Bohuslänsk Äggost
Förr var säkert äggost perfekt vårmat då hönornas värpande efter den långa mörka vintern tagit fart igen. Tyvärr har jag ju inte längre något litet hönshus att hämta mina ägg ifrån, men äggost blir det ändå. Själv åt jag inte äggost föränn jag var 20 år, vilket beror på att det aldrig varit speciellt vanligt i Göteborg. Dock räckte det att åka till min kompis Malin i Ytterby för att få smaka. Sedan var jag fast och har därefter lagat äggost med jämna mellanrum.
Bohusläns museeum har mer att säga om äggosten för den som är intresserad. Finast blir den i en riktig äggostform, men jag använder durkslag och det funkar bra det med. Min äggost äter jag gärna med björnbärsylt eller drottningsylt, men om du har salmbärssylt så varför inte låta Gotland gifta sig med Bohuslän? Jag är övertygad om att det blir ett lyckat äktenskap :-)
Foto : AK Sten
Kommentarer
Postat av: Proforma - Irene
Jag har en riktig äggostform i trä gjord efter konstens alla regler men är inte särskilt förtjust i äggost själv så den används aldrig. Fin som prydnad istället! Med smålandsblod i mig föredrar jag ostkaka istället!
Postat av: Ann
å blir så sugen, får nog gör en liten ost till helgen igen.
Postat av: malin
Låter smaskens! Väldigt vacker bild. :-)
Ha en fin helg!
Postat av: ida
oj vad gott det ser ut :)
Postat av: Ante Sewerin
Om du kollar min blogg så förstår du nog att jag blev väldigt glad och imponerad när jag av en slump fann din blogg :-D
Jag lade in en länk till din blogg, förresten.
Svar:
Anna-Karin
Trackback