av människor som avlidit under den senaste tiden tycks ha vaknat till liv. Mahler slås av en tanke. Elias. Men han är ju begravd. Mahler vet ändå att han måste åka till kyrkogården.


image111


Denna bokkasse kostar på Bokus 206:- och är fraktfri vid en order över 400:- annars 19:- i frakt . På Adlibris kostar kassen 246:- Fraktavgift 19:-                                                                   

Kommentarer

Follow Nancy and I
Om du vill skicka e-post till mig går det bra via: [email protected]

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0