Ett av Göteborgs äldsta Landshövdingehus

Just nu pågår en utställning som heter Oktanten - en utställning om hus och folklig opinion på Stadsmuseet fram till den 14 april.  Museet beskriver utställningen på följande sätt: "Majorna, Gårda och Haga är tre områden där göteborgarna har engagerat sig i kampen för att bevara den äldre bebyggelsen. I Stadsmuseets nya utställning ser vi närmre på vilken roll bevarandekamp och folklig opinion spelat. Med affischer, foton, film och berättelser från engagerade beskrivs kampen om husens bevarande från 60-talet till idag."

Byggnadsvårdsbloggen länkar till en intressant artikel i GP publicerad precis innan renoveringen kommit igång.  Jag citerar Madelene Axelsson som skrivit artikeln : "Alla inblandade i fallet Oktanten verkar i intervjuer rörande överens om att bevarandet av huset är viktigt och att byggnadshistoria i allmänhet är viktigt. Men är det något som den 20 år långa processen gjort klart så är det att byggnadshistoria bara är viktigt så länge som någon annan står för notan"   

Värt att se är också JM:s film om renoverandet av Oktanten.

   

  
Foto : JM


Kommentarer
Postat av: Proforma - Irene

Tack och lov för att de bestämde sig för att renovera! Jag tycker det är viktigt för stadsbilden att gamla hus bevaras men även blandas upp med nya. Jag älskar de gamla lägenheterna inne i stan med högt i tak, höga fönster, rum i fil och kakelugnar.

2010-03-04 @ 00:14:04
URL: http://proforma.blogg.se/
Postat av: InneoUte-Malin

Oj så charmigt. Det kallar jag renoveringen med stil. De där gamla husen ger verkligen Göteborg själv.

2010-03-04 @ 08:29:48
URL: http://inneoute.blogg.se/
Postat av: Susanna

Den där utställningen kommer definitivt besökas av mig och Johan. Johan höll på att göra på sig i brallan när jag länkade din sida till honom. Hans kärlek till Göteborg och dess bostadshistoria är ju allmänt känd :-)Har du varit där än?

2010-03-04 @ 15:04:14
URL: http://brownbeans.wordpress.com/
Postat av: LeiaMia

Länge leve landshövdingehusen! Jag bodde i ett en gång fast i Gamlestan... nyrenoverat var det då, och så mysigt!

2010-03-04 @ 20:38:08
URL: http://leiamia.blogg.se/
Postat av: Linda W

Äh, min fd granne! Blir faktiskt lite rörd när jag ser hur fint det har blivit, både på insidan och utsidan.Minns när jag och barnen gick förbi huset varje dag till och från dagis och Alva frågade om det fanns spöken i "spökhuset". Det så onekligen ut så innan även om det säkert finns ett och annat spöke kvar :)

2010-03-04 @ 21:23:04
URL: http://ilindasliv.blogg.se/
Postat av: Linda W

Åh, ska det vara inte Äh ;)

2010-03-04 @ 21:24:32
Postat av: Åse - Interiörguiden

Kul att de inte har rivit huset utan renoverat det och behållt massor med underbara detaljer!Kram Åse

2010-03-05 @ 08:14:52
URL: http://interiorguiden.blogspot.com/
Postat av: Anna-Karin

Susanna : jag var där i onsdags. Den 14 mars kl 14 och 7 april kl 18 kör dom dokumentärfilmen "Nio Liv - berättelsen om ett hus och dess människor under tre sekler" i samband med utställningen."

2010-03-05 @ 12:50:12
URL: http://nancyandi.blogg.se/

Follow Nancy and I
Om du vill skicka e-post till mig går det bra via: myrlilja@hotmail.com

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0