Göteborgs-Postens Litteraturpris 2008

Göteborgs-Postens Litteraturpris 2008 går till John Ajvide Lindqvist.

Juryns motivering:
GP:s litteraturpris 2008 går till den litterära magikern John Ajvide Lindqvist för att han med vampyrens utsatthet och de överlevandes ensamhet väckt den svenska skräckromanen till liv och öppnat famnen för dem som dinglar över existensens bråddjup.

Jag har tidigare rescenserat Johns bok Låt den rätte komma in, som jag fortfarande tycker är hans bästa roman. Nyss läste jag hans senaste bok Människohamn, som delvis är mästerlig men i min smak något för långdragen. Den är hur som helst boken igenom språkligt välskriven och för mig som är jämngammal med John så är det alltid kul med gamla tillbakablickar som exempelvis de små korten man fick med i päronsplitten. Är du lättskrämd?  Då bör du stå över! 

Om Människohamn:

Pappa, vad är det där? På isen?

Det är en strålande vinterdag. Högst upp i Gåvastens fyr står Anders med sin sexåriga dotter Maja. Isen ligger snötäckt så långt ögat kan nå och Anders kan inte se något speciellt där hans dotter pekar.
Maja går för att undersöka och fem minuter senare börjar mardrömmen. Trots att det inte finns någonstans där Maja kan försvinna, är det just det som händer. Hon försvinner. Spårlöst. Anders och hans hustru Cecilia har inte längre något barn.
Det lyckliga livet på ön Domarö i Roslagens skärgård är slut. Bara förtvivlan och skilsmässa återstår.

Ett par år senare återvänder Anders till ön, nersupen och deprimerad men fast besluten att leva. Då nås han av ett meddelande som tänder ett vansinnigt hopp: Maja finns ännu i världen, på en plats där han inte kan nå henne.

Ett sökande tar sin början. Det kommer att föra Anders till Domarös hemlighållna förflutna, mot havets mörka hjärta. Genom avgrunden måste han gå för att finna den han älskar. Om det nu verkligen är hon.
En mopedmotor hörs i skogen om nätterna. Brevlådor vandaliseras och hus brinner. Havet kastar sig mot klipporna. Någon hatar oss.


John var sommarpratare på P1 2006 och det går fortfarande att lyssna på programmet från P1:s mp3-arkiv.


 

Foto : svd


Kommentarer
Postat av: pjöller maja

maila mig linalf79@hotmail.com så hänger du med på bloggen =)

2008-09-27 @ 20:47:12
URL: http://pjollermaja.blogspot.com
Postat av: Anna

Hej!Är Nancy en pudel?Ha en skön söndag!// Anna

2008-09-28 @ 12:03:11
URL: http://annalundberg.org
Postat av: Anna-Karin

Anna : Nancy är en pudel vad vi vet, men vi har ingen stamtavla på henne och hon kom till oss från Malaga i Spanien när hon var 5 år.

2008-10-02 @ 17:46:39
URL: http://nancyandi.blogg.se/

Follow Nancy and I
Om du vill skicka e-post till mig går det bra via: myrlilja@hotmail.com

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0