Rosa till tjejer och blått till killar, eller?

Koreanska fotografen JeongMee Yoonen har ett fotoprojekt hon kallar "The pink and blue project" där hon fotograferar olika barn med saker i deras respektive färg. JeongMee berättar på sin sida att en gång i tiden var färgen rosa faktiskt något som förknippades med manlighet. År 1914 rådde till och med den amerikanska tidningen The Sunday Sentinel, mödrar att "använda rosa för pojken och blå för flickan, om du är en anhängare av konventionen".

Förändringen till rosa för flickor och blå för pojkar hände i Amerika först efter andra världskriget när det moderna samhället skulle byggas. Tillsammans med effekterna av reklam är idag färgerna blått för pojkar och rosa för flickor en inarbetad, global standard. Vad tycker ni om det här med könsstereotypa färger? Blev så glad när jag tittade in hos Fridas Fina och såg hennes ordningställande av sonen Olle-Brors rum.


Seowoo och hennes rosa saker. Foto: JeongMee Yoon


Jeonghoon och hans blå saker. Foto: JeongMee Yoon


Kommentarer
Postat av: Åse

Det är trist med steriotyper, de följer ofta med en massa tråkiga förutfattade meningar om hur saker och ting bör vara.Kram

2009-12-06 @ 08:27:06
URL: http://www.interiorguiden.se
Postat av: Blogg by Maliin Stoor

Intressant!!VILKA bilder.. COOOOOOOLT!!

=)Maliin

2009-12-06 @ 17:15:54
URL: http://www.qreate.se
Postat av: Munne

Och jag har köpt en rosa dammsugare till Dante i julklapp :-D Men säg inget till honom.Kram

Munne

2009-12-07 @ 12:16:45
Postat av: Susanna

Albert älskar rosa och klänningar och leker helst med sina barbiedockor :-)

Han är så härlig!

2009-12-07 @ 15:54:49
URL: http://brownbeans.wordpress.com/
Postat av: Linda

Riktigt coola bilder, men jag blir faktiskt lite illa till mods samtidigt när jag ser det. Undrar om de hört talas om genusperspektiv?Munne; Snacka om att leksakstillverkarna har fastna i gammalt steriotyptänk när de designar rosa dammsugare! Det är inte många föräldrar som skulle köpa en rosa dammsugare till sin son. Det är coolt gjort av dig och jag tror Dante kommer älska den! Antar att du köpt hela kittet; svandunstofflor, dammvippa och fjäderboa också ;) "I want to break free" som Freddie Mercery skulle ha sagt! Haha!

2009-12-08 @ 09:22:27
Postat av: LissenTo

Tycker det är trist att så mycket går i gamla spår och är så sterotypt. Dessutom är flickors kläder ofta tajta och kan vara opraktiska för leken.

Men det är ju konsumenterna (läs oftast föräldrar) som följer det invanda mönstret vid köp!

2009-12-08 @ 21:11:22
URL: http://lissento.blogg.se/

Follow Nancy and I
Om du vill skicka e-post till mig går det bra via: myrlilja@hotmail.com

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0