Therese och Johan

På sommarens första riktigt varma och soliga dag vigdes Therese och Johan i S:ta Birgittas kapell. Trots lite förseningar i programmet hann vi ändå med att fotografera på de platser vi tänkt ut sedan innan och kyssar i mängder stod brudparet för.

































Foto : Anna-Karin Sten  

Laundromat Café

Jag vet inte inte hur vanligt det är att man lever utan tvättmöjligheter i Oslo, tror inte jag känner någon i Sverige iallafall. Men det går nog bra att besöka Laundromat även utan tvätt. Om inte annat för alla böckers skull. Här har man tillgång till 4000 titlar och det är snart aktuellt med egna lånekort skriver dom på sin hemsida. Mysig miljö designad av Simon James Design.




















Foto: Simon James Design och Laundromat


Rememberme

I september kommer Casamanias stol Rememberme gjord av gamla kläder finnas att köpa hos Svenssons i Lammhult. Det är den tyske designern Tobias Juretzek som ligger bakom formgivningen för Casamania.


Foto : Casamania samt Stylepark 

Midsommardagen

Fika i Trädgårdsföreningens sjunkna trädgård bland rosor, veronikor, humlor och porlande vatten tillsammans med Christer, Ann och Tony. Det pågick ett tjusigt bröllop i Lagerhuset och Rosencafét var stängt så det var tur att vi tagit med eget fika. Austinrosorna var en sorglig syn, verkar som dom haft en riktig tuff vinter så vi höll mest till borta bland de gammeldagsa rosorna.

Men de Afrikanska liljorna var helt fantastiska. Man kanske ska slå till på en sådan nästa sommar. problemet är vinterförvaringen. orangeri, någon?




Tony funderar på något klokt.










Dimman i rosenhavet.




Vid Palmhusets väggar klättrar Santana. Om jag någon gång får för mig att skaffa en röd ros så skulle Santana vara en god kandidat.
  


Foto : Anna-Karin Sten

Krokängsparken

Tuffis och Busis i Spökligan underhöll barn och en och annan vuxen i Krokängsparken under midsommarafton.
 



Pluto 8 månader var väl läskigt stor tyckte Nancy


Fast det fanns andra småttingar som inte brydde sig det minsta, trots buffande i huvudet av jättehunden.




Aj,aj mitt hår!
 
Foto : Anna-Karin Sten


Trevlig Midsommar!


Foto : Anna-Karin Sten

Rascals från nu

Soffan ärvde jag från min Pappas Faster för över 20 år sedan. Klädseln som ska vara orginal från cirka 1850 är fortfarande väldigt fin och välbevarad. Den har följt mig genom alla mina boenden, men när vi flyttade från Skogen till 2:an i Sannegårdshamnen fick den inte längre plats och åkte ner i ett förråd. Nu rotade vi fram den igen och tog med den på en tur till parken för fotografering. Jag undrar just vad Faster Lilly hade tyckt om det här.










Foto : Anna-Karin Sten

Rascals från förr

Det borde vara sommaren 75, på den tiden då det alltid var varmt och soligt på sommaren.  Vi, norra Bratthammars "rascals" sitter i Lottas trädgård och tittar på när Lotta och Monika showar för oss. Annika E och Per som är 8 år är äldst och min lillasyster är yngst med sina 2 år. Det är jag som skymtar fram som tredje unge längst bak. Min kompis Annika W som står brevid mig med huvudet på sned, det är hennes pappa som jobbade som pressfotograf som tagit sig tid att föreviga oss. Varför nu denna nostalgi?

Jo jag funderar lite generellt runt det här med att fota barn då det kan vara både lättare och svårare än med vuxna. Man har sällan lika lång tid på sig då tålamodet inte brukar vara riktigt lika långt. Dom gör inte alltid vad man säger åt dem att göra, vilket är helt underbart och leder en till foton man sällan väntat sig. Dom är ofta lättroade och har lätt till skratt, men också till gråt. Men det är alltid, alltid roligt

Hur som så gjorde jag en efterlängtad fotografering igår, vädret lovade regn först på kvällen, men bara några minuter innan vi skulle sätta igång så började det regna. Trots blötan och en något mer forcerad fotostund än vad jag hade tänkt mig blev det riktigt bra och regnet syns inte på bilderna och alla barnen var urduktiga!

Tack alla föräldrar och barn för att ni tog er tid och kom för att vara med och tack Lillemor som hjälpte till att få ut utrustningen ur förrådet och Mamma som lånade ut sin bil att köra den i.


Foto : Bertil Wallin

Just blue






Foto : Anna-Karin Sten

Sommaren kvar i mitt blod


Hey stranger number three!

Min främling nummer tre hittade jag i Zakynthos stad. Med ett härligt jätteskratt fastnade han i min kamera.


Foto : Anna-Karin Sten

Mairo + Anna Backlund = Sant

Nog kände jag direkt där på Up-market att Annas Kung Bore blåser nordan över staden var ett mönster som skulle nå en större publik. Och nyligen låg det ett pressmeddelande från Mairo i inkorgen :

"Kung Bore är ett av Anna Backlunds första mönster och även hennes egen favorit. Mönstret tillkom under en vemodig period av Annas liv då hon bodde i en stad som sov medan hon själv längtade efter en tillvaro fylld av magi och samvaro. Uppbyggnaden av mönstret är som en ganska klassisk "toile de jouy" men på nära håll upptäcker man att berättelsen kommer från vår tid. Mönstret Kung Bore är tryckt på en väv av 50% linne och 50% bomull och finns i färställningarna svart och blå. Kung Bore säljs som metervara, panel, löpare, kuddar, brickor och anteckningsböcker. Produkterna kommer i butik i september 2011."     

Jag har tidigare bloggat om mönstret här.


Foto : Anna-Karin Sten

Lagt rabarber på rabarberna

Trots att det inte blir några jättestjälkar så envisas jag med att odla rabarber på balkongen varje år. Dom är ju rätt dekorativa som dom är, men nu skördade jag tillslut ändå och hela ståndet räckte till en kaka.



Rabarberkaka

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g rabarber
100 g mandelmassa

Smält smöret och rör i socker, ägg, mjöl och bakpulver. Häll smeten i en löstagbar form. Skär rabarberna i mindre bitar och tryck ner lätt i smeten. Grovriv mandelmassan över. Grädda i 175 grader i 25 min. Kakan bli bäst om den får sätta sig ett par timmar innan den serveras. Servera med en klick vispgrädde till.  


Foto : Anna-Karin Sten


Mera bröllop på gång

I lördags under stekande sol fotade jag återigen med Ann som assistent ett brudpar. Vigseln ägde rum i Göteborgs populäraste bröllopskyrka S:ta Birgittas Kapell på Skinnareklippan. Jag tror vi hann skymta hela fyra brudpar under den tid vi uppehöll oss i närheten av kyrkan och då fotade vi ändå de flesta av bröllopsbilderna på en helt annan plats. I vanlig ordning kommer det ta ett par veckor att få klart bilderna och när dessa är klara och  Therese och Johan har fått dem levererade, så får ni ett smakprov av dem här på bloggen. Så idag blir det en bild som jag inte visat tidigare på vackra Isabelle som gifte sig med sin Martin i samma kyrka förra sommaren.


Foto : Anna-Karin Sten    

En hyllning till Landshövdingehusen

Bostadsbyggandet i Göteborg under 1800-talet var reglerat så att man bara fick bygga högst tvåvånings bostadshus i trä. Dessa regler hade tillkommit för brandsäkerheten. Eftersom det var dyrt att bygga flervåningshus i sten och oekonomiskt att bara bygga tvåvåningshus uppkom ett förslag att bygga ett hybridhus med en nedervåning i sten och två övre våningar av trä.

De flesta av landshövdingehusen byggdes för arbetarklassen och lägenheterna bestod oftast av ett rum och kök. Uppemot femton personer bodde i dessa lägenheter. Husen byggdes med innegårdar och lägenheterna hade ofta inkommande ljus från två väderstreck; ett fönster i köket som vätte mot gården och ett till två fönster ut mot gatan.


Eftersom landshövdingehus byggdes under en så pass lång period (1875-1947), visar de på en stor variation i byggnadsstilar. De första landshövdingehusen som byggdes mellan 1875-1880 har en klassisk strikt stil med ett fåtal dekorationer. Husen som byggdes mellan 1880-1890 försökte imitera högreståndshus av sten och har liggande panel och är rikt dekorerade. Till exempel fick dessa hus ofta hörntorn och stenväggen gavs en rustik yta.


Under 1920-talet då stilen var art noveau och jugend fick husen en mörkare färgskala - ofta rödbruna. Fasaderna utsmyckades med portaler och balkonger.


När funktionalismen kom på 1930-talet blev fasaderna renare och många hus byggdes med stående panel för att fasaden skulle få en stramare yta. Under denna period putsade man ofta stenväggen på undervåningen för att även den skulle vara slät.


År 1936 beslutade byggnadsnämnden i Göteborg att inte tillåta nya områden för bebyggelse med landshövdingehus, utan man fick endast tillstånd att komplettera redan existerande landshövdingehusbebyggelse. År 1945 förbjöds all bebyggelse med landshövdingehus. Skälet var risken för omfattande eldsvådor i händelse av krig. Men beroende på redan givna bygglov uppfördes de sista landshövdingehusen så sent som 1947. Totalt hade då 3 290 hus uppförts och utgjorde cirka 20% av fastighetsbeståndet samt 42,5% av lägenhetsbeståndet. Nära hälften (47%) av stadens invånare bodde i dessa hus.


Under främst 1960- och 1970-talen revs mängder av landshövdingehus istället för att renoveras. Att det finns kvar så pass många beror mycket på de massiva protester under dessa år mot rivningarna av husen. Källa : Wikipedia.

Jag har tidigare skrivit om kampen för att bevara Göteborgs äldsta landshövdingehus Oktanten i Majorna här.


Även om man som Göteborgare inte bott i ett landshövdingehus själv så finns det nog knappast någon infödd Göteborgare som inte har en släkting, vän eller bekant som gjort eller gör det och fast dom ofta både är dragiga, dåligt isolerade och i de flesta fall balkonglösa så har dom nog en särskild plats i alla Göteborgares hjärtan. Det kan liksom nästan inte bli mer Göteborskt i bostadsväg än ett landshövdningehus. 

Med hjälp av främst Stadshem som säljer många lägenheter i dessa hus så har jag satt ihop en liten hyllning i bilder till dessa hus. 






































Foto : Nummer 2 och 3 Alvhem, alla övriga foton Stadshem.


Ny kollektion av Hanna Werning

Från och med den 22 juni kan man hitta Hanna Wernings nya kollektion i samarbete med Boråstapeter i butik. Tapeterna har namn som Solkoja, Rävdunge, Palmnäva, Papegojnypon m.m. Jag tycker dom är jättefina, speciellt Rävdunge och Papegojnypon även om jag för personlig del önskat mig en färgskala utan så mycket rosa och lila på just dessa två.


Foto : Boråstapeter, Kollage : A-K

 

Zakynthos

Nu är vi hemma igen efter en härlig och rolig vecka i Grekland. Förutom sol och bad fick vi också vara med om två jordskalv, inte riktigt så att vi trillade ur sängen, men det skakade ganska ordentligt. Att åka så här i slutet av maj var verkligen perfekt, ganska tunnsått med turister och en underbar blommning uppe i bergen som vi åkte omkring i både med bil och fyrhjulingar. Jag såg allt från vädd, ginst, malva, vallmo, kungsljus, kaprifol, klöver, någon form av gulkrage, vit klätterros och mycket mer som jag inte kommer på just nu.   

Med bil tog vi oss norr ut till Agios Nikolas.


Här hyrde vi en privatbåt och lille Peter och hans Pappa tog oss hela vägen till Smugglers Wreek. Vraket på stranden är lastbåten Panagiotis som byggdes i Skottland på 30-talet. I augusti 1981 stävade Panagiotis utanför Zakynthos kust lastad med smuggelcigaretter. Motorn gick sönder och kaptenen med besättning tog sig i land med livbåtarna. Senare samma dag drev Panagiotis upp på land där den än idag ligger och rostar. Det sägs att öborna rökte smuggelcigaretter i hela två år efter skeppsbrottet.


Det är en fantastisk strand som vi tack vare den tidiga säsongen blev rätt ensamma om.


I Volimes.




På väg till Smugglers Wreeks utkiktsplats träffade vi på Minas som hade sällskap av ett gäng hundar och katter från klostret i närheten där han stod och sålde sina produkter.  








När solen började sänka sig mot havet nådde vi fram till utsiktsplatsen och de flesta men inte alla vågade oss ut på plattformen.


Kicki var en av de modiga.




Lunch på stranden.




På besök inne i  Zakynthos stad.




Systrarna funderar på vad de ska äta till middag idag.


Munne vart ska vi nu? Ingen aning!


Porto Zoro





 






SnyggDenis som tankade våra fyrhjulingar.













Foto : Anna-Karin Sten

RSS 2.0