Grattis på 40-årsdagen!

Idag fyller min lilla kusin Camilla hela 40 år och vi ska åka hem till henne och gratta henne senare idag men jag lägger ut en liten grattislåt från det goda 80-talet redan nu.



Tisdagstema - Inifrån och ut

Sommaren 2006 tog vi den omtalade "Skopan" Express Skopelitis från Katapola på Amorgos till Koufonissi. På den här skutan delar personalen ut ordentliga plastpåsar med ett leende på läpparna och jag som aldrig varit sjösjuk i hela mitt liv mådde verkligen pyton på den här resan, även om jag inte behövde någon påse. Och jag var ganska övertygad om att vi aldrig skulle komma fram, utan istället skulle vi gå under där ute på Egeiska havet, men vi kom fram något omtumlade. Läs om Jannes vatten-slår-över-hela-båten-skräckresa på samma båt.



Övervägande vitt

När jag ser rum inredda i nästan bara vitt så tycker jag att det är strålande vackert, men nästa tanke blir en praktisk och jag funderar på hur det fungerar sådär i verkligheten med vita soffor, fåtöljer, mattor m.m. Ett rum som det kanske skulle kunna fungera bättre i är väl i sådana fall sovrummet som man kanske inte tillbringar riktigt lika mycket tid i. Hur har ni det med vitt? Har ni inrett med något vitt som inte fungerat sådär jättebra, eller kanske tvärtom, fungerat förträffligt?

Sovrum inrett av Ilse Crawford, lovley!


Foto: Ilse Crawford

En stressig morgon och en lugn dag

Jag trodde barn vaknade tidigt, men för säkerhetskull bad jag Christer slå en signal vid åttatiden. Halv nio ringde Christer och då sov vi alla tre eller fyra med Nancy, djupt. Det blev snabbt upp och hoppa och medans jag fixade gröten klädde Amanda sig själv och tog fram kläder till lillebror, skönt med en så duktig tjej. Vi var nästan klara när min svåger kom från sin nattjour för att hämta dem. Underbara ungar, det har varit så roligt att ha dom här.

Sedan blev det en morgontur på kajen för mig och Nancy, lite mer liv och rörelse numera när vi fått ytterligare ett café och en blomsterhandel.




Från gungan till Bolibompa

Idag har mina syskonbarn varit här och hållt igång oss. Vi har lekt på flera lekplatser, spelat spel, lagat middag, läst böcker, kollat på barnprogram och just nu har lugnet lagt sig och småttingarna har krypit ner i sina sängar, eller på sina madrasser och förhoppningsvis sover dom hela natten nu, sötungarna.
 
  


Earth hour i Göteborg

Igår kväll fotade jag från takterrassen på Masten. Jag har switchat dessa bilder fram och tillbaks och ser att det är en viss skillnad, men jag hade hoppats på en större uppslutning än så.  Hoppas det såg bättre ut där ni bor.

Även inne i stan var det många som blev besvikna. Att lova att släcka och sedan inte hålla det, så uruselt!


Glöm inte att släcka ikväll.

Fortsatt trevlig lördag på er och glöm inte att släcka kl. 20.30 ikväll.


Idolutagning

Det började redan vid 20.00-tiden igår kväll med dom första köande och idag vid 09.00 är det smockat. TV4 med sitt Idol har invaderat Eriksberg för att förhoppningsvis hitta nya stjärnor till sitt program. Man hade ju önskat alla dessa ivrigt väntande ett bättre väder eller ännu hellre en varmare årstid förstås, men dom får hålla till godo med det typsikt ruggiga marsvädret och Erik som är där och sjunger och underhåller.




Den luriga våren

Idag såg det underbart ut när jag kikade ut, men nej Nordan hon låg på ordenligt och jag som skippat mössan, det var dumt!



Borta i Sannegårdshamnen var det redan Påsk!





och visst vore det illa om jag inte klämde in en trut också, här på min förtäkta mås och trutblogg.




Ryan Frank

Jag gillar Ryan Franks serie Strata som är tillverkad av björkplywood och gamla uttjänta kontorsskrivbord.






Foto : Ryan Frank

Decor Icons

I julas såg jag Decor Icons fina papperskålar i julformat på Designtorget och nu ser jag att de visst finns till alla möjliga högtider bl.a till Påsk. Finns bl.a att köpa hos juniform för 49:-.  


Vårfrudagen

Nu har jag klämt i mig hela två våfflor med drottningsylt, dagen till ära. Receptet var med redan förra året och det hittar du här.


IKEA-besök

Igår eftermiddag var vi en sväng på IKEA för att kolla in deras träplattor som vi vill köpa till balkongen. Ett problem är vår förrådsdörr på balkongen som ger ett väldigt litet utrymme för någon höjning av golvet, om vi vill kunna öppna dörren då förstås ;-) Inte bra jobbat där Skanska! Hur som helst var golvet tydligen för högt och dessutom tyckte Christer att det såg "billigt" ut, hmm.. kanske för att det var det :-D Jag har inte sett så många sådana här golv i närstudie så jag har hittills ingen åsikt i ärendet. Men från IKEA lyckas man ju sällan åka utan att åtminstonde köpt någon "nödvändig" pryl. I vårt fall blev det bl.a en planteringskasse "Solig" som på datorskärmen sett blå ut men i verkligheten var mer turkos, till min glädje. Christer tyckte att det var en väldigt onödig pryl, men jag vill testa att odla i en sådan ett år. Vi får se vad det blir. 




Foto : IKEA

Tisdagstema - Platt

På fastlandssidan vid Klippan hade den här truten hittat en tillräckligt platt och bra utsiktsplats för att slå sig till ro en stund.


Nancy kisar i solen..och tänker på mat, tror jag.

Inte lätt när man inte kan använda solglasögon och solen är så stark, inte heller finns det några skyddande grönskande träd att vila under ännu. Som ni vet så är ju inte Nancy så förtjust  i andra hundar, eller hon är nog mest rädd för dem. Människor är roligare.
De sista dagarna har hon varit extra grisk. Christer kom in från kvällspromenaden och sa att hon verkligen skällt ut en stackars liten hund som såg ut som en mops men var långhårig och som bara stod och tittade på Nancy helt kärvänligt! En kärvänlig pekineser kanske? Vem vet..


 

Den skiftande våren

Idag regnade det tydligen inne i stan och svärmor hälsade att det kom snöblandat ute i Agnesberg, men på Hisingen har det varit jättefint väder hela dagen, som vanligt ;-)  Nancy och jag fortsatte vårspaningen på Älvstranden och kikade på de nya konstverken dom fraktat hit under dagen. En tur upp till Färjenäsparken hann vi med också.


På lördag släcker vi!

På lördag den 28 mars kl 20.30-21.30 så släcks det världen över. I Göteborg kommer ikoner som Ullevi, Scandinavium och Bockkranen släckas ner, en mängd företag och privatpersoner kommer också att delta. Det har varit ganska mycket reklam i media gällande manifestationen, så jag tror de flesta redan vet att det är en markering för klimatets framtid det handlar om. Läs mer och anmäl dig på Värdsnaturfondens sida  


Mon Amie i ny skepnad

Rörstrand hoppar på retrotåget och lanserar nu Mon Amie i en helt ny skepnad. Finns i butik vecka17. Om den ursprungliga Mon Amien skrev jag i detta inlägg den 7 november förra året.


Foto : Rörstand

Jakten

Almedahls nyproducerar nu sitt vackra70-talstyg Jakten och i ett samarbete med  Designtorget  säljer dom nu en kudde i detta tyg för 275:-, innerkudde ingår. För dig som vill sy något i Jakten själv så finns det bruna tyget att köpa bl.a här för 229:-/m


Foto : Designtorget

Världens största samling av sitt slag?

Anders Alvarsson är mannen som för arton år sedan började samla på citruspressar och idag är samlingen uppe i över 800 stycken. En del av dem (alla fick inte plats) ställs nu ut på Rhösska museet i Göteborg fram till den 7 juni. Anders egen favorit var en press i form av en gul elefant. Själv hittade jag en riktigt fin i orange pressglas.


Sjuttiotalsvår

På Traderafyndet från Svängsta står vasen jag fick av Mamma när vi fick reda på att vi skulle få en orange balkong till nya lägenheten. Blåbärsriset fick följa med hem från skogen i veckan. Jag minns att jag fotade ett blåbärsris i ett Traderafynd förra året och var tvungen att göra en tillbakablick och då visade det sig att det inlägget kom till den 19 mars. Ganska bra timing, eller?


urbis home & design

Härom dagen när jag var på kökshandduksjakt hittade jag för mig en ny liten pärla, en dansk som heter urbis home & design



Foto : Eget collage med bilder från urbis.

Vårspaning i veckan

Förutom i måndags när dimman låg tät så har det varit riktigt härligt väder i veckan. Nancy och jag ha varit ute på lite vårspaning för att se hur långt våren kommit och vi kan väl konstatera  att den har kommit igång.

Inne stan hade Palace börjat bygga på sin sommarveranda,  Bra Sommarmöbler borta i Frihamnen hade plockat ut alla sina möbler för säsongen, längs E6:an var det städning i full gång och på Ostindiefararen nere vid kajen håller dom på med något fix av något slag. Ser ni killen uppe i toppen?



I Sannegården var det fullt med blommande lökar.





Uppe i Vättlefjäll var det is på både Kroksjön och Trollsjön men vårkänslan fanns där ändå.



 


Villa Julia och Alma

Javier Mariscal har formgivit Villa Julia, ett hus i kartong som det är tänkt att barnen själva ska dekorera med färg. Tanken är att det ska ingå i Magis Me too-kollektion där Javiers stol Alma redan finns med. När jag var liten (nu snackar vi 37 år sedan sådär) hade jag ett hus i kartong som min Pappa byggt åt mig. Det var i brun kartong men med skorsten, fönster, dörrar och till och med en ringklocka som fungerade, det du Javier! 







Eco Feeling

Eco Wallpaper har precis lanserat sin nya kollektion "Eco Feeling". 
Eco kallar den "en ny och spännande spetskollektion i flock, i organiska och grafiska mönster".  Favoriten i kollektionen blev den längst ner som det tyvärr inte fanns någon mijöbild på.








Foto : Eco Wallpaper 

Tisdagstema - Från sidan

Västan har varit med förut, närmare bestämt i april förra året, men då var det från en annan vinkel och med en helt annan bild. Så jag låter henne få glänsa igen ;-) Hon följer oss med blicken där vi går och tillslut sneglar hon bara på oss från sidan och blåser sin friska västliga vind.

Till er som undrade var hon finns, så står hon på Eriksbergskajen i Göteborg.


På fönsterbrädet i köket

Christer har åkt till Skottland. Det ser ut som han haft bråttom.


Melodifestivalen 2009

Japp då var det klart då, vi skickar Malena Ernman med sin operabetonade låt till Moskva. Ingen favorit här hemma hos oss, men å andra sidan så var det inga jättestarka låtar i år enligt mig. Christer höll på Snälla, snälla och jag höll inte på någon särskild. I Moskva kommer jag kanske hålla på Alexander Rybak som tävlar för Norge, sorry men den låten är så bra. En riktig powerlåt!



På kajen som vanligt

Tittut Nancy!


Stof og Stil

Tittade lite i Stof og Stils webkataloger och hittade ett förslag på stolsittsar till eamesstolen och tja varför inte. Det kanske är något man borde försöka sig på nu när symaskinen ändå ska fram. Många fina enfärgade möbeltyger fanns det iallafall.

 
Foto : Stof og Stil

Årets Möbel 2009

Sköna Hems utmärkelse; Årets Möbel går i år till Anna Von Schewen för hennes stol Twist. Ett utmärkt val tycker jag. Twist är stapelbar och går att få i träslagen  ask eller bok. 

Juryns motivering lyder :

"En elegant vridning blir till en ­helgjuten form när Anna von­ Schewen tar sig an stolens upp­byggnad. Hennes innovativa lösning låter stolsben och ryggstolpe ­mötas på ett nytt och ­självständigt vis - till ­glädje för alla ryggar. Med ­sä­ker ­skärpa i form och ­proportion förenas här ­Gärsnäs klassiska formspråk med nutidens ­uttryck. En liten stol med stor twist!"


Läs mer om Anna Von Schewen hos Sköna Hem  




Foto : Kristian Pohl för Sköna Hem

Papegojor

Förra veckan hade jag bokcirkel hemma hos mig och fick vackra krispiga papegojtulpaner av Katarina och Annika. Dom var gröna med lite framskymtande vitt, men under veckan som gick blev dom inte bara duktiga fotomodeller utan  förvandlades också helt och hållet.


Supermarket

Har ni kikat in på Supermarket? En marknadsplats för designers lik Etsy, fast något mer överskådlig. Jag hittade själv många fina och roliga saker jag absolut hade kunnat tänka mig att klicka hem. Klick, klick, farligt värre ;-)



Foto : Eget collage med bilder från Supermarket.

Prerafaeliterna

Just nu och fram till den 24 maj pågår en utställning om Prerafaeliterna på Nationalmuseet. Jag hade gärna sett den, men så blir det nog inte tyvärr. Men det skulle varit spännande att få se verk från den här hemliga engelska konstnärsgruppen från 1848 som revolterade mot rådande konstnärsideal och upprörde sin omgivning med sin konst som vi idag kan fascineras över men knappast bli upprörda inför. Över 200 målningar, akvareller, teckningar och fotografier visas på utställningen. Jag antar att en del av fotografen Tom Hunters bilder kommer vara med. En nutida fotograf som har inspirerats bl.a av Prerafeliterna och vunnit stor framgång i och med detta. 

En av de mest kända av Prerafaeliternas målningar är John Everett Millais "Ofelia"



Tom Hunters fotografi "Vägen hem" ur fotoserien "Life and dead in Hackney" är inspirerad av denna målning.




Arthus Hughes målning " Tillbaka från sjön"



Tom Hunters foto "Hemma" inspirerat av Hughes "Tillbaka från sjön" 


Foto : Nationalmuesum förutom Fotot av Millais "Ofelia" som är
           hämtad från en rysk konstkatalog.

Ska vi leka café?

Är det det här som kallas mjuk mat månntro? Nu kan barnen starta eget café hemma. Tyvärr är det inte jättebilligt men på ett flertalet bloggar har jag sett egenskapade varianter tillverkade med stickor och virknålar.

Alla produkterna kommer från Bombadill och går att hitta bl.a hos Bluebox och Favoritsaker. Dom två nedersta produkterna är mattor, för övrigt är det leksaksmat men det finns även kuddar i sortimentet.


Eget collage med foton från Bombadill.

Tisdagstema - Tisdag

På tisdagar har jag alltid ärende upp till Lindholmen. I morgon tar jag med kameran om det inte regnar, så får ni en mer upp to date bild runt lunch.

Det här fotot är taget en sommarkväll från färjan på väg från Lindholmen till Slottsberget. Jag vet inte vad det är för ett hus, men jag tycker det är fint där det ruvar uppe på berget. 




Nancy och jag gick gata upp och ner och fotade på Lindholmen tidigare idag. Det är ett gammalt område med många landshövdingehus. Fram till 1855 var området en lindbevuxen ö, därav namnet. Här ligger bl.a Aftonstjärnan som är Göteborgs äldsta biograf  från 1915 och still going strong.


  


Kvarnen igen..

Jag vet jag är tjatig :-) det är tredje gången jag återkommer till en lägenhet i Kvarnen men detta är ändå ett ganska unikt projekt i Göteborg som förtjänar sin uppmärksamhet. Denna lilla men riktigt läckra 2:a med stor balkong i syd-öst var jag och tittade på för en kompis räkning för några veckor sedan. Tyvärr blev det inget av med köp denna gången. Jag blev trots allt helförtjust och hade redan möblerat upp och ändrat om en hel del redan på visningen :-) Hade jag bott själv och budgivningen inte gått för högt hade jag nog slagit till direkt, det här gillar jag. Ser ni den inbyggda förvaringen ovanför badrumsdörren?














Foto: M2

Är detta en måsblogg eller?

Många Göteborgare avskyr måsar, tycker dom skränar och skitar ner. Spaltmeter av klagoinsändare i GöteborgsPosten har skrivits gällande dessa "hemska" fåglar genom åren. Tydligen så skränar dom mer eller mindre dygnet runt på somrarna anser vissa.  Själv har jag alltid gillat måsar, kan inte minnas en enda gång jag stört mig på deras ljud. Men man får passa sin mat på balkonger och bryggor. Vi blev själva av med ett par hekto parmaskinka till en trut en sommar på balkongen i Sannegårdshamnen. Den truten var säkert nöjd, parmaskinka är nog inget dom äter varje dag.

När jag var barn och tillbringade en del av mina sommarveckor ute i Sillvik hos Mormor och Morfar, brukade måsarna få fiskrenset dom dagarna vi åt fisk till middag. Hon månade om djur min Mormor, även måsar och trutar.  

Idag kämpade fiskmåsarna i motvind. Förmodligen ser dom fram emot sommaren med mat på Caféer, bryggor och balkonger ;-)
Jag har exprimenterat med lite olika texturer på dessa bilder.

Appropå Göteborgska trutar, läs om detta och förundras.





Gråa Mars

Vi tog oss ut mellan skurarna idag. En dag med typiskt marsväder.



Kom till Matte Nancy!




Teknialiteter

Gott folk! Nu äntligen går det bra att klicka på headern för att komma tillbaks till startsidan igen.


Kläckeberga gamla skola

Ibland är blogginläggens vägar outgrundliga. Hos Sara med den eminenta bloggen Little Miss Fix It läste jag om programmet Bygglovs jättefina förvandling av ett gammalt skolhus. Själv hann jag bara med att se slutresultatet på TV och det var verkligen fint, med snygga lösningar, mycket vitt, en illgrön skänk, unika element, kamin i köket, en kul lampinstallation och mycket mer. Jag tyckte t.o.m att det var så snyggt att jag ville blogga om det. Men när jag senare gick in på TV4:as sida så var tyvärr bilderna av resultatet mörka, små och motsvarade inte det jag sett på TV:n riktigt, så det blev inget av det för min del.
 
Sara blev tydligen lika lyrisk som mig och bloggade om det hela. Bland kommentarerna hittade jag ett tips om en gammal skola som var till salu i Kalmar. Nyfiken som jag är var jag ju tvungen att kolla in detta hus och väntade mig ett renoveringsobjekt, men det var ju redan så fint som bara den!




















Foto : Pontus Löfgren AB

Viva el Mariachi!

Jag sitter här, en riktig grå marseftermiddag och drömmer om Mexicos värme, vita stränder, goda drinkar och härliga musik. När vi var där förra vintern var det show på hotellet varje kväll. Två gånger lyckades vi höra Mariachiorkestern, som var riktigt bra. Sångaren var gravallvarlig hela tiden och att han tog sin uppgift att underhålla oss turister på fullaste allvar var inte att tveka på. Tyvärr lyckades vi aldrig köpa med oss deras skiva. Här är dom i allafall i sina fina charrokläder.




Vårnyheter hos IKEA

IKEAs serie Solig består bl.a av flera olika sollcellsbelysningar. Kan säkert hitta hem till både balkonger, terasser och trädgårdar.

 
 

Flora från Höganäs

Margot Barolos serie Flora för Höganäs har ett ordentligt öra, det gillar jag. Man ska iallafall få in två fingrar i örat och det ska vara ett öra på muggar. Det är min bestämda åsikt  ;-) 

Foto : Höganäs

The Wrestler

Häromdagen såg Christer och jag The Wrestler. Jag läste någonstans att någon tyckte att detta måste vara rollen Mickey Rourke förberett sig på hela sitt liv, och det ligger kanske något i det. Rollen som Randy "The Ram" Robinson känns iallafall  specialskriven för honom, jag vet inte vem annars som skulle kunnat spela den lika bra. Mickey Rourke har själv sagt att han var tveksam till rollen eftersom han inte respekterade fribrottning och jag kan väl säga att det är inget jag har några högre tankar om heller. Men jag kände mig ändå nyfiken på filmen, mest på grund av den succé come back som Mickey Rourke åstadkommit. Filmen blev prisbelönt i Venedig och Mickey Rourke har fått en Golden Globe för bästa manliga huvudroll. Även titellåten "the Wrestler" av Bruce Springsteen belönades med en Golden Globe. 
Det här är en historia utan hopp, sorglig så det skär i hjärtat. Storyn är ändå inte märkvärdig eller unik, men det är filmen. En klart lysande fyra får den av mig.


 

Tisdagstema - Spår

Inte ett spår av ett moln, inte en vindpust. Eriksberg visar sin bästa vintersida.
Sorry för den något krystade tolkningen idag.



Sanderson

Jag är fortfarande jättenöjd med tapeten vi valde till sovrummet, men jag kan ju säga som så här - Om Sandersons Dandelion Clocks funnits då, så hade den garanterat varit med i slutstriden.

Hmm.. Christer säger att han var glad att den inte fanns när vi valde. Jaja.

 
Foto : Sanderson 

RSS 2.0